Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

[FOTO] Obilježena 31. godišnjica vojno redarstvene akcije “Brđani 91”

Odavanjem počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća jučer je na sunjskom području obilježena 31. godišnjice vojno – redarstvene akcije “Brđani 91” te sudjelovanje pripadnika 2. gardijske brigade “Grom” u obrani Sunje u Domovinskom ratu.

Kod spomenika hrvatskim brabiteljima poginulima kod naselja Brđani cesta vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih hrvatskih brabitelja, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstva policije, jedinica lokalne i regionalne samouprave, kao i brojni drugi.

Ministar Medved je podsjetio na hrabrost branitelja u obrani Sunje, posebno pripadnika 2. gardijske brigade “Grom”, 57. samostalnog bataljuna “Marijan Celjak” i pripadnika specijalne policije “Ose”, koji su među prvima bili u obrani Banovine od velikosrpske agresije.

“Oni su branili Banovinu u okolnostima napada na Sunju i napada na Sisak i to je istina o Domovinskom ratu”, rekao je Medved.

Akcija “Brđani 91” bila je prva napadna akcija hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu na području Banovine, potvrdio je župan Ivan Celjak.

“To je ujedno prva akcija u kojoj je srpska strana imala i ljudske gubitke. Akciji su prethodili stalni napadi na Sunju, naš “Mali Vukovar”, te minobacački napadi na mjesta preko Save, posebno na industrijska postrojenja JANAF-a, što je moglo dovesti do ekološke katastrofe. Danas hrabrim braniteljima, koji su sudjelovali u akciji, ali i drugim braniteljima koji su nam omogućili slobodu, odajemo dužnu počast”, rekao je Celjak.

U ovoj su akciji poginuli Ivan Devčić, Alen Glavan, Ivica Hrnčević, Žan Marot i Osman Muratagić.

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene i uz spomen ploču na legendarnoj sunjskoj Željezničkoj stanici, koja je tijekom cijelog Domovinskog rata bila nepremostiva prepreka za pokušaje neprijatelja da okupiraju Sunju i prodru preko Save prema Sisku. Spomen ploča je podignuta u počast devetorici “Gromova” poginulih u obrani Sunje. Zajedničku molitvu predvodio je vlč. Ivan Borić.

Više vijesti

Sisak

Mlade košarkašice Košarkaškog Kluba Sisak vodeće su u regionalnom natjecanju kadetkinja. Nakon 7 odigranih kola igračice trenera Ivana Vanića imaju 6 pobjeda i jedan...

Petrinja

U subotu, 20. travnja u Zadru je održan 42. Državni turnir u organizaciji Saveza mažoretkinja i pom pon timova Hrvatske (SMPTH). To je ujedno...

Petrinja

Od građevinskog otpada, prazne ambalaže, odjeće pa do pelena… nema čega nije bilo, no složne ruke hrvatskih šumara te djelatnika Ekološkog centra Vrata Zrinske...

PROMO

Hotel Panonija Sisak zapošljava kuhare, konobare i recepcionere. Za više informacija i prijavu kontaktirajte 091 602 13 97 ili putem e-maila financije@hotel-panonija.hr

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.