Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Kutina: Usvojen 3. rebalans proračuna, stanje u Petrokemiji najvažnije je pitanje

Gradsko vijeće Kutine usvojilo je 3. rebalans proračuna. Podloga je to za završni rebalans i planiranje proračuna za 2023. godinu što će zbog cjelokupne ekonomske situacije, a najviše zbog stanja u Petrokemiji, biti vrlo neizvjesno.

Ako je izvorni proračun Grada Kutine oko 60 mln kn, a Petrokemija u njemu direktno ili indirektno sudjeluje s nekih 15 do 20 mln kn, kako je rečeno na sjednici, svako planiranje ovisit će o stanju u Petrokemiji. Prvo je to pitanje koje je vijećnik Nebojša Čović (HDZ) otvorio na aktualnom satu. Iz odgovora gradonačelnika Zlatka Babića zaključuje se da su kontakti s Petrokemijom i predsjednikom uprave Davorom Žmegačem stalno prisutni. Iako država nije većinski vlasnik i Petrokemija je privatna tvrtka, svi se svesrdno nadaju pomoći države zbog strateške važnosti kutinske tvornice. S gledišta Kutinčana sve su oči uprte u tvornicu, kako zbog opstanka radnih mjesta u Petrokemiji tako i zbog funkcioniranja cijelog grada na razini na kojoj Kutina živi, što je ipak standard koji ju izdvaja od drugih gradova u Sisačko moslavačkoj županiji. U svakom slučaju zaključak ove rasprave je da se dosadašnji standard na koji su građani navikli neće moći očekivati na istoj razini, što je već sada najavljeno. Primjer je gašenje javne rasvjete od 1 do 4 ujutro kako bi se došlo, prema podacima UO za komunalni sustav, do ušteda u ovom slučaju na godišnjoj razini oko pola milijuna kn.

I dalje se stavlja poseban naglasak na štednji energenata i trebala bi ga se pridržavati sva gradska poduzeća i ustanove – ističu iz Grada, no ne i na uštrb topline u školama i vrtićima jer djeca ne smiju biti zakinuta. Kako bi se taj standard i ostvario od sljedeće godine moguće je očekivati i poskupljenja jer mogućnost održavanja takvog standarda vjerojatno će uključivati i sudjelovanje građana u određenim cijenama koje su dosad bile subvencionirane, o čemu će biti više riječi u skorijoj budućnosti.

Rebalansom proračuna koji je jučer prihvaćen bez glasova oporbe, kako ističe pročelnik za financije Ivan Crnac, ukupni prihodi i primici smanjuju se za 3 mln kn i on iznosi oko 263.789.000 kn.

Među razlozima trećeg rebalansa proračuna su planiranje projekta Urbana mreža zelene infrastrukture, poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjem vrtiću Maslačak, te pristupna prometnica UPU 18 za koju su sredstava osigurana putem pomoći:

„Imamo nekoliko zahtjeva za postupak izmjena prostorne dokumentacije jer investitori imaju u planu raditi stambeno poslovne zgrade u centru Kutine, ali uvjeti propisani dosadašnjom dokumentacijom su ih sputavali u tome da to ostvare na način koji bi njima bio isplativ. Upravni odjel za planiranje kroz javnu raspravu prikupio je više prijedloga. Do izmjena je došlo i zbog realizacije EU projekata jer ih Grad mora uvrstiti u proračun, ali i zbog javljanja na buduće natječaje, tako da su i ta sredstava ovdje morala biti uvrštena“, objasnio je Zlatko Babić.

Predstavnici stranaka na vlasti, vijećnici HDZ-a, nezavisni vijećnici, vijećnik HSU-a, te vijećnik DP-a podržali su proračun dok su protiv većine stavaka glasovali vijećnici oporbe odnosno HSS-a i SDP-a.

Vijećnik HSS-a Dragutin Vagner ovaj rebalans ocjenjuje kao rastrošan, te ističe kako se Grad treba bolje pripremiti za razdoblje koje dolazi, baš zbog neizvjesne situacije s Petrokemijom.  Vijećnica Barbara Mihaljević (SDP i Laburisti) ističe kako nisu podržali proračun jer on sadrži niz pitanja oko kojih se ne znaju odgovori. Odnosi se to izgradnju vrtića koja ne ide po planu i ne zna se daljnji ishod, a po planu ne ide ni izgradnja bazena, te je sve oko sortirnice još neizvjesno. Sredstva za dom za starije maknuta su iz proračuna, a ne sviđa im se ni trenutno rješenje s gašenjem javne rasvjete. Kada je riječ o gašenju javne rasvjete nije zadovoljan niti koalicijski partner, bivši HSLS-ovac Davor Kljakić, koji ističe kako je na vrijeme trebalo napraviti LED rasvjetu u gradu na što je on upozoravao 2017. godine, tako da danas njezino gašenje ne bi bilo potrebno, a dio ulaganja bio bi otplaćen.

U odgovoru oko pitanja vrtića Babić ističe kako ni grad nije zadovoljan s dinamikom radova što će rezultirati prolongiranjem rokova, moguće i promjenom izvođača radova, a vrtić neće biti završen do 1. 1. 2023. Što se tiče smanjenja sredstava za Dom za starije i nemoćne u rebalansu, ista će vjerojatno biti ponovno uvrštena u proračun ukoliko bude potrebe za sufinanciranjem opreme doma, jer Dom za starije i nemoćne u DZ Kutina je u potpunosti investicija Sisačko-moslavačke županije čija bi izgradnja trebala biti završena do kraja godine, a onda slijedi opremanje – ističe Babić.

Za projekt sortirnice Grad Kutina kreditno se zadužio za 6 mln kn na 10 godina. Sortirnica je projekt koji će se realizirati uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša, a zasad se govori o iznosu od cca 17 mln kn, no o toj temi će se još raspravljati na Gradskom vijeću.


Više vijesti

Kutina

Dan planeta Zemlje je zabavno rekreativna manifestacija koja se provodi već 20. put zaredom. Glavna aktivnost manifestacije je biciklijada, a zadnje dvije godine se...

Kutina

Predavanje “Kako imati vlastitu hranu dostupnu cijele godine” održat će se u petak, 19. travnja 2024. godine s početkom u 18 sati u Arcus...

Kutina

“Obavještavaju se građani da Grad Kutina u suradnji sa Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu organizira: PRUŽANJE BESPLATNE PRAVNE POMOĆI U KUTINI u petak,...

Kutina

Službeno su počeli radovi na izgradnji Akumulacije Polojac na području Grada Kutine. Realizacijom ovog projekta Hrvatskih voda vrijednosti 8 milijuna eura Kutina će dobiti...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.