Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

Značajno poskupljenje prehrane i produženog boravka u školama! HDZ Sisak: Nesposobnost upravljanja plaćaju roditelji?

HDZ Sisak

Sisački HDZ obratio se javnosti priopćenjem na temu novih cijena prehrane i produženog boravka u osnovnim školama na području grada Siska, a kojima je Grad Sisak osnivač. Oporbeni HDZ za značajno poskupljenje direktno okrivljuje sisačku gradonačelnicu.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček svojevoljno je formirala novu cijenu prehrane i produženog boravka u sisačkim osnovnim školama. Roditelji su tako prošle godine plaćali produženi boravak 500 kuna, sukladno realnom pohađanju djeteta, a sada je cijena oko 675 kuna i još se mora plaćati puni iznos bez obzira je li dijete bilo u boravku ili je bilo bolesno. Prehrana je prošle godine iznosila 100 kuna, a sada je mjesečno roditelji moraju plaćati 150 kuna.

„Neopravdano je i neprihvatljivo da sisački roditelji za svog školarca plaćaju više cijene bez ikakve prethodne najave ili obrazloženja, a da se gradska uprava koju vodi Ikić Baniček nije potrudila sredstva za sisačku djecu osigurati kroz proračun. Ovako ispada da su roditelji dovedeni pred gotov čin i nemaju izbora. Što je tek s obiteljima koje imaju više djece koja moraju pohađati boravak? Dok drugi gradovi sufinanciraju prehranu i boravak kako ne bi previše opteretili budžet svojih građana, gradonačelnica Ikić Baniček ovaj veliki financijski izdatak prebacuje isključivo obiteljima“ – izjavio je Tomislav Kralj, predsjednik HDZ-a Sisak i vijećnik Gradskog vijeća Grada Siska.

HDZ Sisak pritom kao najveću nepravdu ističe da će i djeca koja opravdano izostaju s nastave biti dužna iznose za cijeli mjesec – ako je dijete bilo bolesno i samo jedan dan u mjesecu prisustvovalo nastavi, roditelji svejedno plaćati cjelokupnu cijenu i za prehranu i za produženi boravak!

„Zašto Grad nije pronašao način da škole kojima je osnivač, na neki drugi način uštede sredstva? Primjerice, moglo se uložiti u sustave poput solarnih ploča, kojima bi se dugoročno štedjelo na troškovima električne energije, pa bi se dio sredstava mogao usmjeriti u subvenciju ovih usluga. Sisak nema razvojnih projekata, Sisak je postao taocem nekompetentnosti, nesuradnje s državnim institucijama, ne koriste se mogućnosti financiranja kroz projekte Europske unije, a tko u konačnici za to ispašta? Roditelji i djeca.“ – izjavio je Tomislav Kralj.

Možda je poskupljenje bilo nužno kako bi se financirali jelovnici koje izrađuje tvrtka koju su angažirale gradske ustanove? Za izradu jelovnika plaćeno je 14.500 kuna + PDV za svaku od devet gradskih osnovnih škola! Po čemu su ovi skupi jelovnici bolji od besplatnih jelovnika koje izrađuje HZJZ? Razlikuju li se od škole do škole i kako, ako je bilo potrebno platiti zasebno za svaku? Roditelji svakako ostaju zakinuti za informacije, jer gradonačelnica nastavlja svoj običaj skrivanja dokumentacije.”

Još vijesti

Politika

“Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ponovno se našla u skandaloznoj situaciji, opet je uhvaćena u laži kada je rekla da ne postoji ugovor s...

Sisak

“Tijekom rujna pozvani smo od Uprave HNK Segesta da pokušamo riješiti problem nedovoljnog broja termina za obavljanje sportskih pregleda u Sisačko – moslavačkoj županiji....

PROMO

Knjižara EMMAUS Sisak (Kranjčevićeva 13, Sisak) i Soulsaver.hr organiziraju klavirski koncert povodom 250. godišnjice rođenja Ludwiga van Beethovena! U Sisak stiže ugledni pijanist iz...

Sisak

Kako bi stekao status ITU grada i ostvario mogućnost koju pružaju Integrirana teritorijalna ulaganja te eliminirao prepreke s kojima se susreću gradovi prilikom apliciranja...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.