Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Održan sastanak na temu mjera i aktivnosti koje se provode u dijelu PP Lonjsko polje u svrhu suzbijanja zaraze bedrenicom

Foto: Ilustracija / Ministarstvo poljoprivrede

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s državnim tajnikom Šimom Mršićem i suradnicima je u utorak, 19. srpnja 2022. održala koordinacijski sastanak na temu svih poduzetih i daljnjih planiranih aktivnosti i mjera na zaraženom području Lonjskog polja i okolice s predstavnicima Državnog inspektorata RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ravnateljstva policije i Policijske uprave sisačko-moslavačke te zamjenikom župana Sisačko-moslavačke županije Mihaelom Jurićem, gradonačelnikom grada Popovače Josipom Miškovićem te višim savjetnikom za poljoprivredu Grada Kutine Marijem Stragom.

Nadležne institucije su razmijenile posljednje podatke i postupanja te utvrdile daljnje koordinirane aktivnosti, usmjerene na što je moguće brže i učinkovitije suzbijanje i širenje bolesti te očuvanje zdravlja ljudi i životinja.

Naime, s jučerašnjim danom ministrica Vučković je donijela Naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i širenja bedrenice na zaraženom području prema rješenju kojim su zaraženim područjem (zonom zaštite) određeni pašnjaci Osekovo, Repušnica i Gračanica na području Parka prirode „Lonjsko polje“ u Sisačko- moslavačkoj županiji. Na taj način je u zaraženom području uz obvezno cijepljenje životinja protiv bedrenice, između ostalog, zabranjeno premještanje životinja i proizvoda životinjskog podrijetla sa zaraženog područja i na zaraženo područje, zabranjeni šumarski i poljoprivredni radovi, lov te su određene druge biosigurnosne mjere. Kretanje područjem je ograničeno, ulaze kontrolira i nastavit će kontrolirati policija, a ulazak je moguć samo stručnim službama i osobama uz pismeno odobrenje veterinarskog inspektora. Propisane su i stroge preporuke za postupanje posjednika pri kontaktu sa životinjama, a koje uključuju nošenje zaštitnih odijela, rukavica i maske. U tijeku je distribucija vakcine za provedbu cijepljenja životinja protiv bedrenice, kao i distribucija zaštitne opreme i sredstava iz centralnog skladišta Ministarstva poljoprivrede, prema ekipiranoj veterinarskoj službi na terenu.

Ministrica je naglasila da će Ministarstvo poljoprivrede u potpunosti obeštetiti sve posjednike životinja koji se drže svih propisanim mjera u odnosu na držanje, označavanje, promet i zaštitu zdravlja životinja, a na sastanku je usuglašen daljnji nastavak suradnje službi na terenu, pri čemu su kao prioriteti označeni početak cijepljenja u zaraženom području, intenziviranje veterinarskih pregleda na gospodarstvima u okolici, informiranje sektorskih saveza i udruženja, kao i građana o preporukama za smanjenje rizika od širenja bolesti. Naime, na sastanku su sve uključene strane potvrdile kako je pridržavanje svih propisanim mjera, a naročito zabrane premještanja životinja i životinjskih proizvoda sa zaraženog područja, od ključne važnosti za uspješno i učinkovito suzbijanje bolesti i sprječavanje njenog daljnjeg širenja te u konačnici za kasniji nastavak svih gospodarskih aktivnosti.

Iz navedenih razloga Ministarstvo apelira na posjednike životinja da redovito prate i što je prije moguće prijavljuju ovlaštenim veterinarima bilo kakve promjene zdravstvenog stanja ili ponašanja na svojim životinjama.

Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja bedrenice se nalazi na poveznici.

Još vijesti

SMŽ

U četvrtak, 26. siječnja 2023. godine, održana je sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije. Tako je tijekom Aktualnog sata vijećnika Srećka Telara zanimao projekt „Pun...

OBNOVA

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je sa suradnicima posjetio Srednju školu Viktorovac, gdje su završeni radovi na sanaciji sjeverozapadnog dijela školske zgrade, drugog dijela kompletne...

SMŽ

Danas je u Sisku održana 15. sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije. U nastavku donosimo snimku Aktualnog sata sjednice i fotogaleriju.

Petrinja

Grad Petrinja donio je u prosincu prošle godine Odluku o provođenju radova za opće dobro bez naknade na području Grada Petrinje. Radove za opće dobro...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.