Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Petrinja: Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 22. rujna, u spomen na 22. rujna 1999. godine kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda je teško ozlijeđena.

U Petrinji ovaj dan već tradicionalno obilježava udruga Centar za žene Adela u suradnji s Policijskom postajom Petrinja i Centrom za socijalnu skrb Petrinja. Ove godine su obilježavanje održali 20. rujna 2022. na gradskoj tržnici ( izmještenoj na Trgu hrvatskih branitelja) gdje su postavili info pult te prolaznicima podijelili informativne letke. Cilj obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama.

Senka Filipović iz Centra za žene Adela istaknula je kako je njihova udruga djeluje na području cijele Sisačko – moslavačke županije te su jedina nevladina organizacija na području županije koja izravno pruža pomoć žrtvama nasilja u obitelji. Svojim korisnicima pruža pomoć u privremenom smještaju u skloništu na tajnoj adresi, ali i druge oblike potpore poput pravnog savjetovanja i savjetovanja socijalne radnice za žrtve nasilja i članove njihove obitelji, psihološkog savjetovanja, pomoći za ostvarenje financijskih prava i brige o zdravlju korisnica, rad s djecom.

Zahvalila je Gradu Petrinji na podršci i pomoći istaknuvši kako bez pomoći gradova i općina s području županije udruga ne bi mogla postojati i funkcionirati.

Ana Aleksić Pezelj, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Petrinje,  istaknula je kako Grad Petrinja duži niz godina financijski podržava rad udruge koja žrtvama nasilja pruža vaninstitucionalnu zaštitu i potporu u onom dijelu u kojem institucije, zbog svojih zakonskih ograničenja, ne mogu pružiti. Istaknula je kako će Grad i dalje financijski podržavati rad udruge te kako će se razmotriti na koji još način može pomoći u njezinom radu.

Svi su sudionici istaknuli kako je odgovornost za smanjenje svih oblika nasilja na cjelokupnom društvu i svakom pojedincu koje ne smije zatvarati oči pred nasiljem koje se događa kao i potrebu preventivnog djelovanja u suradnji s građanima te informiranjem putem svih ustanova o pomoći i pravima koje žrtve nasilja mogu dobiti.

Broj SOS telefona savjetovališta Centra za žene Adela koji radi svaki dan 0-24 je 044/888-888.

Još vijesti

Petrinja

U dvorani za sastanke petrinjske gradske uprave u ponedjeljak, 26. rujna 2022. održano je potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava temeljem Javnog poziva za...

OBNOVA

Na prošlotjednom Aktualnom satu Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije župan Ivan Celjak naveo je kako je u tijeku obnova Nove interne u krugu Opće bolnice...

Petrinja

Sudionici će imati priliku okušati se u kvizu koji se sastoji od 5 zabavnih kategorija u kojima svatko ima priliku zablistati i osvojiti nagrade....

Petrinja

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u srijedu, 21. rujna ispred kapele sv. Jakova u Mošćenici misu za sve poginule branitelje i civile u...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.