Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

Podrška i poticaji uzgajivačima hrvatskog hladnokrvnjaka – u Popovači ocijenjeno 156 grla iz cijele Hrvatske

Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka proteklog je vikenda u Popovači organizirao odabir pastuha ove pasmine, a predvedeno i ocijenjeno je njih čak 156 iz cijele Hrvatske. Upravo zbog tog velikog broja prvi puta ovaj se događaj odvijao tijekom dva dana.

Licenciranje se provodi kod pastuha starih najmanje 3 godine, a cilj mu je očuvanje pasmine budući da se za daljnji rasplod može koristiti samo materijal ocijenjenih pastuha, pojasnio je jedan od ocjenjivača, Slaven Kolarić.

Sisačko-moslavačka županija, odnosno Grad Popovača, koji je i domaćin ovog odabira, može se nazvati reprocentrom za ovu pasminu, a ova godina, baš poput lanjske, besprijekorna je, naglasio je Miško Šklempe, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka.

Iz Sisačko-moslavačke županije, među brojnim uzgajivačima, pastuhe su na ocjenjivanje predvodili djed i unuka, Vjekoslav i Patricija Posarić iz Volodera.

Baš poput obitelji Posarić, i obitelj Kosar iz Potoka kroz nekoliko generacija njeguje ljubav i tradiciju rada s konjima. Ivan Kosar ovim se poslom također bavi od rođenja, pune 72 godine, a na prvi odabir doveo je svog Bećara.

Konjogojstvo je grana stočarstva koja ima najveći porast u broju grla i uzgajivača u zadnjih nekoliko godina, a podrška i poticaji od velikog su značaja za uzgajivače, no, ipak treba pratiti cjelokupnu situaciju i pravovremeno reagirati da bi situacija ostala zadovoljavajuća.

Lokalna vlast zasigurno to prati, stoga su događaju prisustvovali gradonačelnik Josip Mišković, njegov zamjenik Lovro Miklaužić te predsjednik Gradskoga vijeća Saša Jagarčec.

Hrvatski hladnokrvnjak naša je najbrojnija izvorna pasmina konja. Budući da uzgoj nisu poremetili pandemija i potres, nadamo se da ima budućnost te da će i dalje biti dio tradicije, folklora i kulture življenja u mnogim ruralnim dijelovima Hrvatske.

Više vijesti

Popovača

Arhitekt Tonči Čerina održao je za djelatnike popovačke gradske uprave i Dječjeg vrtića Popovača prezentaciju projektnog rješenja novog dječjeg vrtića. Podsjećamo, novi dječji vrtić...

EMISIJE

U srijedu, 3. travnja u emisiji Srijedište gostovao je gradonačelnik Grada Popovače, Josip Mišković. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h na 91.7 i...

Popovača

Na zgradi područnog objekta Dječjeg vrtića Popovača, u dvorištu Gradske uprave, uređuje se fasada. Riječ je o objektu u gradskom vlasništvu koji je prošle...

Popovača

Do početka kolovoza treba biti završena izgradnja prve faze pješačke staze kroz Podbrđe. Riječ je o projektu od iznimne važnosti, a čiju su realizaciju...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.