Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Godina dana mandata župana Ivana Celjaka

Pokrenuto 200 projekata, sve zdravstvene ustanove iz kontejnera premještene u sigurne i čvrste objekte, obnovljeno 12 škola, stabilizirane financije Županije

Pokrenuto 200 projekata, sve zdravstvene ustanove iz kontejnera premještene u sigurne i čvrste objekte, obnovljeno 12 škola, stabilizirane financije Županije

Povodom prve godine mandata župana Celjaka, iz Sisačko – moslavačke županije na adresu naše redakcije pristiglo je priopćenje u kojem su nastojali, kako navode, u najkraćim crtama prikazati aktivnosti i dio od ukupno 200 projekata koji su pokrenuti ili završeni u proteklih 12 mjeseci.

Sisačko-moslavačkom županu Ivanu Celjaku građani su iskazali povjerenje prije godinu dana, a u kojih je uz obnovu, pokrenuo i uspješno izvršio brojne projekte. Prioritetno je odmah na početku mandata istaknuta obnova te je već u prvim mjesecima obnovljeno 12 školskih objekata, a tri školska objekta osigurani su i uređeni zamjenski objekti, dok su za tri objekta provedene mjere stabilizacije. Tako je za potrebe Gimnazije Sisak, župan Celjak donio odluku da se županijski uredi hitno napuste i preurede u učionice kako bi sisački gimnazijalci nastavu imali u toj zgradi. Vezano uz obnovu, završen je i postupak javne nabave za izvođenje radova za SŠ Glina, dvoranu SŠ Viktorovac te konstruktivnu obnovu zgrade bivše vojarne u Lađarskoj ulici u Sisku, a budućeg Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Sisak.

Paralelno s projektima obnove nakon potresa, radi se u punom zamahu i na drugim područjima; preko 10,7 milijuna kuna ukupno uloženo je u: projekte energetske obnove Područne škole Osekovo i OŠ Ivo Kozarčanin, Hrvatska Dubica, u igralište Dragutina Tadijanovića, Petrinja, uređenje prostora učeničkog doma u okviru SŠ Novska, popravak krovišta SŠ Tina Ujevića, Kutina, u igralište i novu kotlovnicu Tehničke škole Kutina, novu kotlovnicu Josipa Kozarca, Lipovljani, novu kotlovnicu Učeničkog doma Kutina.

U tijeku su projekti u području obrazovanja u vrijednosti ukupno preko 300 milijuna kuna od kojih su neki energetska obnova OŠ Jasenovac, energetska obnova OŠ Mate Lovraka Petrinja, sanacija krovišta OŠ Glina, izgradnja I. OŠ Petrinja, javna nabava za sanaciju krovišta SŠ Novska te projektiranje rekonstrukcije igrališta OŠ Gvozd.

U Sisku će se po prvi puta u povijesti graditi zgrada za potrebe Ekonomske škole Sisak, za koju je Županija osigurala sredstva putem zajma Svjetske banke.

U području zdravstva, Sisačko-moslavačka županija obnovila je sedam objekata, a za sve odjele Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak, za sve službe Zavoda za javno zdravstvo SMŽ, Zavoda za hitnu medicinu SMŽ i ambulante Domova zdravlja osigurani su čvrsti, sigurni i stabilni objekti. Izvode se trenutno radovi i na obnovi pet objekata Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača i konstruktivnoj obnovi zgrade budućeg Učeničkog doma u Sisku. Gotov je postupak nabave za izvođenje radova za Dom zdravlja Petrinja, Ispostava Glina i zgradu nove interne Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak. U tijeku je nabava za izvođenje radova za zgradu pulmologije u Petrinji i izradu projektne dokumentacije za obnovu zgrade Doma zdravlja Sisak.

Sisačko-moslavačka županija pokrenula je projekte i ulaganja izvan potresa, a za što je predviđeno preko 163 milijarde kuna u narednom razdoblju: u tijeku su građevinski radovi na novoj zgradi ZZJZ SMŽ, nabavljen je novi mobilni RTG uređaj za Opću bolnicu dr. Ivo Pedišić Sisak te moderni dijagnostički uređaji za ZZJZ, kupljena su 2 nova potpuno opremljena vozila ZHM SMŽ, pokrenuli smo ustrojavanje dječje psihijatrijske bolnice u Ravniku, provodi se energetska obnova Lječilišta Topusko, projektira se novi zdravstveno-rekreacijski centar Lječilišta, u tijeku je nabava za projektnu dokumentaciju dogradnje Lječilišta Jodno. Inicijativom župana Celjaka, prvi puta u povijesti županijskog zdravstva osigurano je i povećanje decentraliziranih sredstava 3,7 milijuna kuna što će povećati kvalitetu pružanja zdravstvenih usluga našim žiteljima.

