Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

PROMO

U potrazi ste za sunčanim naočalama s dioptrijom?

Sigurno ste pri izlasku na jaku sunčevu svjetlost osjetili nelagodu odnosno potrebu za zaštitom u vidu sunčanih naočala. Zanimljiva je i činjenica da više od trećine UV zračenja kojem smo izloženi do nas dopire pri poluoblačnom i oblačnom vremenu pa bi sunčane naočale trebalo nositi i kada sunce zađe iza oblaka. Nositelji dioptrijskih naočala nalaze se pred dilemom investicije u sunčane naočale s dioptrijom ili kombiniranjem kontaktnih leća sa sunčanim naočalama, aplikacije clip-ona na naočale ili prebacivanjem sunčanih preko dioptrijskih naočala, koje je najmanje praktično rješenje.

Rješenja za dobar vid i za najsunčanijih dana

Kontaktne leće su dobro rješenje u zimskim mjesecima, dok kod odlaska na more, pijesak, vjetar, morska sol i voda stvaraju problem odnosno iritaciju. Da ne spominjemo da je plivanje s kontaktnim lećama nesmotreno jer u kontaktu s vodom može stvoriti infekcije uzrokovane mikroorganizmima.

Clip-on ili flip-up nastavci koji se pričvrste na vaše dioptrijske naočale iako praktični i često u polariziranoj varijanti, ne izgledaju moderno i ako ne pokrivaju cijelu površinu naočalnih leća, nisu adekvatna zaštita, no mnogi proizvođači dioptrijskih okvira u svoje kolekcije su uveli dioptrijske okvire s nekoliko boja clip-ona koje se pomoću magneta spoje na frontu dioptrijskog okvira i izgledaju kao sastavni dio dioptrijskih naočala.

Za aktivnosti na otvorenom, idealna zaštita su sunčane naočale s dioptrijom koje se mogu izraditi u svim opcijama – s jednojakosnim naočalnim lećama, bifokalnim ili progresivnim naočalnim lećama s obojenim lećama velikog raspona obojenja kao i opcija gradualnih stupnjeva zatamnjenja uz 100% UV zaštitu koje se ugrađuju u sve trendi okvire. Kod odabira sunčanih naočala koje slijede linije lica, potrebno je naručiti bojane naočalne leće s baznom zakrivljenošću koje su znatno skuplje.

Odabir materijala sunčanih naočala je raznolik, no treba naglasiti da su plastične naočalne leće najpogodnije, dok se u slučaju sportskih sunčanih naočala preporučuje trivex materijal kao što je HOYA PNX indeksa loma 1.53 koji je otporan na udarce jer je izrazito fleksibilan. Visina okulara sunčanih naočala mora prelaziti 30 mm.

Još jedno od rješenja za sunce su i fotoosjetljive naočalne leće koje reagiraju na UV zračenje tako da na otvorenom tamne, a dolaskom u zatvoreni prostor postepeno se vraćaju u stanje prozirnosti (obično su dostupni u dva obojenja – smeđe i sivo, te u nekim varijantama i u zelenoj boji leća) no mana za sve vozače je što ne tamne ili slabije tamne iza vjetrobranskog stakla, zato je HOYA razvila Sensity Dark fotoosjetljive naočalne leće koje su tamnije i dodatno tamne iza vjetrobranskog stakla.

Ukoliko se odlučite za izradu sunčanih naočala s ugrađenom dioptrijom, razmotrite investiciju u polarizirane naočalne leće koje odbijaju neugodne refleksije s površina ceste, vode, stakla, pijeska i sl., omogućuju bolji kontrast i izraženije boje te osim što su izrazito ugodne za gledanje, ujedno i odmaraju oči. Općenito kod odabira sunčanih modela, važno je odabrati modele koje su što ravnijih fronti kako biste u njih mogli ugraditi bojane naočalne leće s dioptrijom u lagerskoj izvedbi jer ukoliko odaberete sunčane naočale koje slijede linije lica, u njih se moraju ugraditi bojane naočalne leće koje su zakrivljene i time su i do nekoliko puta skuplje od lagerskih.

Više informacija o sunčanim naočalama s dioptrijom potražite u optici Monokl u ulici Ivana Kukuljevića Sakcinskog 9A ili pozivom na 044/633 672. Više na www.monokl.hr!

Još vijesti

PROMO

DURO METAL – obrt za proizvodnju predmeta od metala, smješten u Zagrebu, traži radnika metalske struke u stalni radni odnos za poslove graviranja na...

PROMO

Inflacija ne posustaje. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju kako se nastavlja nesmiljeni rast cijena koje su u euro zoni ubrzale na rekordno visoku...

PROMO

Vremena su danas prilično izazovna. Svakim danom svjedočimo sve većim poskupljenjima a mnogim je obiteljima sve teže dočekati iduću plaću. U međuvremenu treba platiti...

PROMO

Višegodišnje iskustvo bavljenja otkupom zlata pokazuje kako je u Hrvatskoj, pa i u Sisku sve više onih koji uviđaju vrijednost starog zlata. Starim zlatom...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.