Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

Komes: Grad Petrinja ide u obnovu cesta novcem Fonda solidarnosti

Grad Petrinja je na Fond solidarnosti prijavio projekte za obnovu cesta nakon oštećenja vrijedne 89 milijuna kuna, a to je gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes ocijenila velikim uspjehom i iznimnom prilikom za sanaciju cesta u gradu.

“Odobreno nam je 80 milijuna kuna i mislim da je to povijesna prilika za sanaciju, odnosno rekonstrukciju cesta u Petrinji. Govorimo o sanaciji više od 30 cesta u sljedećoj godini ili više dana“, rekla je Komes i najavila objavu popisa svih ulica i cesta koje idu u obnovu u sklopu Fonda, kao i plan obnove.

Zajedno sa Županijskom upravom za ceste dodatno će, kaže, sufinancirati obnovu cesta u vrijednosti od 25 milijuna kuna, pa sve to treba uskladiti s njima, kao i s “Privredom”, koja ide u nastavak Aglomeracije, i koja je prva prijavila štetu od 161 milijun kuna.

“Kreće se u postupak nabave i sanacije infrastrukture, kao i pogona vodoopskrbe i upravljanja otpadnim vodama“, istaknula je Komes.

Komes je izvijestila i da je Grad Petrinja početkom ožujka sklopio Ugovor sa Središnjim državnim uredom i preuzeo provedbu postupka nabave za projektiranje i radove na 28 objekata pod kulturnom zaštitom u centru grada.

“Projektira se punom parom, svi projektanti su angažirani, željni da što prije bude gotovo i da radovi krenu”, dodala je.

Na Fond solidarnosti prijavila se i Javna vatrogasna postrojba Petrinja za novo vatrogasno vozilo vrijedno pet milijuna kuna te se očekuje javna nabava za isto.

Novčana sredstva za sve te projekte moraju biti iskorištena do svibnja iduće godine, a na pitanje koliko je taj rok realan, gradonačelnica Komes je odgovorila da neće biti “ni prvi ni zadnji put” da se ne uspiju povući sva sredstva iz Fonda solidarnosti, ali je izrazila uvjerenje da će bar konstruktivni dio uspjeti odraditi do zadanog roka.

Napomenula je i da se Grad Petrinja ne može prijaviti na sve pozive koji se raspisuju jer Grad mora sudjelovati u određenom postotku, a treba imati na umu da su neki projekti već počeli.

Osim na Fond solidarnosti, Grad Petrinja pripremio je i nekoliko projekata za Nacionalni plan programa oporavka i otpornosti, a prijavili su izgradnju nogostupa u Gajevoj, izgradnju biciklističke staze Petrinja-Novo Selište, kao i sanaciju glazbenog paviljona u Gradskom parku.

Prijavljen je i projekt solarnih elektrana na tržnici, a mladi bi, kako je planirano, novi prostor mogli dobiti u nekadašnjoj Klaonici.

Više vijesti

Petrinja

Grad Petrinja poziva građane da sudjeluju u natjecateljskom dijelu 16. petrinjske Kobasijade. Uzorci kobasica zaprimat će se od 02. do 05. travnja 2024. godine...

Politika

O stanju u Petrinji te prioritetima za obnovu i razvoj Petrinje, Siska i Gline, ali i Banije i Korduna govorili su na konferenciji za...

OBNOVA

Svečanim otvaranjem obnovljene zgrade Srednje škole Gline i povratkom učenika u ovu školu, Sisačko-moslavačka županija završila je obnovu svih objekata u svojoj nadležnosti na...

Petrinja

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u srijedu, 27. ožujka 2024. godine održalo je konferenciju „7. Otvoreni dijalog partnera – Vrijeme je za...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.