Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

Predsjednik sisačkog Savjeta za obnovu pobrkao nadležnosti u obnovi?! Donosimo njegovo priopćenje

Bojan Dadasović Foto: Sisak.hr

Tijekom jučerašnjeg dana održana je tematska sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije terenskim obilaskom potresom oštećenih objekata u vlasništvu Županije ili ustanova kojima je osnivač Županija. Sjednica je sazvana na traženje dijela oporbenih vijećnika koji se na jučerašnjoj sjednici nisu pojavili.

Sisačko-moslavačka županija u ovom trenutku ima otvorenih 39 gradilišta, te su župan sa suradnicima uz predsjednika skupštine Matu Fofića i vijećnicima obišli 20 gradilišta obnove na području Siska, Petrinje i Gline.

Danas je na održanu sjednicu priopćenjem reagirao predsjednik Savjeta za revitalizaciju i obnovu grada Siska i predsjednik sisačkog Gradskog vijeća Bojan Dadasović.

Priopćenje u kojem ne spominje županijske projekte obnove koji su u tijeku i koje su jučer obišli vijećnici Županijske skupštine, već obnovu kuća, što nije u nadležnosti lokalne samouprave, prenosimo u cijelosti.

“Bacanje prašine u oči bio je jučerašnji izlet u organizaciji HDZ-a koji uporno i bezuspješno pokušava prikriti činjenicu da država loše i zastrašujuće sporo vodi obnovu. Nepobitna je i tužna činjenica da je 21 mjesec nakon potresa na području Grada Siska izgrađena i useljena samo jedna zamjenska kuća i da stotine stradalnika u potresu i dalje žive u kontejnerima bez nade u skoro rješenje. Još tužnije je da tu jedinu kuću nije izgradila država nego donatori.

Zapanjujuće je saznanje da je država odlučila višestambene zgrade graditi svugdje osim na području Grada Siska. Poznato je da je Grad Sisak prvi, još početkom 2021. ponudio državi zemljište i komunalne priključke kako bi se osigurao smještaj za stanovnike zgrada koje su neuseljive i čiji će stanovnici dočekati i treću zimu u kontejnerima. No, država je taj prijedlog odbila 2021. i potpuno ignorirala 2022.

Obeshrabrujuća je sporost države koja izdaje 10 rješenja za obnovu tjedno. Jednostavna matematika pokazuje da će državi za 12.000 oštećenih stambenih objekata sa crvenom i žutom naljepnicom na području naše županije trebati ukupno – 23 godine.

Isprike da nešto nije moguće financirati iz Fonda solidarnosti sramotne su. Nije moguće da Hrvatska i njeni stanovnici ovise o europskim novcima? Zar država Hrvatska, koja je branjena i obranjena u Sisačko-moslavačkoj županiji, nema potrebu ozbiljno pomoći stradalom stanovništvu ove naše županije?”, stoji u priopćenju Bojana Dadasovića.

Još vijesti

OBNOVA

Sredstvima Fonda solidarnosti, Grad Petrinja je do sada završio obnovu 59 od 93 prijavljene ulice, na njih 19 radovi su u tijeku. Prijavljeno je...

OBNOVA

Na području Petrinje bit će izgrađeno 57 drvenih montažnih kuća. Nositelj izgradnje je Sisačko-moslavačka županija. To je jedan od oblika privremenog smještaja za stradalnike,...

OBNOVA

Uz zgrade javne namjene koje su obnovljene na području grada Siska, a čiju obnovu koordinira Sisačko-moslavačka županija u tijeku su i radovi na Gimnaziji...

OBNOVA

Započeli su radovi na obnovi zgrade Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije u Sisku, u cjelovitu obnovu ulaže se 5,6 milijuna eura, a radove je jučer...

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.