Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

U Galeriji Muzeja Moslavine otvorena izložba “InfraredArt – umjetnost demaskiranja”

U Galeriji Muzeja Moslavine otvorena je izložba “InfraredArt – umjetnost demaskiranja” na kojoj su se svojim zanimljivim djelima predstavile članice INFRA grupe: Marija Galić, Ana Divković, Dijana Nazor Čorda, Ivana Ožetski i Nada Žiljak.

Uz INFRA grupu, svojim se djelima kao gošća predstavila i prof. dr. Jana Gršić Žiljak, dekanica Tehničkog veleučilišta u Zagrebu sa svojim karakterističnim INFRADESIGN-om.

Ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić pozdravila je autorice koje po prvi puta Kutinčanima predstavljaju noviju vrstu umjetnosti koju bismo na hrvatski jezik mogli prevesti kao infracrveno slikarstvo. Jedinstvenost ovakvog vida stvaranja pojasnila je kustosica i autorica deplijana Sanda Stanaćev Bajzek.

„Radi se o sada već u svijetu poznatoj i nagrađivanoj metodi stvaranja jedinstvene slike dvostruke pojavnosti – jedne vidljive prostim okom, a druge tek pomoću infracrvene kamere, koju je unutar medija štafelajne slike prva primijenila slikarica Nada Željak, stvorivši tako novu vrstu slikarstva starom tehnikom – akrilom na platnu“.

Posjetiteljima je izložba bila izazov. Najprije su je pogledali kao što bi pogledali i svaku drugu izložbu, diveći se zanimljivim djelima, no uz pomoć infracrvene kamere imali su priliku vidjeti drugu stvarnost odnosno sliku koja se također nalazi na platnu, a moguće ju je vidjeti samo uz pomoć male kamere. Skrivanje, demaskiranje, sve je to ukomponirano u jedno djelo, bilo da se radi o bogato koloriranim djelima ulja na platnu, crtežu ili apstraktnom stilu kakav njeguje Dijana Nazor Čorda koja je doktorirala na ovoj vrsti slikarstva dajući mu i novi kreativni potencijal.

Posjetiteljima se kratko obratila i prof. dr. Jana Žiljak Gršić, kći Vilka Žiljaka kojega se smatra ocem infrared inovacije i koautorom više patenata u području infracrvenih boja.

Suradnja kustosa Sande Stanaćev Bajzek i Jelene Batinić iz Galerije Muzeja Moslavine pri postavljanju ove izložbe bila je više nego dobra, te je zagrebačka grupa INFRA posebno pohvalila toplu dobrodošlicu u Kutini ističući želju za nastavkom suradnje s Muzejom Moslavine.

S druge strane Muzej Moslavine svojim vjernim posjetiteljima ima priliku pokazati inovacije na području umjetnosti koje ne isključuju klasične tehnike no uključuju nove tehnologije što je na neki način budućnost u koju su dobro zakoračile članice INFRE.

U ime Grada Kutine autorice je pozdravio pročelnik za društvene djelatnosti Željko Tomičić koji je proglasio izložbu otvorenom. Izložbu možete pogledati do 26. veljače.

Više vijesti

Kutina

Na Trgu dr. Franje Tuđmana u Kutini održan je tradicionalni Uskrsni sajam. Koordinacija Kutina grad prijatelj djece zajedno s Dječjim gradskim vijećem ovu manifestaciju...

EMISIJE

U srijedu, 27. ožujka u programu RSM-a, u emisiji Srijedište, gostovao je gradonačelnik Grada Kutine, Zlatko Babić. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h...

Kutina

Grad Kutina je iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) dobio 1.047.359,71 eura bespovratnih redstava za projekt „Energetska obnova zgrade POU Kutina”. Ugovor su...

Kutina

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je sa suradnicima obišao Tehničku školu Kutina, obrazovnu ustanovu u kojoj Sisačko-moslavačka županija posljednjih godina provodi značajna ulaganja s ciljem...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.