Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

Tražili smo odgovor Ministarstva: Od suglasnosti za djelomično uklanjanje do urušavanja, a potom i potpunog uklanjanja

Nakon jutrošnjeg urušavanja zgrade u Frankopanskoj 11, koja je i zaštićeno kulturno dobro, proslijedili smo upit Ministarstvu kulture i medija RH. U upitu navodimo:

„Informacije kojima raspolažemo su da je zgrada zaštićena spomenička baština, da je utvrđeno oštećenje i da su poduzete radnje vezane uz zaštitu kulturnog dobra. Što je učinjeno do danas i koja će biti daljnja postupanja nakon današnjeg događaja?“

U odgovoru stoji kako je „zgradu u Frankopanskoj ulici 11 u Sisku u potresu 29. prosinca 2020. godine teško oštećena, a Ministarstvo kulture i medija prije godinu dana, 12. srpnja 2021. izdalo je suglasnost za djelomično uklanjanje te zgrade upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske koja se nalazi unutar kulturno – povijesne cjeline grada Siska zaštićene Rješenjem Ministarstva kulture i medija.

Temeljem važećih zakonskih odredbi u 2021. Grad Sisak je kao suvlasnik zgrade u Frankopanskoj ulici 11 izradio Elaborat ocjene stanja građevinske konstrukcije kojim je predviđeno djelomično uklanjanje zgrade – očuvanje pročelja i uklanjanje ostatka zgrade.

Nakon izmjene Zakona o obnovi, Državni inspektorat RH donio je u svibnju 2022. godine rješenje o djelomičnom uklanjanju zgrade prema Elaboratu koji je izradio Grad Sisak u srpnju 2021. Obvezu stabilizacije  pročelja prema Elaboratu preuzelo je Ministarstvo kulture i medija i osiguralo sredstva u iznosu od 1.200.000,00 kuna.

Ministarstvo ne može postupati bez suglasnosti vlasnika, te je s obzirom da je u međuvremenu dio zgrade vraćen vlasnicima kojima je bio nacionaliziran, bilo obavezno zatražiti suglasnost. Jedan suvlasnik koji je živio u zgradi dao je suglasnost, no ostali suvlasnici koji su imali rok do kraja prošlog tjedna nisu dali suglasnost. U svom očitovanju, jedan od suvlasnika ističe da žele prodati svoje dijelove zgrade Gradu Sisku. Grad Sisak je kao suvlasnik također upisan u vlasničkom listu te se prijavio na financiranje za Fond solidarnosti, no u tom zahtjevu nisu tražili potpuno uklanjanje.

Dakle, za početak izvedbe nužna je bila suglasnost trenutno upisanih vlasnika izmijenjenih vlasničkih odnosa nakon potresa, a koji su se 22. kolovoza 2022. očitovali da ne izdaju suglasnost. Sukladno navedenom predviđeno je postupanje od strane Državnog inspektorata i uklanjanje zgrade.

Jutros se urušilo krovište zgrade koje je bilo vezano uz nestabilni vijenac prema uličnom pročelju. S obzirom na sve navedeno planiran je nastavak postupanja sukladno Zakonu o obnovi i postupanje u nadležnosti Državnog inspektorata. I ovaj primjer urušavanja krovišta, uslijed kojeg na sreću nije bilo stradalih, ponovno je pokazao dva ključna problema na koja od početka upozoravamo kao zapreku bržoj obnovi, a to su nesređeni vlasnički odnosi u višestambenim zgradama i desetljetna zapuštenost i neodržavanost zgrada u našim kulturno-povijesnim cjelinama.

Podsjećamo kako Ministarstvo kulture i medija jedino provodi hitne mjere na zgradama koje su određene žutim i crvenim kategorijama, a nisu predviđene za uklanjanje kako bismo ih zaštitili od daljnjeg propadanja. Na hitne mjere zaštite nakon petrinjskog potresa ukupno je utrošeno 85 milijuna i 900 000 kuna. Iz Fonda solidarnosti EU, za 196 projekata izdvojeno je 1, 39 milijardi kuna, od čega u Sisačko-moslavačkoj županiji 597 milijuna kuna za 56 projekata. Oni projekti koji nisu prihvaćeni za Fond solidarnosti, za ukupno 40 spomenika, Ministarstvo kulture i medija izdvojilo je 17,7 milijuna kuna za izradu dokumentacije. Za 26 zgrada u središtu Petrinje završava se projektna dokumentacija, te se kroz rujan i listopad očekuje natječaj za početak radova”.

Još vijesti

OBNOVA

Uz zgrade javne namjene koje su obnovljene na području grada Siska, a čiju obnovu koordinira Sisačko-moslavačka županija u tijeku su i radovi na Gimnaziji...

VIJESTI

Velikogoričkog poduzetnika Željka Žužića Općinski sud u Sisku je nepravomoćno osudio na šest mjeseci zatvora, koji se zamijenjuju radom za opće dobro, zbog toga...

OBNOVA

Oko 5,6 milijuna €, s PDV-om, ulaže su u cjelovitu obnovu zgrade Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije u Sisku. U potresu je zgrada teško oštećena...

OBNOVA

Sisački biskup Vlado Košić i potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u Biskupijskom ordinarijatu u Sisku potpisali su...

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.