Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

[FOTO] Povjerenik Europske komisije za proračun i administraciju Johannes Hahn posjetio Petrinju

Povjerenik Europske komisije za proračun i administraciju, Johannes Hahn, u pratnji ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladine sa suradnicima posjetio je jučer Petrinju. Povjerenika Hahna i ministra Paladinu u Petrinji su dočekali župan Ivan Celjak i petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes.

Nakon obilaska Poduzetničkog centra, Osnovne škole Dragutina Tadijanovića i područje centra Petrinje koji je najviše stradao u katastrofalnom potresu povjerenik Hahn poručio je:

Zahvalio bih stanovnicima na hrabrosti, koji se uvijek iznova uzdignu kako bi ponovo izgradili svoje domove uz pomoć javnosti i europske obitelji. Ovo je vrijeme kada je potrebna europska solidarnost i stoga se nadam da će se domovi brzo obnoviti i da će se ljudi u njih vratiti što prije. Učinit ćemo sve što je moguće da im to omogućimo“.

Povjerenik Hahn naglasio je kako želi Hrvatskoj prenijeti poruku da je Europska komisija imala puno razumijevanja i uvažila je zahtjev hrvatske Vlade za produljenje roka za korištenje sredstava iz Europskog fonda solidarnost za sanaciju šteta od potresa do kraja lipnja 2023. godine, kako bi Vlada, zajedno s regionalnim i lokalnim vlastima mogla provesti potpunu obnovu.

Ministar Paladina je naglasio kako do lipnja 2023. godine treba iskoristiti što veći iznos iz Fonda. Počeli su radovi na izgradnji 53 zamjenske obiteljske kuće a do kolovoza se očekuje više od 200 obiteljskih kuća u izgradnji.

Župan Celjak zahvalio je povjereniku Hahnu na posjetu i europskoj solidarnosti te istaknuo što je sve Županija do sada učinila kako bi osigurala što kvalitetniji život svojim stanovnicima.

Sisačko-moslavačka županija je do sada obnovila 12 objekata na području obrazovanja, za tri objekta smo osigurali mjere stabilizacije, za tri škole smo pronašli i uredili zamjenske objekte. Kada govorimo o zdravstvu, obnovili smo šest objekata na području zdravstva, a isto tako za sve odjele Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak, zatim za Zavod za javno zdravstvo SMŽ, Zavod za hitnu medicinu SMŽ i primarnu zdravstvenu zaštitu osigurali smo čvrste, sigurne i stabilne objekte. Trenutno se izvode radovi na obnovi šest objekata Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača. Isto tako raspisan je postupak nabave za izvođenje radova za Dom zdravlja Petrinja, Ispostava Glina i trenutno je u postupku nabava za izvođenje radova kada govorimo o obrazovnim objektima za Srednju školu Glina i dvoranu Srednje škole Viktorovac.

Svaki dan osiguravamo pripremu i dostavu toplih obroka za 1600 naših stanovnika koji su izgubili svoje domove u potresu. Aktivni smo vezano uz cestovnu infrastrukturu. Utrošili smo 25 milijuna kuna koji su bili osigurani za sanaciju ceste na području naše županije pa smo tako između ostaloga sanirali i obnovili cestu u Majskim Poljanama, gdje smo isto tako obnovili most – prošili ga za dodatnih tri metra. Isto tako na području Petrinje, obnovili smo cestu u Strašniku, a do kraja 2022. godine očekujemo da ćemo obnoviti oko 79 km cesta, 7 mostova i 5 klizišta.

Danas su počeli radovi i na Domu za starije i nemoćne osobe Sisak, tako da nas veseli i početak tih radova. Što se tiče gospodarstva, ono što je važno za poduzetnike s područja SMŽ, ali i one investitore koji žele ulagati na području SMŽ, osigurali smo beskamatne kredite za mikro, male i srednje poduzetnike, za OPG-ovce, za poljoprivrednike“, rekao je župan Celjak.

Još vijesti

KORONAVIRUS

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla tri dana imamo šezdeset i dvijenovooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19, stoji u izvješću Stožera objavljenog u ponedjeljak,...

SMŽ

Sisačko-moslavačka županija u suradnji s Gradom Dubrovnikom narednih dana predstavit će se turistima proizvodima iz sisačko-moslavačkog kraja. Uoči najveće ljetne kulturne manifestacije – Dubrovačkih...

SMŽ

Župan Ivan Celjak je tijekom obilaska Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, gdje je u tijeku rušenje stare zgrade Uprave, teško oštećene u potresu,...

VIJESTI

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje potpisao je ukupno 75 ugovora za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća, a sa današnjim danom na 70...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.