Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Na 29. Susretu hrvatskih folklornih ansambala SMŽ će predstavljati Etno Siscia Sisak, “Moslavec” i “Pokupljanka”

U organizaciji Zajednici kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, a uz pomoć Hrvatskog sabora kulture, Sisačko-moslavačke županije, te uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija, u nedjelju 12. lipnja, u Martinskoj Vesi, održana je Smotra folklora Sisačko-moslavačke županije „Martinski susreti“.

U dvije kategorije, izvorni i koreografirani folklor, predstavilo se 14 društava s područja županije, a dominirala su društva s područja Moslavine.

 Kako je istaknula predsjednica Zajednice Ivanka Roksandić, ova organizacija čini sve kako se tradicijske vrijednosti ne bi zaboravile, jer potres i pandemija negativno su utjecali na rad društava, no, svi koji su nastupili bili su jako dobri i izuzetno je zadovoljna prikazanim, kao i publikom koja je folkloraše podržala u velikom broju.

Smotru je pratio stručni ocjenjivački sud iz Instituta za etnologiju i folkloristiku Iva Niemčić, Josip Forjan i Irena Miholić, a koji je također naglasio važnost kontinuiranog održavanja smotri i ljepotu prikazanog.

„Generalno gledano, pozitivna je situacija, kod izvođača je izražena želja za nastupima i program koji je trajao gotovo 2 i pol sata brzo je prošao.“ – poručili su.

FA Etno Siscia Sisak
KUD Moslavec Voloder

Na 29. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina našu će županiju u kategoriji koreografiranog folklora predstavljati FA Etno Siscia, a u kategoriji izvornog folklora KUD „Moslavec“ Voloder i KUD „Pokupljanka“ Brest Pokupski. Povjerenstvo će odlučiti narednih dana i koje će skupine predstavljati SMŽ na ostalim smotrama koje se održavaju na razini Republike Hrvatske.

Prva Smotra folklora u Martinskoj Vesi održana je 1984. godine pod nazivom “Martinski susreti”. Kontinuirano je organizirana sve do 2020. godine, kada te i sljedeće 2021.godine nije održana radi pandemije. Već dvadeset i prvu godinu ova smotra ima status Županijske smotre folklora i izlučna je smotra za nekoliko smotri koje se održavaju na području Republike Hrvatske, poput Vinkovačkih jeseni, Đakovačkih vezova, Brodskog kola, Na Neretvu misečina pala i drugih.

Smotru je otvorio predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić.

Još vijesti

KORONAVIRUS

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla tri dana imamo šezdeset i dvijenovooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19, stoji u izvješću Stožera objavljenog u ponedjeljak,...

SMŽ

Sisačko-moslavačka županija u suradnji s Gradom Dubrovnikom narednih dana predstavit će se turistima proizvodima iz sisačko-moslavačkog kraja. Uoči najveće ljetne kulturne manifestacije – Dubrovačkih...

SMŽ

Župan Ivan Celjak je tijekom obilaska Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, gdje je u tijeku rušenje stare zgrade Uprave, teško oštećene u potresu,...

VIJESTI

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje potpisao je ukupno 75 ugovora za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća, a sa današnjim danom na 70...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.