Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Županijskoj turističkoj zajednici odobreno 780.000 kn potpore za razvoj turizma

780.000 kuna za razvoj turizma u Sisačko-moslavačkoj županiji odobreno je Turističkoj zajednici Sisačko-moslavačke županije na natječaju Hrvatske turističke zajednice za dodjelu sredstava iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent.

Na natječaj su prijavljena 4 projekta koja su i odobrena: Razvoj cikloturističke destinacije Sisačko-moslavačke županije, Promjena percepcije Sisačko-moslavačke županije u poželjnu i zanimljivu destinaciju, Razvoj konjičkih turističkih staza Sisačko-moslavačke županije, „Camino Banovina“ – tematska turistička staza.

Bogatstvo kulture i prirodnih ljepota Sisačko-moslavačke županije neotkriveno je blago nadomak Zagreba koje predstavlja oazu za odmor koja privlači sve veći broj posjetitelja.

Vinorodni krajevi, naplavne ravni, gorja, rijeke, pitki izvori i ljekovita voda naših Top-Termi Topusko predstavljaju najveće adute ovih krajeva i vrijedno su bogatstvo za revitalizaciju županije pogođene razornim potresom.

Ova četiri odobrena programa uključuju razvoj novih oblika turizma, privlačenje domaćih i stranih turista, promicanje zdravlja ljudi i edukacije konjičkih turističkih vodiča.

Obzirom da je županiju zadesio razoran potres, nužne su mjere pregleda i obnove postojećih biciklističkih ruta, obnova signalizacija i svega onoga što je potrebno jednom biciklistu koji je na proputovanju ovim krajevima. Drugi dio ovih programa usmjeren je ka dugogodišnjoj tradiciji uzgoja autohtone pasmine Posavca u našoj županiji te prostornoj prednosti za razvoj i unapređenje konjičkih staza, što otvara mogućnost dodatne koristi za sve uzgajivače konja.

Razvoj tematske turističke staze ”Camino Banovina” omogućit će cjelogodišnju turističku ponudu. Riječ je o integralnom dijelu hrvatske i europske mreže puteva sv. Jakova – Camino de Santiago, mreže hodočasničkih puteva koji vode prema svetištu Sv. Jakova u Santiagu de Composteli pod zaštitom UNESCO-a i Vijeća Europe.

Područje Banovine i Pokuplja privlače posjetitelje svojom iznimnom sakralnom baštinom. Umjetnost graditeljstva, posebice drvenih kapela predmet su interesa mnogih vjernika, turista, pa i slučajnih prolaznika. Svakako postoji dodatan potencijal za unaprjeđenje ove vrste turizma, jer Sisačko-moslavačka županija u ovom području ima raritetan primjer očuvane narodne, sakralne i graditeljske baštine praćene gastro doživljajima lokalnih OPG-a. Tematska turistička staza Camino de Santiago korak je više i smještanje naše Banovine na turističku kartu Europe.

“Neizostavan je i Park prirode Lonjsko polje sa svojim statusom jednog od najvećih i najočuvanijih prirodnih poplavnih područja u Europi, koji je okosnica privlačenja turista koji su voljni i željni istražiti više. Blizina Moslavine, trsnog gorja te dobra cestovna povezanost stvorili su jednu cjelinu koja u turističkom smislu pridonosi razvoju gospodarstva tih krajeva. Cilj nam je trend posjećivanja kontinentalnih krajeva proširiti i na ostale dijelove naše županije koja itekako ima što za pokazati”, istaknuo je župan Celjak prilikom potpisivanja ugovora.

Sisačko-moslavačka županija u okviru svojih ustanova vrši znatna ulaganja u području turizma kako bi se stvorili svi potrebni preduvjeti za jačanje turizma kao gospodarske grane i to kroz energetsku obnovu Lječilišta Topusko, razvija se novi zdravstveno-rekreacijski centar Lječilišta, u tijeku je i izrada projektne dokumentacije dogradnje Lječilišta Jodno u koje se nije značajno ulagalo od vremena Domovinskog rata, a za koji će se proširiti sadržaj zdravstvenih usluga.

”Dovršetak autoceste do Zagreba svakako će povećati motivaciju za dolazak u naše krajeve, te povećati vikend posjećenost ponajviše za obitelji s djecom. Dodatnim ulaganjima, modernizacijom i unapređenjem turističke ponude cilj nam je posjetitelje zadržati i na duži period. Jedno od najvećih ulaganja trenutno svakako je u naše Top-Terme Topusko i Lječilište Topusko“, istaknuo je župan Celjak.

Sisačko-moslavačka županija kroz svoju turističku zajednicu osim unapređenja svojih potencijala, podržava i rad lokalnih Turističkih zajednica i tradicionalnih programa koji se dugi niz godina održavaju u gradovima i općinama diljem županije.

Temeljem natječaja koji je raspisala i provela Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije, financijski će se sredstvima Hrvatske turističke zajednice poduprijeti sljedeće manifestacije i programi:

TZG Novska: Lukovo u Novskoj
TZG Novska: Street Art Festival
TZG Novska: LARP Novska
TZO Jasenovac: Dani graditeljske baštine u Krapju
TZO Jasenovac: Nabava drvenih rasklopnih garnitura, stol + 2 klupe ( 20 kompleta)
TZO Topusko: 21. Dani meda „Zlatna pčela“
TZO Topusko: Kraljica jezera 2022.
TZO Topusko: Ride 4 life
TZO Lekenik: Utrka kupskih čamaca
TZO Lekenik: Turistička signalizacija
TZG Sisak: Istražite Hrvatsku – Upoznajte Sisak
TZG Sisak: Siskom plovi jedan brod – Juran i Sofija
TZG Petrinja: FLIK – festival lončarstva i keramike
TZG Petrinja: Tematske staze po Hrastovičkoj gori
TZG Kutina: Festival vina Moslavina – 28. Izložba vina Hrvatske i vina izvornih sorti
TZG Popovača: 55. Voloderska jesen

Više vijesti

Lekenik

Lekenik čuva tradiciju. Kao i svake godine na Veliki petak, Općina Lekenik je za svoje mještane organizirala tradicionalnu podjelu ribica. Podijeljeno je oko 500...

OBNOVA

Svečanim otvaranjem obnovljene zgrade Srednje škole Gline i povratkom učenika u ovu školu, Sisačko-moslavačka županija završila je obnovu svih objekata u svojoj nadležnosti na...

OBNOVA

Polaganjem kamena temeljca, u Glini je danas i službeno započeo projekt koji će rezultirati izgradnjom jedne višestambene zgrade za 13 obitelji. Izgradnja zgrade u...

SMŽ

U organizaciji Zajednice sportskih udruga i saveza Sisačko-moslavačke županije sinoć su uručene nagrade najuspješnijim sportašima Sisačko-moslavačke županije za 2023. godinu. Proglašeni su najuspješnija sportašica, sportaš, sportski...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.