Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Srednja škola Petrinja očekuje više učenika

Učenici Srednje škole Petrinja u potresu su ostali bez zgrade i raseljeni su podstanari, ali još su odlučniji i snažniji u stjecanju znanja i vještina, istaknuo je u petak na Danima otvorenih vrata ravnatelj te škole Milan Orlić, koji ove godine očekuje više učenika.

Danom otvorenih vrata u sportskoj dvorani javnosti se predstavila Srednja škola Petrinja. Već druga upisna godina tu školu očekuje bez zgrade uništene u potresu, u podstanarstvu u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Petrinji, a upravna zgrada je u unajmljenoj privatnoj kući u drugom dijelu grada, gdje je i praktikum za strukovna zanimanja.

Ove godine očekuju veći broj učenika, koji se znatno smanjio nakon nakon potresa, kada je iz škole ispisano 30 učenika koji su se preselili u Zagreb i Zagrebačku županiju jer su im domovi u Petrinji bili neupotrebljivi. Mnogi učenici najavili su povratak u svoj grad i školu.

Ravnatelj škole Milan Orlić rekao je da je tristotinjak učenika danas vidjelo što u školi nude te vjeruje da su ih uspjeli animirati za upis u neki od smjerova. I dalje imaju mogućnost upisa 40 učenika u gimnazijski smjer, 20 u prehrambene tehničare, 20 u smjer veterinarskih tehničara, 10 u cvjećare, 10 u mesare i šest u smjer pomoćnog vinogradara – vinogradara – vinara.

“Osim smjerova, važno nam je bilo istaknuti i predstaviti i programe GLOBE, ERASMUS +, EU PARLAMENT i druge, koji čine puno više od osnovnog predviđenog stjecanja znanja. Nudimo strukovna zanimanja koja su vrlo tražena na tržištu rada, što je bitno kako bi nakon školovanja mogli odmah stupiti u radni odnos”, rekao je ravnatelj .

Istaknuo je izrazito dobru suradnju s realnim sektorom, Gavrilovićem, Sparom, Konzumom, Mlinom i pekarnicama, Inkluzivnom farmom, veterinarskom stanicama i poduzetnicima koji ih podupiru.

Ravnatelj Orlić rekao je da sada imaju sedamdesetak maturanata, a prema rezultatima državne mature, prošle godine su ostali na razini izvanrednih, čemu je dokaz i upis maturanata na željene fakultete.

“Ako uzmemo u obzir on line nastavu zbog korone, izostanke zbog samoizolacije, potres i ostajanje bez domova, smještaje po kontejnerima, putovanje djece iz okolnih sela i naselja koje se svodilo na ‘snađi se kako znaš’, moramo najiskrenije priznati da su naši učenici pobjednici s dijamantnim medaljama jer ne pamtimo toliko ekstremno teških uvjeta prelomljenih preko današnjih maturanata, iako u potpunosti vjerujem u njihov sjajan uspjeh na državnoj maturi i upise na fakultete”, rekao je ravnatelj.

Školska zgrada oštećena u potresu obnavljat će se kasnije kao zaštićeni spomenik kulture, a nastavu nastavljaju kao podstanari u OŠ Mate Lovraka.

Svi projekti i sva dokumentacija, u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom, pripremljeni su i predani za dogradnju i obnovu zgrade Gavrilovića koju im je Đuro Gavrilović darovao nekoliko mjeseci nakon potresa.

Kako je rekao ravnatelj Orlić, u koordinaciji s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ministarstvom znanosti i obrazovanja “dogovara se što skoriji početak radova i preseljenje Srednje škole Petrinja u novu zgradu”.

Više vijesti

Petrinja

Od građevinskog otpada, prazne ambalaže, odjeće pa do pelena… nema čega nije bilo, no složne ruke hrvatskih šumara te djelatnika Ekološkog centra Vrata Zrinske...

Petrinja

Grad Petrinja, Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije i Privreda Petrinja d.o.o. zajednički će sanirati Ulicu Gromova. U tom cilju izrađen je Glavni projekt...

Petrinja

Ekološki centar „Vrata Zrinske gore“ obilježit će 22. travnja, Dan planeta Zemlje višestrukim aktivnostima. U suradnji s Hrvatskim šumama, Ekološki centar „Vrata Zrinske gore“...

Petrinja

U prostoru petrinjske gradske uprave u petak, 12. travnja 2024. godine gradonačelnica Magdalena Komes održala je sastanak s predstavnicima Pčelarske udruge Petrinja, predsjednikom Predragom...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.