Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

[FOTO] Počast trinaestorici hrvatskih redarstvenika poginulih u Strugi Banskoj 1991. godine

“Temelji za sve poslijeratne uspjehe hrvatske države stvoreni su ovdje. Spajanje domovine Pelješkim mostom jedan je od naših najvećih infrastrukturnih uspjeha nakon Domovinskog rata. Zbog toga je mnogo simbolike u današnjem danu, koji povezuje one koji su pisali povijest na najteži način, svojim životima i onih koji danas slave velike uspjehe koje ostvarujemo. To je dan na koji svi možemo biti ponosni”, rekao je jučer u Strugi Banskoj, potpredsjednik Vlade RH, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U tom pounjskom mjestu obilježena je 31. godišnjica pogibije trinaestorice hrvatskih redarstvenika.

Nakon mimohoda kroz mjesto, predvođenim ratnim zastavama, do spomen-obilježja poginulim hrvatskim redarstvenicima, počast je herojima Pounja odana na mjestu njihove pogibije. Na ploči su istaknuta njihova imena: Mile Blažević – Čađo, Mile Pušić, Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Željko Filipović, Mladen Halapa, Zoran Šaronja, Goran Fadljević, Marijan Parlov, Drago Matijević, Šefik Pezerović i nestali Ivan Žalac.

Nakon članova obitelji poginulih, vijence su položili i svijeće zapalili članovi izaslanstava Vlade i ministarstava, s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, izaslanstva policije, županije, lokalne i regionalne samouprave, mnogih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.

Počast je u ime Sisačko-moslavačke županije odao zamjenik župana Mihael Jurić.

Središnji dio svečanosti održan je pred spomen-obilježjem “Pounjski plamen slobode”, podignutim poginulim Hrvatima u Drugome svjetskom ratu, na Križnom putu i u Domovinskom ratu.

Svečanost je počela dočekom maratonaca, koji su trčeći spojili Čukur-brdo, mjesto pogibije novinara i snimatelja Gordana Lederera, sa Strugom, te podizanjem na stijeg državne zastave koju su donijeli pripadnici policijske motorizirane jedinice.

Nakon svečanosti, sudionici komemoracije otišli su do rijeke Une, gdje su se sastali sa sudionicima spusta čamaca Unom u počast poginulim redarstvenicima. 

Više vijesti

Popovača

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković održao je sastanak s predstavnicima tvrtke A1 Hrvatska i njihovim poslovnim partnerima, Popovčanima Lucijom i Sinišom Mihelčić iz tvrtke FOREL...

Petrinja

Grad Petrinja, Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije i Privreda Petrinja d.o.o. zajednički će sanirati Ulicu Gromova. U tom cilju izrađen je Glavni projekt...

OBNOVA

Uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, Sisačko-moslavačka županija osigurala je 12,3 milijuna eura za obnovu vatrogasnih domova stradalih u potresu koje koriste dobrovoljna vatrogasna društva...

VIJESTI

Stanovnici Sisačko – moslavačke županije na ovim su izborima prvi puta glasali u dvije izborne jedinice, petoj i sedmoj. Od sedam gradova u županiji,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.