Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Zašto je naprasno “zabranjena” izložba fotografija Sadike Bajutti “Urbane tišine” u sisačkoj Gradskoj galeriji Striegl?

Sadika Bajutti

Gradska galerija Striegl u Sisku kontaktirala je fotografkinju iz Siska Sadiku Bajutti s ciljem postavljanja i otvaranja izložbe njezinih autorskih fotografija. Autorica kaže kako je pristala, na nagovor, jer joj nije bilo do izložbe.

“Fotografije za izložbu printane su o trošku galerije, napisan predgovor, izrađen vizual, puštena najava i onda u svega nekoliko sati sve je otkazano”, govori nam autorica.

Izložba je i službeno najavljena na stranici Gradske galerije u četvrtak, 7. travnja oko 12:00 sati, da bi istu večer oko 20:00 sati najava nestala, odnosno obrisana je.

Autorica šalje upit ravnateljici Galerije Almi Trauber koja joj odgovara kako će provjeriti zašto je najava uklonjena sa službenih stranica ove ustanove. Ostaje bez odgovora, a na ponovljeni upit ravnateljica odgovara da su popucale vodovodne cijevi, da je imala statičara, da čeka tepison dva mjeseca, da se zbog svega navedenog galerija zatvara, i to ne samo galerija nego sva tri kata, zbog konstrukcijske obnove.

“Prvo sam povjerovala da je to stvarno tako, dok sljedeći dan nisam vidjela da Holandska kuća radi i da imaju dječju radionicu u prizemlju. Tog trenutka mi je bilo sve jasno”, navodi autorica Bajutti.

Foto: Sadika Bajutti

Upit smo poslali i u Gradsku galeriju Striegl, ravnateljici Almi Trauber. Ravnateljica Galerije Alma Trauber potvrđuje primitak e-maila i navodi kako će uskoro odgovoriti.

Obzirom da smo u dopisu naveli rok, pričekali smo još jedan dan, a kako bismo izbjegli bilo kakve negativne konotacije vezane uz ovu situaciju, porukom odlučujemo ravnateljici poslati podsjetnik, no nailazimo na podatak da je poruku, kojom nam je potvrdila primitak e-maila, izbrisala.

Što možemo pomisliti, što građani Siska mogu zaključiti? Naime, da je izložba “Urbane tišine” otkazana radi sanacije Holandske kuće, vjerojatno bismo dobili odgovor… ovako…

Ravnateljica Alma Trauber (u sredini) / Foto: Gradska galerija Striegl

U međuvremenu sisačka fotografkinja Sadika Bajutti, ne želeći da njezina izložba ostane negdje u nekom skrivenom kutku, daleko od očiju građana Siska, dogovorila je postavljanje izložbe u Državnom arhivu u Sisku. Prije toga pitala je ravnateljicu Galerije može li, ukoliko se pronađe u Sisku odgovarajuća lokacija za izložbu, Gradska galerija Striegl i dalje stajati kao organizator izložbe, na što je dobila negativan odgovor. Razlog je, kako je autorici navela ravnateljica Galerije “halabuka na društvenim mrežama koja je izazvala kontraefekt”.

U prostoru Državnog arhiva u Sisku izložba fotografija “Urbane tišine” Sadike Bajutti bit će otvorena 22. travnja 2021. s početkom u 13 sati.

Želimo da svi koji vole fotografiju posjete ovu izložbu i pokušaju dokučiti što se to krije iza fotografija autorice Sadike Bajutti, a da one nisu mogle biti izložene u Gradskoj galeriji Striegl?

Foto: Sadika Bajutti
Foto: Sadika Bajutti

Još vijesti

Sisak

Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu dobio je dopusnicu Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva znanosti i obrazovanja za izvođenje diplomskoga sveučilišnog studija Sigurnost, zdravlje na...

VIJESTI

Sisački biskup Vlado Košić primio je u utorak 21. lipnja u Biskupijskom ordinarijatu u Sisku ovogodišnje mladomisnike: Josipa Bulata, Marina Mlađenovića, Kristijana Pezića i...

OBNOVA

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je u sjedištu Sisačko-moslavačke županije održao sastanak s ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem i ravnateljem Hrvatskog...

Sisak

Grad Sisak izgradio je Park&Ride parkiralište, prvo takve vrste u Hrvatskoj. Parkiralište se nalazi u Zvonimirovoj ulici, neposredno pored željezničkog i autobusnog kolodvora i...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.