Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Političke stranke

Čuraj u Sisku: Cilj je kroz poreznu, radnu i mirovinsku reformu poboljšati standard građana

Radni tjedan od 36 sati, jedinstveni natječaji za zapošljavanje u javnoj i državnoj službi, liberalizacija drugog mirovinskog stupa te decentralizacija poreza na dohodak, dio su reformskih inicijativa HNS-a koje je u petak u Sisku predstavio predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj.

„Cilj je poboljšati kvalitetu života i standard naših građana kroz tri vida reforme – poreznu, radnu i mirovinsku. Konkretno riječ je o smanjivanju radnog tjedna na 36 sati, a što bi rezultirao povećanjem produktivnosti, oslobađanjem dijela radnog vremena i uvođenjem mogućnosti rada drugog posla, takozvanog “mini joba”. Prvi i osnovni cilj je smanjiti radnu presiju, povećati zadovoljstvo radnika i očekivano doći do povećanja produktivnosti.“ – pojasnio je Čuraj prijedlog radne reforme te dodao kako bi se na taj način otvorilo dodatno vrijeme za zapošljavanje, a s druge strane poslodavci bi imali mogućnost dati produktivnijim radnicima dodatne radne sate koji bi se tretirali kao prekovremeni.

Što se poreznog rasterećenja tiče, HNS predlaže decentralizaciju poreza na dohodak iz kojeg se financiraju jedinice lokalne samouprave.

„Predlažemo njegovu liberalizaciju odnosno mogućnost da gradovi i općine samostalno određuju visinu osobnog odbitka za svoje građane do razine do koje to mogu podnijeti njihovi fiskalni kapaciteti. Svaka općina ili grad moći će sama procijeniti što s time dobivaju ili gube i koji su prioriteti.“ – naglasio je Stjepan Čuraj.

Predstavljen je i prijedlog mirovinske reforme koji se odnosi na liberaliziranje drugog mirovinskog stupa s mogućnošću povećanja uplata sa sadašnjih 5 na 10 posto, ali po volji radnika.

„Želimo situaciju u kojoj više neće biti obveze 5 posto plaćanja u drugi mirovinski stup. Na taj način rasteretili bi poreznu presiju na samu plaću, a s druge strane potaknuli mirovinske fondove da više idu prema građanima, da pametnije ulažu sredstva te da više ostvaruju prihode od svojih inicijalnih ulaganja. S druge strane, omogućavamo građanima i poslodavcima da i do 10 posto mogu uplatiti za taj dio.“ – pojasnio je Čuraj.

Stjepan Čuraj najavio je i antiuhljebnički zakon. Riječ je o jedinstvenom sustavu zapošljavanja u javnu i državnu službu kojim bi se izbjeglo zapošljavanje preko veze, već isključivo na temelju kompetencija i to kroz jedinstveni natječajni postupak i testiranje, nakon kojeg bi se kreirala i jedinstvena rang lista kandidata, po uzoru na EPSO agenciju.

Cilj ovih prijedloga porezne, radne i mirovinske reforme koje će HNS u narednih mjesec dana predstaviti javnosti, jest otvoriti širu javnu raspravu kako bi se iznjedrili konkretni i što kvalitetniji prijedlozi, zaključio je predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj.

Još vijesti

VIJESTI

Sisački biskup Vlado Košić primio je u utorak 21. lipnja u Biskupijskom ordinarijatu u Sisku ovogodišnje mladomisnike: Josipa Bulata, Marina Mlađenovića, Kristijana Pezića i...

OBNOVA

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je u sjedištu Sisačko-moslavačke županije održao sastanak s ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem i ravnateljem Hrvatskog...

Sisak

Grad Sisak izgradio je Park&Ride parkiralište, prvo takve vrste u Hrvatskoj. Parkiralište se nalazi u Zvonimirovoj ulici, neposredno pored željezničkog i autobusnog kolodvora i...

KULTURA

Ženski vokalni sastav Lađarice iz Siska osvojio je prvu nagradu stručnog žirija na Festivalu ženskih vokalnih skupina ”Kad zapjevam ja i moja druga” održanom...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.