Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

[FOTO] Obilježena 31. godišnjica vojno redarstvene akcije “Brđani 91”

Odavanjem počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća jučer je na sunjskom području obilježena 31. godišnjice vojno – redarstvene akcije “Brđani 91” te sudjelovanje pripadnika 2. gardijske brigade “Grom” u obrani Sunje u Domovinskom ratu.

Kod spomenika hrvatskim brabiteljima poginulima kod naselja Brđani cesta vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih hrvatskih brabitelja, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstva policije, jedinica lokalne i regionalne samouprave, kao i brojni drugi.

Ministar Medved je podsjetio na hrabrost branitelja u obrani Sunje, posebno pripadnika 2. gardijske brigade “Grom”, 57. samostalnog bataljuna “Marijan Celjak” i pripadnika specijalne policije “Ose”, koji su među prvima bili u obrani Banovine od velikosrpske agresije.

“Oni su branili Banovinu u okolnostima napada na Sunju i napada na Sisak i to je istina o Domovinskom ratu”, rekao je Medved.

Akcija “Brđani 91” bila je prva napadna akcija hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu na području Banovine, potvrdio je župan Ivan Celjak.

“To je ujedno prva akcija u kojoj je srpska strana imala i ljudske gubitke. Akciji su prethodili stalni napadi na Sunju, naš “Mali Vukovar”, te minobacački napadi na mjesta preko Save, posebno na industrijska postrojenja JANAF-a, što je moglo dovesti do ekološke katastrofe. Danas hrabrim braniteljima, koji su sudjelovali u akciji, ali i drugim braniteljima koji su nam omogućili slobodu, odajemo dužnu počast”, rekao je Celjak.

U ovoj su akciji poginuli Ivan Devčić, Alen Glavan, Ivica Hrnčević, Žan Marot i Osman Muratagić.

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene i uz spomen ploču na legendarnoj sunjskoj Željezničkoj stanici, koja je tijekom cijelog Domovinskog rata bila nepremostiva prepreka za pokušaje neprijatelja da okupiraju Sunju i prodru preko Save prema Sisku. Spomen ploča je podignuta u počast devetorici “Gromova” poginulih u obrani Sunje. Zajedničku molitvu predvodio je vlč. Ivan Borić.

Još vijesti

KULTURA

Sisačko-moslavačka županija objavila je Javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Sisačko-moslavačke županije za 2024. godinu. Poziv je otvoren za podnošenje prijava...

VIJESTI

Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije u subotu, 30. rujna 2023. godine s početkom u 10 sati organizira kreativnu radionicu za djecu “Jesen u centru”. Kreativne...

Sisak

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak konferencijom za medije predstavio je veliki projekt Sisačko-moslavačke županije koji će se realizirati u narednom razdoblju, odnosno izgradnju nove zgrade...

SMŽ

Danas je u Sisku održana 19. sjednica Županijske skupštine Sisačko – moslavačke županije. U nastavku donosimo audio snimku Aktualnog sata.

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.