Pozornost je usmjerena i na stanovnike treće životne dobi, naime na zgradi Doma za starije i nemoćne osobe Sisak krenuli su radovi modernizacije i sanacije. U tijeku su radovi i na Domu za starije osobe Glina. Ukupna vrijednost radova na oba doma je oko 16,5 milijuna kuna.

Županija svaki dan osigurava pripremu i dostavu toplih obroka za 1600 naših stanovnika čiji su domovi oštećeni u potresu. I ako privremeni smještaj nije u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije, inicijativom župana Celjaka, preuzeto je na korištenje 14 stanova u državnom ili vlasništvu ustanova kojima je osnivač Županija, a koji su potom preuređeni i potpuno opremljeni te dani na korištenje 14 obitelji čiji su domovi stradali u potresu.

Jedan od najvažnijih događaja u županovom mandatu je potpisivanje ugovora za završetak autoceste Zagreb – Sisak koji se čekao već dugi niz godina, a koji će doprinijeti kvalitetnijem povezivanju Siska, Petrinje, i čitave Banovine sa Zagrebom, te gospodarskom razvoju što je i primjer uspješne suradnje Županije s Vladom Republike Hrvatske i premijerom Plenkovićem.

Sisačko-moslavačka županija putem Županijske uprave za ceste vrši ulaganja i u modernizaciju cestovne infrastrukture. Između ostalog kroz suradnju s gradovima i općinama, završene su ili u tijeku sanacije cesta na području Jasenovca, Novske, Lipovljana, Kutine, Martinske Vesi, Sunje, Donjih Kukuruzara, Dvora…

25 milijuna kuna utrošeno je na sanaciju prometne infrastrukture stradale u potresu, između ostalog sanirana je i obnovljena cesta u Majskim Poljanama, gdje je također obnovljen i proširen most, te klizište u Hadžeru. Isto tako na području Petrinje, obnovljena je cesta u Strašniku, a ukupno će biti sanirano i modernizirano još oko 79 km cesta, 7 mostova i 5 klizišta do kraja 2022. godine.

Što se tiče gospodarstva, ono što je važno za poduzetnike s područja SMŽ, ali i one investitore koji žele ulagati na području SMŽ, Županija je osigurala u suradnji s HAMAG BICRO i HBOR beskamatne kredite za mikro, male i srednje poduzetnike, za OPG-ovce, za poljoprivrednike. Županija će i u narednom razdoblju pokrenuti osnivanje 2 poduzetnička centra, jedan u Sisku i jedan na području Banovine.

Kako bi mogli uopće planirati i pokrenuti 200 projekata, morali smo stabilizirati financije, stoga iznimnim uspjehom ovog tima koji vodi Županiju, smatram rješavanje dugova Županije – u šest mjeseci uspjeli smo sanirati 51,5 milijuna kuna manjka isključivo kroz unutarnju reorganizaciju i rezanje troškova. Realizirali smo brojne projekte i nastavljamo s planiranim aktivnostima, kako bi stanovnici Sisačko-moslavačke županije imali kvalitetnije uvjete i bolje prilike za budućnost. Znamo pune potencijale županije i sada koristimo priliku za njen pravi početak. Tek je godina dana iza nas, a pokrenuli smo preko 200 projekata. Svim žiteljima Sisačko-moslavačke županije, svima koji našu županiju nose u srcu, čestitam 11. lipnja, Dan Sisačko-moslavačke županije“, izjavio je župan Celjak.

Više vijesti

OBNOVA

Svečanim otvaranjem obnovljene zgrade Srednje škole Gline i povratkom učenika u ovu školu, Sisačko-moslavačka županija završila je obnovu svih objekata u svojoj nadležnosti na...

OBNOVA

Polaganjem kamena temeljca, u Glini je danas i službeno započeo projekt koji će rezultirati izgradnjom jedne višestambene zgrade za 13 obitelji. Izgradnja zgrade u...

SMŽ

U organizaciji Zajednice sportskih udruga i saveza Sisačko-moslavačke županije sinoć su uručene nagrade najuspješnijim sportašima Sisačko-moslavačke županije za 2023. godinu. Proglašeni su najuspješnija sportašica, sportaš, sportski...

EMISIJE

U srijedu, 27. ožujka u programu RSM-a, u emisiji Srijedište, gostovao je gradonačelnik Grada Kutine, Zlatko Babić. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.