Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

Počinje obnova Centra za ljevarstvo u Sisku

Na Metalurškom fakultetu u Sisku, koji djeluje u sastavu Sveučilišta u Zagrebu, u ponedjeljak su potpisani više od 2,2 milijuna kuna vrijedni ugovori o stručnom nadzoru i hitnoj obnovi konstrukcije Centra za ljevarstvo – SIMET, koja je teško oštećena u potresu.

Naime, od 2020. godine na tom se fakultetu u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj provodi infrastrukturni projekt SIMET s krajnjim rokom do 31. srpnja 2023. Ukupne prihvatljive troškove od 44 milijuna kuna Europska unija financira sto posto.

Osnutkom Centra za ljevarstvo žele se ojačati kapaciteti za istraživanje, razvoj i inovacije (IRI) ulaganjem u istraživačku infrastrukturu te poboljšati kompetencije nastavnog osoblja i studenata i pozicionirati taj fakultet i metalurški sektor u prepoznavanju i aktiviranju njegova IRI potencijala.

Zadaća je Centra za ljevarstvo ciljano istraživanje u razvoju materijala i transferu tehnologija kad je riječ o partnerima iz realnog sektora, od ideje do gotovog proizvoda.

Zgrada tog centra dobila je nakon potresa crvenu naljepnicu pa su zbog toga zaustavljeni radovi na njezinoj adaptaciji. S mjerodavnim ministarstvom dogovorena su dodatna financijska sredstva za hitnu konstrukcijsku obnovu, a nastavak predviđenih infrastrukturnih radova projekta Centra za ljevarstvo – SIMET bit će moguć tek nakon obnove.

Prema potpisanom ugovoru, vrijednom 2,2 milijuna kuna, radove će izvoditi tvrtka Gradnja iz Siska, a rok njihova završetka je četiri mjeseca. Stručni nadzor, vrijedan 36.750 kuna, provodit će tvrtka Trasa Adria iz Zagreba.

Do sada je u sklopu projekta ugovorena adaptacija prostorija vrijedna 7,5 milijuna kuna, opremanje namještajem vrijednim 1,9 milijuna, te nabava instrumenata i znanstveno-istraživačke opreme u vrijednosti 23,7 milijuna kuna s PDV-om.

Još vijesti

Politika

Nakon jučer održane sjednice Gradskog vijeća Grada Siska, klub vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HKS-a se obratio javnosti priopćenjem koje prenosimo u cijelosti. “Aktualna gradska...

OBNOVA

U izmještenom prostoru Gradske uprave Grada Petrinje gradonačelnica Grada Petrinje, Magdalena Komes, potpisala je ugovor o izvođenju radova na obnovi zgrade gradske Munjare sa...

Sisak

Svečano misno slavlje u povodu 13. obljetnice ponovne uspostave Sisačke biskupije, predvodio je u nedjelju, 4. prosinca u bazilici Sv. Kvirina u Sisku željezanski...

OBNOVA

Željezanski biskup Egidije Živković i sisački biskup Vlado Košić obišli su u nedjelju, 4. prosinca pet višečlanih obitelji na području Siska i Petrinje kako...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.