Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

Počinje obnova Centra za ljevarstvo u Sisku

Na Metalurškom fakultetu u Sisku, koji djeluje u sastavu Sveučilišta u Zagrebu, u ponedjeljak su potpisani više od 2,2 milijuna kuna vrijedni ugovori o stručnom nadzoru i hitnoj obnovi konstrukcije Centra za ljevarstvo – SIMET, koja je teško oštećena u potresu.

Naime, od 2020. godine na tom se fakultetu u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj provodi infrastrukturni projekt SIMET s krajnjim rokom do 31. srpnja 2023. Ukupne prihvatljive troškove od 44 milijuna kuna Europska unija financira sto posto.

Osnutkom Centra za ljevarstvo žele se ojačati kapaciteti za istraživanje, razvoj i inovacije (IRI) ulaganjem u istraživačku infrastrukturu te poboljšati kompetencije nastavnog osoblja i studenata i pozicionirati taj fakultet i metalurški sektor u prepoznavanju i aktiviranju njegova IRI potencijala.

Zadaća je Centra za ljevarstvo ciljano istraživanje u razvoju materijala i transferu tehnologija kad je riječ o partnerima iz realnog sektora, od ideje do gotovog proizvoda.

Zgrada tog centra dobila je nakon potresa crvenu naljepnicu pa su zbog toga zaustavljeni radovi na njezinoj adaptaciji. S mjerodavnim ministarstvom dogovorena su dodatna financijska sredstva za hitnu konstrukcijsku obnovu, a nastavak predviđenih infrastrukturnih radova projekta Centra za ljevarstvo – SIMET bit će moguć tek nakon obnove.

Prema potpisanom ugovoru, vrijednom 2,2 milijuna kuna, radove će izvoditi tvrtka Gradnja iz Siska, a rok njihova završetka je četiri mjeseca. Stručni nadzor, vrijedan 36.750 kuna, provodit će tvrtka Trasa Adria iz Zagreba.

Do sada je u sklopu projekta ugovorena adaptacija prostorija vrijedna 7,5 milijuna kuna, opremanje namještajem vrijednim 1,9 milijuna, te nabava instrumenata i znanstveno-istraživačke opreme u vrijednosti 23,7 milijuna kuna s PDV-om.

Još vijesti

VIJESTI

Hrvatski Crveni križ u petak je izvijestio da je na Banovini stradaloj u potresu dosad asanirao 1036 bunara, a za asanaciju bunara prijavilo mu se više od 2500...

OBNOVA

Povjerenik Europske komisije za proračun i administraciju, Johannes Hahn, u pratnji ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladine sa suradnicima posjetio je...

Petrinja

Učenici Srednje škole Petrinja u potresu su ostali bez zgrade i raseljeni su podstanari, ali još su odlučniji i snažniji u stjecanju znanja i vještina, istaknuo je...

OBNOVA

Krenula je 1,2 milijuna kuna vrijedna obnova prostora Kazališta 21, oštećenog u potresu. Na zgradi su nastala konstruktivna oštećenja, pukotine na nosivim i pregradnim...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.