Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Na 29. Susretu hrvatskih folklornih ansambala SMŽ će predstavljati Etno Siscia Sisak, “Moslavec” i “Pokupljanka”

U organizaciji Zajednici kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, a uz pomoć Hrvatskog sabora kulture, Sisačko-moslavačke županije, te uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija, u nedjelju 12. lipnja, u Martinskoj Vesi, održana je Smotra folklora Sisačko-moslavačke županije „Martinski susreti“.

U dvije kategorije, izvorni i koreografirani folklor, predstavilo se 14 društava s područja županije, a dominirala su društva s područja Moslavine.

 Kako je istaknula predsjednica Zajednice Ivanka Roksandić, ova organizacija čini sve kako se tradicijske vrijednosti ne bi zaboravile, jer potres i pandemija negativno su utjecali na rad društava, no, svi koji su nastupili bili su jako dobri i izuzetno je zadovoljna prikazanim, kao i publikom koja je folkloraše podržala u velikom broju.

Smotru je pratio stručni ocjenjivački sud iz Instituta za etnologiju i folkloristiku Iva Niemčić, Josip Forjan i Irena Miholić, a koji je također naglasio važnost kontinuiranog održavanja smotri i ljepotu prikazanog.

„Generalno gledano, pozitivna je situacija, kod izvođača je izražena želja za nastupima i program koji je trajao gotovo 2 i pol sata brzo je prošao.“ – poručili su.

FA Etno Siscia Sisak
KUD Moslavec Voloder

Na 29. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina našu će županiju u kategoriji koreografiranog folklora predstavljati FA Etno Siscia, a u kategoriji izvornog folklora KUD „Moslavec“ Voloder i KUD „Pokupljanka“ Brest Pokupski. Povjerenstvo će odlučiti narednih dana i koje će skupine predstavljati SMŽ na ostalim smotrama koje se održavaju na razini Republike Hrvatske.

Prva Smotra folklora u Martinskoj Vesi održana je 1984. godine pod nazivom “Martinski susreti”. Kontinuirano je organizirana sve do 2020. godine, kada te i sljedeće 2021.godine nije održana radi pandemije. Već dvadeset i prvu godinu ova smotra ima status Županijske smotre folklora i izlučna je smotra za nekoliko smotri koje se održavaju na području Republike Hrvatske, poput Vinkovačkih jeseni, Đakovačkih vezova, Brodskog kola, Na Neretvu misečina pala i drugih.

Smotru je otvorio predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić.

Još vijesti

SMŽ

Sveti Nikola dočekao je jutros naše mališane ispred pedijatrijske ambulante. Sisačko-moslavačka županija je jedinstven primjer u Hrvatskoj jer se u Sisku u istoj zgradi...

Lekenik

Dobrovoljno vatrogasno društvo Lekenik od danas je bogatije za novu vatrogasnu cisternu vrijednu oko 700 tisuća kuna. Načelnik Općine Ivica Perović zahvalio je Županiji,...

Martinska Ves

Sisačko-moslavačka županija nastavlja s ulaganjima u podizanje standarda u školama u kojima je osnivač. Bolji uvjeti za boravak u školi osigurani su i u...

SMŽ

“Drage naše umirovljenice i umirovljenici, Dan umirovljenika Sisačko-moslavačke županije samo je jedan, mali dio poštovanja i zahvalnosti, koji mi, nasljednici i korisnici plodova vašeg...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.