Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

[FOTO] Održano biskupijsko hodočašće Majci naših stradanja

Hodočašće vjernika Sisačke biskupije u Svetište Majke naših stradanja u Goru održano je u subotu 24. rujna. Uz domaće župljane te hodočasnike iz cijele biskupije okupilo je i brojne vjeroučitelje da bi na početku nove školske i pedagoške godine zamolili zagovor Majke Božje za rad s djecom i mladima.

Svečano misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić koji je tom prigodom i udijelio trajne mandate četvero vjeroučitelja. U koncelebraciji bilo je dvadesetak svećenika, a između ostalih i rektor svetišta preč. Paško Glasković koji je na počeku pozdravio biskupa te mu zahvalio na dolasku, ali i istaknuo važnost poziva vjeroučitelja.

U homiliji biskup je podsjetio kako se danas slavi Gospa od Otkupljenja ili Otkupiteljica robova.

„Sloboda se, naime, obično doživljava kao jedna od najvrjednijih datosti modernoga društva, a njezino se eventualno umanjenje ili pokušaj uništavanja čini jednim od najvećih prekršaja današnjice. Sam blagdan svoje izvorište ima u davnim vremenima, odnosno neizravno je vezan uz sv. Petra Nolasca, koji je 1218. god. u Barceloni utemeljio red mercedarijevaca, a koji je taj naziv dobio prema punom latinskom imenu – Ordo Beatae Mariae de Mercede, odnosno Red Blažene Djevice Marije od Milosrđa. Mercedarijevci su se od osnutka posvetili otkupljivanju robova i vraćanju njihova dostojanstva, najprije onima koji su pali u ruke Saracenima – Arapima koji su narode Sredozemlja nastojali osvojiti mačem i ognjem i provoditi nasilnu islamizaciju, a kasnije i drugih.

Uz tri poznata zavjeta koja obično polažu redovnici – zavjet čistoće, poslušnosti i siromaštva, mercedarijevci su polagali i četvrti, a koji je glasio da će, ukoliko je potrebno, dati i svoj život da bi spasili ili otkupili roba. Sva su svoja nastojanja polagali u zagovor Otkupiteljice robova, a prema dostupnim podatcima kroz svoje su djelovanje tijekom stoljeća na takav način otkupili 70.000 robova“.

Obrativši se okupljenim vjeroučiteljima biskup je progovorio o tome koliko je dragocjeno njihovo zvanje i koliko je poseban taj Božji poziv. Istaknuo je i kako je primiti mandat – poslanje da se djeluje i čini nešto u ime Crkve u svijetu, velika čast i odgovornost.

„To missio – poslanje koje biskup daje onima koji ispunjavaju uvjete da u ime Crkve prenose Vjeroučiteljsko zvanje osobito je dragocjeno za Crkvu. Vidite u nedavno objavljenom popisu od prošle godine imamo lažirane podatke o broju katolika. Nekome to smeta što nas još uvijek ima, što smo tu usprkos velikoj promidžbi protiv katolika i vjernika u Hrvatskoj i Europi. Ovakvi objavljeni rezultati dio su te promidžbe, mi smijemo u to sumnjati jer ne znamo je li to namjerna ili nenamjerna omaška, koja se u tako ozbiljnim stvarima ne smije događati. Očito su to radili neki stručnjaci koji pojma nemaju o vjerskom stanju naših ljudi“, upozorio je biskup dodavši kako je i ovaj slučaj, kao i neprestano problematiziranje vjeronauka u školama dobar pokazatelj kako se vjernike neprestano pokušava staviti na margine društva.

Na kraju pozvao je na molitvu Mariji za zagovor da se što prije obnove sve naše porušene i oštećene crkve, župne kuće, samostani te da se izgrade i obnove sve obiteljske kuće i stanovi stradali u potresu 2020. godine. Biskup je i najavio kako se uskoro kreće s osnivanjem katoličke osnovne škole u Sisku još jednog znaka prisutnosti Katoličke Crkve u tom gradu.

Nakon pričesti okupljene je pozdravila i predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko poručivši okupljenim vjeroučiteljima koji preuzimaju mandate kako ovim preuzimaju i odgovornost u ostvarenju zadaće Crkve na području naviještanja vjere. Pozvavši sve okupljene na međusobnu suradnju zaključila je kako Crkva prilikom dodjele kanonskog mandata izražava duboko povjerenje prema općem pozivu vjeroučitelja i onime što čine u njeno ime.

Na kraju biskup je trajne mandate dodijelio vjeroučiteljima: Antoniji Ivančan, Matiji Kovaču, s. Jeleni Krilić i s. Blaženki Marjanović. (SV)

Više vijesti

Sisak

Sisački biskup Vlado Košić krstit će u nedjelju, 21. travnja u 12 sati u župnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage u Popovači, peto dijete obitelji...

SMŽ

Radionice, glazbeni nastupi, povijesna uprizorenja, kulturna i sportska događanja samo su dio onoga što vas očekuje u Parku prirode Lonjsko polje u 2024. godini

EMISIJE

U ovotjednoj emisiji Srijedište ugostili smo direktoricu županijske Turističke zajednice, Ivanu Plavec. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h na 91.7 i 97.6 MHz...

PROMO

Na području Banovine održat će se jedno zanimljivo, posve drugačije događanje od onih na koje je javnost navikla.  Povodom Međunarodnog dana vune, u subotu,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.