Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

[FOTO] Obnova Doma za starije i nemoćne u Sisku u punom zamahu

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je u sjedištu Sisačko-moslavačke županije održao sastanak s ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem i ravnateljem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivanom Serdarom i suradnicima. Tema ovog radnog sastanka bila je obnova domova za starije osobe na području županije i proširenje njihovih kapaciteta.

Na području SMŽ, koja ima visoku prosječnu dob stanovnika, dakle velike potrebe za mjestima u domovima, djeluju domovi za starije i nemoćne osobe u Sisku i Petrinji, Dom za starije osobe Glina i Dom za psihički bolesne odrasle osobe Petrinja.

U Domu za starije i nemoćne osobe Sisak u kojem je smješteno 240 korisnika trenutno su u punom zamahu radovi obnove, koji obuhvaćaju uređenje i energetsku obnovu fasada, te unutarnju sanaciju posljedica potresa i uređenje soba korisnika. Vrijednost ovih radova je nešto više od 7 milijuna kuna, u cijelosti pokrivenih sredstvima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

1. srpnja 2022. počinje s radom i Odjel za Alzheimer i ostale demencije, kapaciteta 14 korisnika, kojeg su također obišli župan, ministar i ravnatelj sa suradnicima.

U tijeku je i provedba Projekta EU – Dnevni centar za starije i nemoćne osobe u Novskoj u vrijednosti 83 milijuna kuna.

Nakon završetka radova obnove na Domu za starije i nemoćne u Sisku, zgradu će Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje predati u vlasništvo Sisačko-moslavačkoj županiji.

Županija ulaže i na području Moslavine – Kutina će napokon imati Dom umirovljenika

Dom Sisak je i pred realizacijom projekta ispostave u Kutini. Uskoro će se potpisati ugovor za izvođenje radova i to je projekt koji su stanovnici Moslavine čekali desetljeće. Župan Ivan Celjak istaknuo je koliko je značajno ulaganje Županije u ovakvu vrstu usluga na području Kutine, naime radi se o 8,7 milijuna kn.

Dom za starije osobe Glina ima ukupni smještajni kapaciteta 79 korisnika, a pokazuje se potreba za sve Domove na području Županije za povećanjem broja kreveta za komercijalne korisnike s obzirom da na tjednoj bazi zaprimaju 10-20 novih zamolbi za smještaj.

Ministar Piletić je zahvalio županu Celjaku i ravnateljici na svemu što je zajedničkim naporima učinjeno za Dom za starije i nemoćne osobe u Sisku:

„Veseli me što smo u suradnji s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje osigurali sredstva za obnovu ovog doma. U suradnji s predsjednikom Vlade i potpredsjednikom, ministrom Medvedom u prvom sljedećem rebalansu Proračuna osiguravamo i sredstva za obnovu Doma za starije osobe u Glini. Veći zahvat koji nam predstoji je Dom za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji i osiguravanje sredstava i za tu obnovu. Idući tjedan pokrenut ćemo postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije za novi Dom za nezbrinutu djecu Vrbina u Sisku.“

Župan Celjak je podsjetio kako je zgrada Doma za starije i nemoćne osobe Sisak izgrađena 1989. godine:

„Nažalost, stradala je u potresu, određeni su radovi već izvedeni. Ti su radovi bili važni i za početak rada odjela za Alzheimer i ostale demencije. Radovi koji se trenutno izvode, na fasadi i u sobama su važni zbog poboljšanja kvalitete usluga korisnicima Doma, kao i zbog sigurnosti, budući je  fasada, oštećena potresom, prijetila sigurnosti prolaznika.“

Župan je napomenuo i kako je na radnom sastanku bilo riječi o iznalaženju modela financiranja za objekte u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, kao i o proširenju kapaciteta domova za starije i nemoćne osobe Sisak i Petrinja.

Više vijesti

PROMO

Izašao je novi, 1122. broj vašeg Novog Sisačkog tjednika, potražite ga kod kolportera i na svim kioscima, i u njemu pročitajte: Donosimo konačne i...

Sisak

U organizaciji Marijine legije, a uz potporu Sisačke biskupije, ove će godine od 28. do 30. lipnja biti održan 6. Mladifest Hrvatska. Pripreme za...

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama organizira “Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije” koji će se održati u petak, 26. travnja 2024. godine od...

SMŽ

Hrvatski branitelj i petrinjski ultramaratonac Branko Šubić organizira domoljubno-sportsku akciju „Branko Šubić za branitelje“ koju je u srijedu, 24. travnja 2024. godine predstavio županu...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.