Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

Caritas Sisačke biskupije iznio svoju stranu priče, čeka se Grad Sisak…

Prije nekoliko dana objavili smo informaciju o “zabrani” provođenja humanitarne akcije Caritasa Sisačke biskupije u sisačkim osnovnim školama. Odmah smo za pojašnjenje tražili Grad Sisak koji je dopisom školama, kojima je osnivač, naložio da humanitarne akcije smije provoditi samo Gradsko društvo Crvenog križa.

Odgovor Grada Siska nismo dobili, a iz neslužbenih izvora smo doznali da se Grad o toj temi vjerojatno neće očitovati. Takav pristup više ne iznenađuje.

Upit smo poslali i Caritasu Sisačke biskupije koji je odgovorio da će svoju stranu priče obrazložiti putem priopćenja. Prenosimo ga u cijelosti.

“Caritas Sisačke biskupije 7. ožujka o. g. započeo je s provođenjem svoje korizmene akcije „Srcem se najviše daje“ koja se tradicionalno provodi od 2014. godine a cilj joj je prikupljanje prehrambenih namirnica (riža, šećer, ulje, sol, brašno, grah itd.) za potrebe pučke kuhinje Caritasa Sisačke biskupije i najsiromašnije članove našega društva. Ova akcija kao i brojne druge provodi se u 55 osnovnih i srednjih škola na području cijele biskupije. Prošle se godine skupljalo za stradale u potresu, a ove godine skupljene namirnice namijenjene su za 160 korisnika pučke kuhinje koja osim za svoje redovite korisnike sada brine i za izbjegle iz Ukrajine.

Važno je istaknuti kako se upravo Caritas Sisačke biskupije, nakon potresa, tijekom prošle godine brinuo o 5250 obitelji s 15450 članova. Tako je podijeljeno 900 tona donacija hrane, higijenskih potrepština, goriva, građevinskog materijala, grijalica, peći, agregata, namještaja, invalidskih pomagala, odjeće i obuće vrijednosti veće od 44 milijuna kuna.

Tu je i donacija Hrvatskog Caritasa od 200 stambenih modula, a 29 dodatnih modula i mobilnih kuća postavio je Caritas Sisačke biskupije. Vaučere vrijednosti od 5000 do 150 000 kuna dobile su one obitelji čije je kuće bilo moguće sanirati. Kupljeno je i 5 kuća za obitelji s brojnom djecom, izgrađeno 29 montažnih kuća za starije osobe, a u suradnji s Udrugom „Seljaci pomažu seljacima“ izgrađeno je 64 drvenih kuća. Također, Udruga „Kruh svetog Ante“ podigla je 5 kuća, a biskupija Željezno iz Austrije i Udruga „Hrvat S.A.M.“ u akciji „Krov za Hrvatsku“ upravo podiže još pet kuća.

Foto: Sisačka biskupija

14. ožujka iz Grada Siska na adresu 9 gradskih osnovnih škola stigao je dopis u kojem se prikupljanje humanitarne pomoći dopušta samo Gradskom društvu Crvenog križa, a svim drugim „privatnim humanitarnim organizacijama“ to se zabranjuje. Suprotno tvrdnjama iz Grada, Caritas nije privatna humanitarna organizacija, jer ga je osnovala Katolička Crkva te je i sam pravna osoba i mi se nismo prepoznali u tome.

Kada su ravnatelji tražili objašnjenje, dobili su odgovor iz Grada da zbog „sekularnog karaktera škola“ Caritasu nije dopušteno nikakvo djelovanje u školama. Na zamolbu Caritasa, akciju su zapravo provodili vjeroučitelji kao dio nastavnog kurikuluma predmeta katoličkog vjeronauka uz suglasnost nadležnog ravnatelja škole.

Ističemo kako je vjeronauk dio školskog sustava i kako se on ne sastoji samo u teorijskom znanju koje predaju naši vjeroučitelji djeci, čiji roditelji to traže i imaju na to pravo, nego je on i odgojni predmet koji potiče na konkretna djela osobito ljubavi prema bližnjima. Školski vjeronauk stavlja naglasak na cjeloviti odgoj čovjeka te imajući osobito u vidu religioznu dimenziju, na promicanje osobnih i društvenih općeljudskih i vjerničkih vrednota.

Smatramo da se ovim postupkom gradskih vlasti Grada Siska flagrantno krše naša vjerska prava i sloboda apostolskog poslanja Crkve koja su zajamčena i Ustavom RH i međunarodnim ugovorima između RH i Svete Stolice. Republika Hrvatska priznaje javno pravnu osobnost Katoličke Crkve i javnu pravnu osobnost svih crkvenih ustanova koje imaju takvu pravnu osobnost prema odredbama kanonskog prava.

Kako stoji i u Ugovoru o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama, katoličke vjerske tradicije duboko su ukorijenjene u hrvatskoj kulturnoj baštini, što se u javnom hrvatskom školstvu uzima u obzir, napose u provođenju prikladnih vjersko-kulturnih inicijativa i programa, koje uz školstvo obuhvaćaju najrazličitija područja društvenoga i kulturnoga života.

Kristina Ikić Baniček / Foto: QP

Na području Sisačke biskupije i Grada Siska školski vjeronauk pohađa između 75% i 95% djece, a ona kao i njihovi roditelji imaju ustavom i zakonom zajamčena vjerska prava.

Kako bismo zaštitili vjernike i naša ljudska i vjernička prava zajamčena međunarodnim pravom, osobito Međunarodnim ugovorom Republike Hrvatske i Svete Stolice, bit ćemo prisiljeni učiniti sve korake uključujući i pravne, protiv Grada Siska i gradonačelnice gospođe Kristine Ikić Baniček”, stoji u priopćenju koje potpisuje Biskupijski ordinarijat.

Više vijesti

Sisak

Predstavljanje knjige Valentina Ćorića „In vino libertas – Autobiografski zapisi iz Haaga“, održano je u četvrtak, 25. travnja u Dvorani „Juran i Sofija“ u...

Sisak

Na Metalurškom fakultetu u Sisku, na sveučilišnom studiju: Sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš, u srijedu 24. travnja 2024. godine u 16,00 sati...

Sisak

Svećenički dan Sisačke biskupije održat će se u četvrtak, 2. svibnja u 10 sati u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu....

PROMO

Izašao je novi, 1122. broj vašeg Novog Sisačkog tjednika, potražite ga kod kolportera i na svim kioscima, i u njemu pročitajte: Donosimo konačne i...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.