Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Predstavljen projekt Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest za područje Sisačko – moslavačke županije

Zamjenik župana Mihael Jurić je u srijedu, 14. rujna 2022. godine, u prostoru Doma obrtnika u Sisku nazočio radnom sastanku na kojem je predstavljen projekt Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest.

Dom za starije Glina je partner na projektu „Organiziranje psihosocijalne podrške za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija i njihove njegovatelje – edukacije, savjetovanja i SOS telefon“.

Ovaj jednogodišnji projekt je financiran od strane Ministarstva zdravstva. Dio projekta odnosi se na edukaciju stanovnika Sisačko-moslavačke županije, posebno s područja Gline, Petrinje i okolice koji su najviše stradali u potresu, o promjenama u svakodnevnom ponašanju koje upućuju na Alzheimerovu bolest, na „10 ranih znakova“, na koje moraju obratiti pažnju ako ih primijete u svojoj okolini (obitelji, poslu, među prijateljima), jer dijagnosticiranjem bolesti, koje za posljedicu imaju demenciju u ranoj fazi i primjena adekvatne terapije zaustavlja progresiju bolesti na neko vrijeme čime omogućuje bolju prilagodbu obitelji i podiže razinu kvalitete života osobi s demencijom i njenim njegovateljima, a time i cijeloj zajednici.

Kako bi pomogao u ranom otkrivanju bolesti, HUAB još od 2018. godine provodi projekt „istraživanje kognitivnih sposobnosti građana starijih od 60 godina“ u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Ove godine bi se projekt po prvi puta provodio u Sisačko – moslavačkoj županiji.
Sastanku, na kojem su projekt predstavili izvršni potpredsjednik Tomislav Huić i tajnica Udruge Tajana Dajčić, su nazočili predstavnici domova zdravlja, gradova Petrinje i Gline, kao i pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje SMŽ Alenka Ljubešić.

Zamjenik župana Jurić je iskazao potporu Sisačko-moslavačke županije, kao i operativnu pomoć u provedbi ovog vrijednog projekta, posebno važnog za našu županiju, u kojoj je visok postotak starijih stanovnika, koji su pak kao i svi stanovnici županije izloženi stresu, još od Domovinskog rata, do pandemije i katastrofalnog potresa.

Još vijesti

OBNOVA

Na prošlotjednom Aktualnom satu Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije župan Ivan Celjak naveo je kako je u tijeku obnova Nove interne u krugu Opće bolnice...

KORONAVIRUS

Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije objavio je raspored cijepljenja protiv zarazne bolesti COVID-19. Ovaj plan cijepljenja odnosi se na docjepljivanje varijantnim cjepivom samo prethodno...

KORONAVIRUS

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla tri dana imamo četrdeset i devet novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19, stoji u izvješću Stožera objavljenom u...

VIJESTI

Hodočašće vjernika Sisačke biskupije u Svetište Majke naših stradanja u Goru održano je u subotu 24. rujna. Uz domaće župljane te hodočasnike iz cijele...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.