Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana prava potrošača “Pravedne digitalne financije”

Sutra, 15. ožujka se obilježava Svjetski dan prava potrošača s ciljem promicanja i poštivanja temeljnih prava svih potrošača. Prvi je puta obilježen 15. ožujka 1983.godine., a svoje podrijetlo ima u “Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača” koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine. 

Deklaracijom su definirana četiri temeljna prava potrošača na tržištu roba i usluga: pravo na sigurnost roba i usluga, pravo na cjelovitu, istinitu i pravovremenu informaciju, pravo na izbor roba i usluga i pravo potrošača da se čuje njihov glas.

Povjerenica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Sisačko-moslavačke županije Jasminka Luketić Domitrović podsjeća

Ove godine tema su „Pravedne digitalne financije“. Hrvatska udruga za zaštitu potrošača pridružuje se Svjetskom savezu potrošača i zajedno sa njegovih 200 članskih organizacija diljem svijeta traži podizanje svijesti o pravednim digitalnim financijama za sve potrošače u svijetu.

Digitalne tehnologije su preobrazile plaćanja, kredite, osiguranja i  dobro i pravedno upravljanje tim procesima postaje ključni faktor za potrošače.

Procjenjuje se da će do 2024. godine broj korisnika digitalnog bankarstva porasti na 3,6 milijardi korisnika, znači svaki drugi stanovnik na Zemlji. Ta brojka znači mnogo novih poslovnih mogućnosti, ali i porast rizika i opasnosti za potrošače.

Brzi razvoj digitalnih financijskih usluga traži i bržu i inovativniju regulativu kojoj će u centru pažnje biti jačanje i zaštita potrošača.

Potrošači u Hrvatskoj su najlošije informirani i educirani u EU i kao takvi imaju jako puno problema u zaštiti svojih prava. Jako malo potrošača je financijski pismeno, digitalne financijske usluge su teško dostupne starijoj populaciji potrošača, te su vrlo često su oni baš pogodna meta za financijske prijevare.

Jasminka Luketić Domitrović i Ana Knežević

Više vijesti

Popovača

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković održao je sastanak s predstavnicima tvrtke A1 Hrvatska i njihovim poslovnim partnerima, Popovčanima Lucijom i Sinišom Mihelčić iz tvrtke FOREL...

Petrinja

Grad Petrinja, Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije i Privreda Petrinja d.o.o. zajednički će sanirati Ulicu Gromova. U tom cilju izrađen je Glavni projekt...

OBNOVA

Uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, Sisačko-moslavačka županija osigurala je 12,3 milijuna eura za obnovu vatrogasnih domova stradalih u potresu koje koriste dobrovoljna vatrogasna društva...

VIJESTI

Stanovnici Sisačko – moslavačke županije na ovim su izborima prvi puta glasali u dvije izborne jedinice, petoj i sedmoj. Od sedam gradova u županiji,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.