Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

Potpora uzgajivačima hrvatskog hladnokrvnjaka

Održana je Izborna skupština Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka,a za predsjednika je ponovo izabran Miško Šklempe.S obzirom da je skupština Saveza održana na potresom pogođenom području tema skupa su bile i ulaganja u Sisačko – moslavačku županiju te provedene i planirane mjere pomoći ovom području. Do sada je iz Programa ruralnog razvoja ugovorena ukupna vrijednost odobrene potpore veće od 1,2 milijarde kuna, pri čemu je isplaćeno više od milijardu kuna. Samo u razdoblju poslije potresa u županiju je isplaćeno 73 milijuna kuna potpore za investicije iz mjera ruralnog razvoja, uz 18 milijuna kuna potpore isključivo za obnovu poljoprivrednih potencijala uništenih u potresu, uz mnoge druge prijave još u obradi.

Uzgoj izvorne pasmine konja hrvatskog hladnokrvnjaka, nakon velike krize, u  kojoj je doslovno došlo do spašavanja ove pasmine od izumiranja, krenulo je u  izuzetno pozitivnom smjeru, pokazuju to i statistički podaci koji su prezentirani u izvješću o radu za 2021. godinu.  Dokaz je to da ovaj Savez dobro radi svoj posao, te da će uz nove programe i projekte koje planira provoditi od ove godine, od ugroze spasiti ovu autohtonu pasminu.

„Na teritoriju Republike Hrvatske imamo 1260 uzgajivača te imamo oko 9735 grla i vjerujem da ćemo u ovoj godini premašiti brojku od 10 tisuća. Broj raste i to nas veseli, raste i na području naše Sisačko-moslavačke županije koja je i dalje najjača, ne samo kada govorimo o broju grla hrvatskog hladnokrvnjaka već i kada govorimo o ukupnom broju konja. Dosta se sad i mladih uključilo u ovaj uzgoj tako da to je ono što nas veseli.“ – izvijestio je Miško Šklempe.

Savez neprekidno u Popovači radi već 19 godina, a iako je riječ o manjem središtu, uzgajivači iz cijele zemlje zadovoljni su ovom sredinom zbog prometne povezanosti, ali i drugih pogodnosti koje ona nudi. Također, važna je tu i podrška koju Savez redovito uživa od Grada Popovače, kao i od Sisačko-moslavačke županije.Sisačko-moslavačka županija , rekao je u ovoj prigodi zamjenik župana Mihael Jurić, nastavit će pratiti i podupirati sve aktivnosti Saveza.

 „Zadržali smo ono što smo željeli, a to je tradicijski život i očuvanje ove pasmine. Zahvalan sam stoga ljudima koji su ostali ovdje i bave se poljoprivredom, odnosno uzgojem konja. Grad se trudi da prije svega pomogne Savezu, kroz osiguranje prostora za rad, ali i financijske pomoći za projekte koje provode, a pomažemo i našim poljoprivrednicima kroz različite mjere, a za što ćemo i ove ćemo godine izdvojiti oko 1,5 milijuna kuna. Drago nam je da su i uzgajivači konja zainteresirani za državno poljoprivredno zemljište, uskoro nas očekuju natječaji za zakup i prodaju i dio toga svakako će oni dobiti na upravljanje“, rekao je gradonačelnik Popovače, Josip Mišković.

Skupštini je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

„Mi smo posljednje dvije godine povećali sredstva i za uzgojna udruženja i za očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja. Također, oni koji se bave konjogojstvom su po prvi put bili dionici određenih nacionalnih potpora pored značajnih potpora koje imamo putem Programa ruralnog razvoja. Vrijedi stoga spomenuti da se iz Programa ruralnog razvoja financira podrška za hrvatski hladnokrvnjak u vrijednosti od 400 eura po grlu godišnje. Mi konstantno povećavamo financijska sredstva i za rad uzgojnih udruženja i za nacionalne potpore i iz Programa ruralnog razvoja i to sve rezultira povećanjem broja konja, što su nepobitne činjenice.“ – rekla je ministrica.

Više vijesti

Popovača

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković održao je sastanak s predstavnicima tvrtke A1 Hrvatska i njihovim poslovnim partnerima, Popovčanima Lucijom i Sinišom Mihelčić iz tvrtke FOREL...

Petrinja

Grad Petrinja, Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije i Privreda Petrinja d.o.o. zajednički će sanirati Ulicu Gromova. U tom cilju izrađen je Glavni projekt...

OBNOVA

Uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, Sisačko-moslavačka županija osigurala je 12,3 milijuna eura za obnovu vatrogasnih domova stradalih u potresu koje koriste dobrovoljna vatrogasna društva...

VIJESTI

Stanovnici Sisačko – moslavačke županije na ovim su izborima prvi puta glasali u dvije izborne jedinice, petoj i sedmoj. Od sedam gradova u županiji,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.