Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

Komes: Grad Petrinja ide u obnovu cesta novcem Fonda solidarnosti

Grad Petrinja je na Fond solidarnosti prijavio projekte za obnovu cesta nakon oštećenja vrijedne 89 milijuna kuna, a to je gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes ocijenila velikim uspjehom i iznimnom prilikom za sanaciju cesta u gradu.

“Odobreno nam je 80 milijuna kuna i mislim da je to povijesna prilika za sanaciju, odnosno rekonstrukciju cesta u Petrinji. Govorimo o sanaciji više od 30 cesta u sljedećoj godini ili više dana“, rekla je Komes i najavila objavu popisa svih ulica i cesta koje idu u obnovu u sklopu Fonda, kao i plan obnove.

Zajedno sa Županijskom upravom za ceste dodatno će, kaže, sufinancirati obnovu cesta u vrijednosti od 25 milijuna kuna, pa sve to treba uskladiti s njima, kao i s “Privredom”, koja ide u nastavak Aglomeracije, i koja je prva prijavila štetu od 161 milijun kuna.

“Kreće se u postupak nabave i sanacije infrastrukture, kao i pogona vodoopskrbe i upravljanja otpadnim vodama“, istaknula je Komes.

Komes je izvijestila i da je Grad Petrinja početkom ožujka sklopio Ugovor sa Središnjim državnim uredom i preuzeo provedbu postupka nabave za projektiranje i radove na 28 objekata pod kulturnom zaštitom u centru grada.

“Projektira se punom parom, svi projektanti su angažirani, željni da što prije bude gotovo i da radovi krenu”, dodala je.

Na Fond solidarnosti prijavila se i Javna vatrogasna postrojba Petrinja za novo vatrogasno vozilo vrijedno pet milijuna kuna te se očekuje javna nabava za isto.

Novčana sredstva za sve te projekte moraju biti iskorištena do svibnja iduće godine, a na pitanje koliko je taj rok realan, gradonačelnica Komes je odgovorila da neće biti “ni prvi ni zadnji put” da se ne uspiju povući sva sredstva iz Fonda solidarnosti, ali je izrazila uvjerenje da će bar konstruktivni dio uspjeti odraditi do zadanog roka.

Napomenula je i da se Grad Petrinja ne može prijaviti na sve pozive koji se raspisuju jer Grad mora sudjelovati u određenom postotku, a treba imati na umu da su neki projekti već počeli.

Osim na Fond solidarnosti, Grad Petrinja pripremio je i nekoliko projekata za Nacionalni plan programa oporavka i otpornosti, a prijavili su izgradnju nogostupa u Gajevoj, izgradnju biciklističke staze Petrinja-Novo Selište, kao i sanaciju glazbenog paviljona u Gradskom parku.

Prijavljen je i projekt solarnih elektrana na tržnici, a mladi bi, kako je planirano, novi prostor mogli dobiti u nekadašnjoj Klaonici.

Još vijesti

VIJESTI

Hrvatski Crveni križ u petak je izvijestio da je na Banovini stradaloj u potresu dosad asanirao 1036 bunara, a za asanaciju bunara prijavilo mu se više od 2500...

OBNOVA

Povjerenik Europske komisije za proračun i administraciju, Johannes Hahn, u pratnji ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladine sa suradnicima posjetio je...

Petrinja

Učenici Srednje škole Petrinja u potresu su ostali bez zgrade i raseljeni su podstanari, ali još su odlučniji i snažniji u stjecanju znanja i vještina, istaknuo je...

Petrinja

Članovi Petrinjskog sportskog saveza održali su redovnu sjednicu Skupštine u ponedjeljak, 16. svibnja u prostoru Učiteljskog fakulteta u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića. Na Skupštini...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.