Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

U Prijemnom centru Repušnica obilježen je Svjetski dan vlažnih staništa

U Prijemnom centru Repušnica obilježen je Svjetski dan vlažnih staništa. I ovoga je puta taj događaj održan 2. veljače, na dan kada je 1971. godine potpisana Ramsarska konvencija te je stoga i naglašeno kako je Lonjsko polje jedno od pet takvog tipa u našoj zemlji.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana vlažnih staništa je „Aktivno očuvanje  vlažnih staništa za ljude i prirodu“, a naglašava važnost akcija koje osiguravaju očuvanje i održivo korištenje močvara. Više o njoj rekla je Marijana Kapa, viša stručna savjetnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja:

Kapa je pojasnila i kako su vlažna staništa najugroženija staništa jer u zadnjih 50 godina nestalo ih je oko 40%, a samim time pred izumiranjem je i više od 25% vrsta koja su vezana uz njih su pred izumiranjem tako da imamo krizu bioraznolikosti, ali i klimatsku krizu.

Valerija Hima, rukovoditeljica Odsjeka za upravljanje prirodnim resursima Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje podsjetila je kako se ova važna manifestacija u suradnji s Maticom Hrvatskom-ogranak Kutina te s lokalnim stanovništvom u naseljima koja su smještena na području Parka prirode Lonjsko polje započela u Strušcu 2002. godine, a unatoč pandemiji značajna je i danas.

Okupljenima se obratila i  Matea Paripović, predsjednica Matice Hrvatske – Ogranak Kutina s podružnicom u Popovači, koja je naglasila kako Matica Hrvatska i nadalje se truditi biti aktivna i pratiti ovu važnu manifestaciju, za koju su ove godine pripremljene dvije promocije.  Riječ je bila o knjizi „Hrvatska seljačka stranka u Moslavini od 1905. – 1941.“ dr.sc. Franka Miroševića koji je pojasnio kako se država ponašala prema Lonjskom polju, a o kojoj je govorio i recenzent dr.sc. Dražen Kovačević, koji se osvrnuo i na regulaciju Lonjskog polja i puštanje stoke na ispašu. Druga predstavljena knjiga bila je „Kako je nastala pjesma“ autorice Kristine Kovačić iz Volodera. Riječ je o knjizi dječje poezije koju su ilustrirala djeca iz Volodera, Donje i Gornje Gračenice te Kutine, a koja su na neki način i povezana s Lonjskim poljem. O njoj je zbog odsutnosti autorice govorila  urednica Katarina Brkić.

Kako je naglasila Matea Paripović, tom se knjigom želi i mlađim naraštajima ukazati na važnost vlažnih staništa, stoga je posebno zahvalila Gradu Popovači jer je prepoznao njezinu važnost te je financirao  njezino izdanje.

Događaj je održan sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, a nazočili su mu i predstavnici Grada Kutine i Popovače, Željko Tomičić i Ksenija Tomac Špoljarić.

Više vijesti

Popovača

Do početka kolovoza treba biti završena izgradnja prve faze pješačke staze kroz Podbrđe. Riječ je o projektu od iznimne važnosti, a čiju su realizaciju...

Popovača

U Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ Popovača obilježen je Dan narcisa, s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog...

Popovača

Sisačka biskupija u postupku je osnivanja Katoličke gimnazije u Popovači koja će s radom započeti u novoj školskoj godini 2024./2025.  Ova škola zaokružen je...

Popovača

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković potpisao je Ugovor prema Pozivu „Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, drugi Poziv“ iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.