Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SPORT

Sisačke šahistice osvojile 2. mjesto u 2. hrvatskoj ženskoj ligi i plasirale se u PRVU LIGU!

U Dubrovniku od 27. do 30. listopada održana je 2. hrvatska ženska šahovska liga uz sudjelovanje 8 ženskih šahovskih ekipa. Sastav ekipa je bio iznenađujuće jak uz sudjelovanje 2 međunarodne majstorice, tri FIDE majstorice, dvije nacionalne majstorice, većeg broja majstorskih kandidatkinja i kategoriziranih šahistica iz 3 Hrvatske, Slovenije i BiH koje su činile resoektabilne sastave ekipa.

Ekipa Šahovskog društva Sisak je bila trećerangirana po rejtingu po prijavama za natjecanje, no razlike između prve četiri ekipe nisu bile velike a i u ostalim ekipama su igrale odlične šahistice koje ne igraju puno pa im je rejting manji ali igraju dobro. To se, prije svega odnosi na ekipu Jelse sa otoka Hvara gdje su nastupale nekada odlične kadetkinje i juniorke koje su igrale rijetko i ostale na malom rejtingu ali igraju puno jače od svog ranga. Siščanke su nastupale u Sastavu Ana Stančin FIDE majstor na prvoj, Iva-Mila Brigljević majstorska kandidatkinja na drugoj, Zvjezdana Iveković , majstorska kandidatkinja na trećoj i Klara Krmpotić, prvokategornica na četvrtoj ploči.

Već u prvom kolu je bilo očito da če borba biti teška i neizvjesna. U meču s ekipom Dubrovnika, siščanke su se namučile do samog kraja i na kraju pobijedile uvjerljivo 3,5:0,5 ali je ta pobjeda pokazala da nema lakih protivnika.

U drugom kolu već je počelo razigravanje favoriziranih ekipa. Đakovo Limont je u gradskom derbiju protiv Dame Đakovo pobijedilo minimalnim rezultatom a Sisak je u meču punom preokreta na kraju slavio protiv jake ekipe Caisse iz Zagreba za koju igraju majstorica Petra Kruljac, FIDE majstorica Gordana Šulc, i prvokategornice Tamara Jeger i Ana Vuljanić s uvjerljivih 3:1 iako taj rezultat ni izdaleka ne prikazuje svu dramatiku meča koji je mogao otići i na drugu stranu. Na prvoj i trećij ploći je završilo remijem a Iva-Mila na drugoj i Klara na četvrtoj su sretno pobijedile i jedan ključni meč je dobijen.

U trećem kolu, ponovo derbi protiv prvorangrane ekipe Đakovo Limont. Siščanke su brzo remizirale na zadnje dvije ploče ali na prve dvije situacija nije bila dobra protiv dvije međunarodne majstorice slovenke Zale Urh i Rajne Šargač. Na kraju su te dvije partije izgubljene i izgubljen je meč rezultatom 1:3. U trećem kolu Caissa nije uspjela dobiti meč protiv Jelse. Završeno je 2:2 i time su svoj plasman u prvu ligu učinile teško dostižnim ciljem.

U četvrtom kolu je igran presudni meč protiv Dame iz Đakova koji je trebao odlučiti o našim šansama za prolazu prvu ligu. Međusobno su igrale i dvije prvorangirane ekipe Đakovo Limont i Caissa iz Zagreba. Nakon zanimljivih borbi, siščanke su pokazale snagu, čvrstinu i izdržljivost. Uvjerljivo dobile meč rezultatom 3,5:0,5 i time su sve dileme trebale biti riješene. Čak je i Ana Iveković na prvoj ploči protiv Sare Jačimović, FIDE majstorice iz BiH imala dobiven položaj, ali je pogriješila i dozvolila remi.

U drugom važnom meču je Caissa pokazala koliko vrijedi i nanijela prvi poraz favoriziranoj ekipi Đakovo Limont minimalnim rezultatom. No, to je bila Pirova pobjeda jer zbog visoke pobjede Siska, više nisu mogle dostići razliku u pojedinačnim bodovima, čak i ako Sisak odigra neriješeno u petom kolu.

Više vijesti

SMŽ

U organizaciji Zajednice sportskih udruga i saveza Sisačko-moslavačke županije sinoć su uručene nagrade najuspješnijim sportašima Sisačko-moslavačke županije za 2023. godinu. Proglašeni su najuspješnija sportašica, sportaš, sportski...

SPORT

Pretkadetkinje Košarkaškog kluba Sisak s omjerom pobjeda i poraza 3-4 osvojile su peto mjesto u Jedinstvenoj košarkaškoj ligi. Nakon odigranih turnira u Splitu i...

Sisak

Župan Ivan Celjak je, zajedno s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta, obišao aktivna gradilišta na području Lekenika i...

Sisak

U Osijeku je održano finale KUP-a Hrvatske u disciplini 10 m zračna puška i pištolj. Jedina predstavnica sisačkog streljačkog kluba “HVIDR-a SISAK” bila je...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.