Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Petrinja: Prva godišnjica Prve hrvatske kontejnerske knjižnice

Foto: SMŽ

U Petrinji, gradu duge učiteljske tradicije, Gradska čitaonica i knjižnica proslavila je u srijedu svoju 180. obljetnicu i prvu godišnjicu rada kao Prva hrvatska kontejnerska knjižnica.

Nakon što je poslije potresa iz oštećenog prostora spašen cjelokupni fond od 45.000 knjiga, počele su pripreme za privremeno preseljenje knjižnice. Na bivšem parkiralištu, poslije nazvanom Trgom kulture, smješteno je 12 kontejnera u kojima je građanima dostupna trećina ukupnoga knjižnog fonda.   

Kako je rekao ravnatelj knjižnice Ante Mrgan, u početku su samo rijetki navraćali u kontejnere, ali sada je “promet” premašio onaj prijašnji.

Na skromnoj svečanosti, najavljenoj za 12.19 sati, kada se dogodio najveći potres krajem 2020., Mrgan je zahvalio svima koji su pomogli pri preseljenju knjižnice, građanima koji su izdvajali po 20 kuna i Klubu policije, te je tom prigodom uručio desetak zahvalnica.

Istaknuo je kako očekuje da će u obnovi knjižnica dobiti prikladni prostor od tisuću metara četvornih, koji će zamijeniti sadašnjih 90 metara četvornih. 

Među ostalim, obljetnice knjižnice čestitali su i državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Ivica Poljičak, dožupan Mihael Jurić i gradonačelnica Magdalena Komes, koji su najavili da će se uskoro trajno riješiti problem s prostorom knjižnice.

Foto: SMŽ

Još vijesti

VIJESTI

Hrvatski Crveni križ u petak je izvijestio da je na Banovini stradaloj u potresu dosad asanirao 1036 bunara, a za asanaciju bunara prijavilo mu se više od 2500...

OBNOVA

Povjerenik Europske komisije za proračun i administraciju, Johannes Hahn, u pratnji ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladine sa suradnicima posjetio je...

Petrinja

Učenici Srednje škole Petrinja u potresu su ostali bez zgrade i raseljeni su podstanari, ali još su odlučniji i snažniji u stjecanju znanja i vještina, istaknuo je...

Petrinja

Članovi Petrinjskog sportskog saveza održali su redovnu sjednicu Skupštine u ponedjeljak, 16. svibnja u prostoru Učiteljskog fakulteta u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića. Na Skupštini...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.