Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Projektom „Lipa, stablo hrvatsko-francuskog prijateljstva“ u Petrinji obilježeni Dani europske baštine

Manifestacijom Dani europske baštine pod vodstvom Vijeća Europe i Europske komisije proslavlja se kulturna baština svih europskih zemalja, regija, gradova i manjih sredina. Ovogodišnje izdanje obilježava se diljem Europe pod zajedničkim naslovom Održivost baštine, a u Hrvatskoj se održava tijekom rujna i listopada.

Udruga Zrinska gora Petrinja i Turistička zajednica Grada Petrinje priključile su se ovoj manifestaciji projektom „Lipa, stablo hrvatsko-francuskog prijateljstva“. U sklopu projekta organizirana je sadnja kloniranih mladica stare ilirske lipe i popratnog edukativnog sadržaja u Ekološkom centru Vrata Zrinske gore.

Kako je pojasnila Davorka Franić iz Udruge Zrinska gora, lipa se tradicionalno povezuje s francuskom ostavštinom u Petrinji. Ilirske lipe posađene su u gradskom parku upravo u vrijeme francuske uprave u Petrinji, između 1809. i 1813. godine. Četiri ta stabla i danas su u parku te su uvrštena na Popis zaštićenih stabala u Republici Hrvatskoj. Franić je podsjetila kako je 2015. prilikom manifestacije Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj, na njezinu inicijativu francuska veleposlanica Michele Boccoz u petrinjskom parku sasadila stablo lipe. Kazala je kako se tom prilikom rodila ideja da se stare lipe iz doba Napoleona kloniraju kako bi se sačuvao njihov genetski materijal. Klonirane sadnice upravo su danas posađene u Ekološkom centru Vrata Zrinske gore, a zasadili su ih francuski veleposlanik Gaël Veyssière i gradonačelnica Magdalena Komes.

Gradonačelnica Komes također je naglasila dugu tradiciju francusko-hrvatskih odnosa. Zahvalila je veleposlaniku na podršci koju je iskazao svojim dolaskom u Petrinju nakon potresa. Podsjetila je i na brojne francuske vojnike koji su pomogli braniti našu Domovinu te na francuskog novinara Pierrea Blancheta koji je izgubio život izvještavajući i pronoseći istinu o našem Domovinskom ratu. Njemu u čast gradonačelnica i veleposlanik zapalili su svijeću kod spomenika koji je podignut na mjestu njegovog stradavanja.

 Gradonačelnica Komes zahvalila je Udruzi Zrinska gora na organizaciji ovog događaja kojim se promiče naš kraj i  produbljuje suradnja s inozemnim prijateljima, ali i na njihovom stalnom radu na  očuvanju naše kulturne i prirodne baštine.

Njegova Ekselencija Gaël Veyssière kazao je kako mu je drago da ovaj put dolazi u Petrinju u ljepšim okolnostima i vremenu kada se ljudi oporavljaju od potresa. Kazao je kako ovaj događaj ima značenje u povijesnom smislu jer se  prisjećamo nasljeđa Ilirskih provincija, a istovremeno je i znanstveni događaj jer kloniranjem sadnica lipe ukazuje na važnost održivosti baštine.

Više vijesti

Petrinja

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u srijedu, 27. ožujka 2024. godine održalo je konferenciju „7. Otvoreni dijalog partnera – Vrijeme je za...

OBNOVA

Župan Ivan Celjak je u društvu proslavljenog tenisača Marina Čilića obišao zgradu Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, koja je pretrpjela oštećenja u potresu i na...

Petrinja

Gradu Petrinji dodijeljena je potpora u iznosu od 13.221,74 € za uređenje vanjskih terena centralnog objekta Izvor DV “Petrinjčica” u Dujnićevoj ulici. Ugovor je...

SMŽ

Župan Ivan Celjak obišao je sudionike ekološko-edukativne akcije “Naša Mladost za čiste vode”, koju je organizirao GSNK Mladost.  Akcija je obuhvatila i likovnu kolonije...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.