Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Petrinja: Prva godišnjica Prve hrvatske kontejnerske knjižnice

U Petrinji, gradu duge učiteljske tradicije, Gradska čitaonica i knjižnica proslavila je u srijedu svoju 180. obljetnicu i prvu godišnjicu rada kao Prva hrvatska kontejnerska knjižnica.

Nakon što je poslije potresa iz oštećenog prostora spašen cjelokupni fond od 45.000 knjiga, počele su pripreme za privremeno preseljenje knjižnice. Na bivšem parkiralištu, poslije nazvanom Trgom kulture, smješteno je 12 kontejnera u kojima je građanima dostupna trećina ukupnoga knjižnog fonda.   

Kako je rekao ravnatelj knjižnice Ante Mrgan, u početku su samo rijetki navraćali u kontejnere, ali sada je “promet” premašio onaj prijašnji.

Na skromnoj svečanosti, najavljenoj za 12.19 sati, kada se dogodio najveći potres krajem 2020., Mrgan je zahvalio svima koji su pomogli pri preseljenju knjižnice, građanima koji su izdvajali po 20 kuna i Klubu policije, te je tom prigodom uručio desetak zahvalnica.

Istaknuo je kako očekuje da će u obnovi knjižnica dobiti prikladni prostor od tisuću metara četvornih, koji će zamijeniti sadašnjih 90 metara četvornih. 

Među ostalim, obljetnice knjižnice čestitali su i državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Ivica Poljičak, dožupan Mihael Jurić i gradonačelnica Magdalena Komes, koji su najavili da će se uskoro trajno riješiti problem s prostorom knjižnice.

Foto: SMŽ

Više vijesti

Petrinja

Od građevinskog otpada, prazne ambalaže, odjeće pa do pelena… nema čega nije bilo, no složne ruke hrvatskih šumara te djelatnika Ekološkog centra Vrata Zrinske...

Petrinja

Grad Petrinja, Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije i Privreda Petrinja d.o.o. zajednički će sanirati Ulicu Gromova. U tom cilju izrađen je Glavni projekt...

KULTURA

Državni arhiv u Sisku poziva na predstavljanje knjige “Doba virusa i ljudi” Krešimira Mišaka koje će se održati u ponedjeljak, 22. travnja 2024. godine...

Petrinja

Ekološki centar „Vrata Zrinske gore“ obilježit će 22. travnja, Dan planeta Zemlje višestrukim aktivnostima. U suradnji s Hrvatskim šumama, Ekološki centar „Vrata Zrinske gore“...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.