Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Političke stranke

Željko Lenart (HSS): Nakon 30 godina Hrvatska nema niti hrane niti energije

Saborski zastupnik iz Sisačko-moslavačke županije Željko Lenart (HSS) je poručio kako je rat u Ukrajini ogolio našu državu i pokazao sav jad ovih 30 godina vladanja Hrvatskom jer nakon 30 godina nemamo niti hrane niti energije.

„Uništili smo poljoprivredu, ali smo uništili i upravljanje proizvodnjom, distribucijom i skladištenjem rezerva energije. Nakon što je Republika Hrvatska prodala najznačajniju energetsku tvrtku INA-u, ima još jednu energetsku tvrtku, a to je HEP. Jedan od najvećih apsurda je da ljudi, fizičke osobe, ali i investitori, poduzetnici koji žele investirati u proizvodnju električne energije i proizvodnju solarnih panela, nailaze na takav zid i prepreku od strane HEP-a koji bi trebao razmišljati o hrvatskim interesima. A o hrvatskim interesima bi trebali razmišljati i oni koji upravljaju HEP-om i diktiraju kakva će biti elektroprivreda“, rekao je zastupnik HSS-a.

Lenart je rekao kako svatko može biti investitor jer oni koji imaju kuću i oni koji žive u zgradi mogu na svoje krovove postaviti solarne panele, proizvoditi električnu energiju od onoga što nam svaki dan dolazi besplatno, a to je sunce.

„I onda kad se odlučite na jedan takav projekt dolazite do informacije da HEP dozvoljava da postavite takav kapacitet koji je sukladan onome što vi trošite. Drugim riječima, HEP ne dozvoljava da vi zarađujete na proizvodnji električne energije od sunca. Svaka normalna država koja potiče proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije bi riješila ovaj problem u trenu. Dozvolila bi da svatko tko ima kapacitet, recimo za 15 kilovata, da proizvodi tih 15 kilovata pa makar će na njima i zaraditi, ali proizvodi električnu energiju od besplatnog izvora. Naša država to ne dozvoljava“, rekao je Lenart te pojasnio ako netko ima račun struje 350 kuna, može instalirati 3,3 kilovata, a ima kapacitet za 10 kilovata.

„Moja ulica, ulica Stjepana Radića u Kutini, ima sigurno preko 400 kuća. Ni na jednoj nema solarnih kolektora ni solarne elektrane. I sad HEP kaže „ne, vi ne možete postaviti jer mi nismo sigurni da naša mreža može izdržati to što vi možete vratiti u mrežu“. Ovo su takve gluposti. Da sam ja predsjednik Vlade, prvo bih smijenio čelnog čovjeka elektroprivrede, a onda sve ostale. Želimo li mi to ili ne?“, upitao je.

Lenart je upozorio kako nećemo imati energije niti u jednom segmentu – ni električne energije, ni nafte, ni benzina.

„Već smo došli do toga da ne dobivamo ugljen za Plomin. Znači, past će nam proizvodnja električne energije koju ionako dostatno ne proizvodimo. Ovo je jedan od najbržih načina da pokušamo supstituirati proizvodnju električne energije od obnovljivih izvora, ali ne. Kako apeliram često na Vladu da počisti neke stvari u resoru poljoprivrede, isto tako vrlo jednostavnom odlukom na Vladi mogu promijeniti ovu situaciju koja se događa u Hrvatskoj. Dajte dozvolite ljudima koji žele proizvoditi struju i na tome nešto zaraditi da to i učine“, zaključio je.

Još vijesti

Političke stranke

Nakon jučer održane 7. sjednice sisačkog Gradskog vijeća, oporbeni Klub vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HKS-a oglasio se priopćenjem koje u nastavku prenosimo u cijelosti....

Političke stranke

Prenosimo priopćenje sisačkog HDZ-a vezano uz najavljeno poskupljenje komunalnih usluga u gradu Sisku. “HDZ Sisak oštro se protivi neopravdanom povećanju cijena komunalnih usluga u...

Političke stranke

Ne stišavaju se odjeci posljednje sjednice Gradskog vijeća Grada Siska. Atmosfera na sisačkoj političkoj sceni trenutno je burnija nego u predizborno vrijeme. Svojevrsno glasilo...

Političke stranke

Sisački HDZ danas se javnosti obratio priopćenjem u kojem iznosi svoje sumnje u ugovaranje radova na sanaciji krova Gradskog bazena u Sisku. “Ustanovu Športsko-rekreacijski...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.