Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

Potpisan Ugovor za izradu projektne dokumentacije i izvedbu radova na obnovi zgrade Hrvatskog doma u Petrinji

U izmještenom prostoru Gradske uprave Grada Petrinje održano je potpisivanje Ugovora za izradu projektno-tehničke dokumentacije i izvedbu radova cjelovite obnove potresom oštećene zgrade Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja.

Vrijednost Ugovora je 94 milijuna kuna, a u ime Grada Petrinje potpisala ga je gradonačelnica Magdalena Komes s tvrtkom Strabag d.o.o. zastupanoj po direktoru Svenu Mülleru.

Gradonačelnica Komes istaknula je kako se radi o površinom najvećoj zgradi u obnovi koja je u vlasništvu Grada Petrinje, te dodala:

„Sredstva smo osigurali u Fondu solidarnosti Europske unije putem Ministarstva znanosti i obrazovanja. Vrijednost ovog Ugovora je 94 milijuna kuna s PDV – om. Iako zgrada nije pojedinačno zaštićeno kulturno dobro budući je unutar zaštićene povijesno – kulturne cjeline grada Petrinje radovi se moraju izvoditi sukladno smjernicima koje je dalo Ministarstvo kulture i medija i tu će izvođač zaista trebati biti oprezan, dakle govorimo o kompleksnim radovima ali veselimo se kvalitetnom izvođaču i vjerujemo da će svi ugovoreni radovi biti izvedeni s voljom i na vrijeme.

Što se tiče samog Ugovora radi se o dvije faze, u prvoj fazi će se izvesti projektiranje i konstruktivna obnova zgrade, a u drugoj fazi ide cjelovita obnova. Rok Fonda solidarnosti znamo, međutim, ukoliko izvođač zbog objektivnih okolnosti ne uspije završiti radove do tog zadanog roka sredstva će biti osigurana iz nekih drugih izvora. Jedna od zaslužnih za brzu provedbu ovog projekta, nabave i cjelokupne pripreme da bi došli uopće do sklapanja ovog Ugovora je voditeljica projekta, Dragana Radošević, koja će biti posrednik između Gradske uprave i projektanata odnosno izvođača kako bismo priveli svrsi ovaj objekt i napravili sve u skladu s pravilima Fonda solidarnosti ali i pravilima struke.

Petrinja već je veliko gradilište ali uskoro krećemo s radovima u ovom najužem dijelu grada počevši od Hrvatskog doma, uskoro ide i Dom zdravlja,a onda idemo i s jezgrom grada u obnovu“, istaknula je gradonačelnica.

Predstavnik tvrtke Strabag, Sven Müller, istanuo je kako se radi o krajnje izazovnom objektu, te dodao:  

„On izvana ne izgleda kao jako oštećen, međutim, njegova cijela struktura je u bitnome oštećena od potresa. Mi ćemo odmah krenuti u projektiranje koje je dosta zahtjevno, moramo napraviti dosta istražnih radova, ali vjerujem da je 18 mjeseci za ukupno dovršenje jedan primjeren rok. Mi kapacitete imamo, imamo znanje, imamo volju, prema tome ja uopće ne sumnjam u pozitivan ishod.

Vjerujem da ćemo do ljeta završiti s konstruktivnim obnovama i da ćemo iskoristiti sva sredstva koja su na raspolaganju iz Fonda solidarnosti barem što se tiče vašeg projekta s obzirom na brzinu Gradske uprave koja je stvarno ovaj natječaj provela u rekordno brzom roku smatramo da je za očekivati da će ostale stvari vezane za projekt ići glatko i bez ikakvih problema“, zaključio je Müller.

Potpisivanju Ugovora nazočila je i Vesna Brebrić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski doma Petrinja, koja je izrazila sreću i zadovoljstvo što je došlo do ovog trenutka, pritom dodavši:

„Pučko otvoreno učilište je zaista vodeća kulturna i društvena ustanova u ovome gradu. Neprekidno je na usluzi građanima. Nudi usluge odgoja i obrazovanja osobito kada se radi o odraslima.

Svaki dan do sada nam je bio velika teškoća u radu obzirom da i sada ispunjavamo sve aktivnosti predviđene Planom, apliciramo na natječaje Ministarstva kulture i medija i jako nam je teško zapravo realizirati te programe. Smješteni smo u kontejnerskim jedinicama iza same zgrade i bit ćemo vam velika potpora“, poručila je Brebrić.

Više vijesti

Petrinja

Grad Petrinja, Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije i Privreda Petrinja d.o.o. zajednički će sanirati Ulicu Gromova. U tom cilju izrađen je Glavni projekt...

OBNOVA

Uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, Sisačko-moslavačka županija osigurala je 12,3 milijuna eura za obnovu vatrogasnih domova stradalih u potresu koje koriste dobrovoljna vatrogasna društva...

Petrinja

Ekološki centar „Vrata Zrinske gore“ obilježit će 22. travnja, Dan planeta Zemlje višestrukim aktivnostima. U suradnji s Hrvatskim šumama, Ekološki centar „Vrata Zrinske gore“...

Petrinja

U prostoru petrinjske gradske uprave u petak, 12. travnja 2024. godine gradonačelnica Magdalena Komes održala je sastanak s predstavnicima Pčelarske udruge Petrinja, predsjednikom Predragom...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.