Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Na 29. Susretu hrvatskih folklornih ansambala SMŽ će predstavljati Etno Siscia Sisak, “Moslavec” i “Pokupljanka”

U organizaciji Zajednici kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, a uz pomoć Hrvatskog sabora kulture, Sisačko-moslavačke županije, te uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija, u nedjelju 12. lipnja, u Martinskoj Vesi, održana je Smotra folklora Sisačko-moslavačke županije „Martinski susreti“.

U dvije kategorije, izvorni i koreografirani folklor, predstavilo se 14 društava s područja županije, a dominirala su društva s područja Moslavine.

 Kako je istaknula predsjednica Zajednice Ivanka Roksandić, ova organizacija čini sve kako se tradicijske vrijednosti ne bi zaboravile, jer potres i pandemija negativno su utjecali na rad društava, no, svi koji su nastupili bili su jako dobri i izuzetno je zadovoljna prikazanim, kao i publikom koja je folkloraše podržala u velikom broju.

Smotru je pratio stručni ocjenjivački sud iz Instituta za etnologiju i folkloristiku Iva Niemčić, Josip Forjan i Irena Miholić, a koji je također naglasio važnost kontinuiranog održavanja smotri i ljepotu prikazanog.

„Generalno gledano, pozitivna je situacija, kod izvođača je izražena želja za nastupima i program koji je trajao gotovo 2 i pol sata brzo je prošao.“ – poručili su.

FA Etno Siscia Sisak
KUD Moslavec Voloder

Na 29. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina našu će županiju u kategoriji koreografiranog folklora predstavljati FA Etno Siscia, a u kategoriji izvornog folklora KUD „Moslavec“ Voloder i KUD „Pokupljanka“ Brest Pokupski. Povjerenstvo će odlučiti narednih dana i koje će skupine predstavljati SMŽ na ostalim smotrama koje se održavaju na razini Republike Hrvatske.

Prva Smotra folklora u Martinskoj Vesi održana je 1984. godine pod nazivom “Martinski susreti”. Kontinuirano je organizirana sve do 2020. godine, kada te i sljedeće 2021.godine nije održana radi pandemije. Već dvadeset i prvu godinu ova smotra ima status Županijske smotre folklora i izlučna je smotra za nekoliko smotri koje se održavaju na području Republike Hrvatske, poput Vinkovačkih jeseni, Đakovačkih vezova, Brodskog kola, Na Neretvu misečina pala i drugih.

Smotru je otvorio predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić.

Više vijesti

Martinska Ves

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju, 17. ožujka u crkvi sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi svečano misno slavlje tijekom kojeg je...

Sisak

Na Metalurškom fakultetu u Sisku, Sveučilišnom studiju Sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš, Aleja narodnih heroja 3, u srijedu 20.3.2024. godine s početkom...

Kutina

U zajedničkoj organizaciji Sisačko-moslavačke županije i Udruge Specijalne jedinice policije Domovinskog rata RIS Kutina u Kutini je u petak, 15. ožujka 2024. godine obilježena...

KULTURA

U petrinjskoj gradskoj upravi u utorak, 12. ožujka 2024. godine održan je sastanak na temu nastavka projekta prezentacije i rekonstrukcije kule Čuntić u vidu...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.