Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

Potpisan ugovor za izgradnju dionice autoceste Lekenik – čvor Sisak vrijedan 281 milijun kuna

Ugovor za izgradnju posljednje dionice autoceste A11, od Lekenika do čvora Sisak, vrijedan 281 milijun kuna bez PDV-a, potpisali su u petak Hrvatske autoceste (HAC) i predstavnici zajednice ponuditelja koju čine Colas Hrvatska i Geotehnika. 

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan te direktor Geotehnike Igor Horvat i predsjednik Uprave Colasa Hrvatska Siniša Košćak te član Uprave Goran Tuđan, u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darka Horvata te sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka.

Premijer Plenković istaknuo je da se radi o strateškom projektu koji bi trebao promijeniti dinamiku života u Sisačko-moslavačkoj županiji, koji traje već 15-ak godina, odnosno od kada je pokrenut projekt autoceste do Siska.

Dodao je kako se radi o dionici od 11 kilometara, koja znači novi razvojni impuls za cijelu Sisačko-moslavačku županiju, osobito za Sisak i Petrinju.

Sredstva za izgradnju, 281 milijun kuna dolaze iz vlastitih sredstava HAC-a, a to predstavlja i značajnu investiciju za hrvatski BDP, naveo je premijer te podsjetio da će do ljeta, odnosno do kraja ove godine biti dovršen Pelješki most i pristupne ceste, a do kraja drugog mandata ove Vlade i koridor 5C, drugi profil Istarskog ipsilona te druga cijev tunela Učka. 

Plenković je rekao da je Vladi u planu u predstojećim godinama investirati 45 milijardi kuna u prometnu infrastrukturu, od toga u željeznice 22 milijarde, u ceste 15 milijardi kuna, tri milijarde u luke, a pet milijardi kuna u ostale oblike prometa. 

Foto: Facebook

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak naveo je da je današnje potpisivanje ugovora povijesni trenutak za Sisak, Petrinju, Glinu, odnosno za cijelu njegovu županiju. 

“Ovo je trenutak koji su stanovnici Sisačko-moslavačke županije čekali godinama”, rekao je Celjak, dodavši da je aktualna Vlada u županiju uložila više od svih dosadašnjih vlada.

Smatra da će dovršetak autoceste od Zagreba do Siska značiti mnogo za gospodarski razvoj njegove županije. Projekt autoceste A11 trebao bi biti dovršen u iduće dvije godine od uvođenja izvođača u posao.

Ministar Butković podsjetio je da je Uprava HAC-a provela natječaj za odabir izvođača. Dodao je kako je nakon restrukturiranja HAC-a ovo prvi ugovor i prva investicija koju realizira iz svojih sredstava. “Dakle, ne idu u kreditno zaduženje i projekt se ne realizira uz pomoć europskih sredstava”, rekao je Butković, dodavši da je cijeli proces restrukturiranja uspio i ovo su prvi kilometri autocesta u Hrvatskoj koji HAC gradi iz svojih sredstava.

Istaknuo je i da se u sklopu tog projekta projektira i novi čvor Žažina, koji će biti priključak Petrinje i Gline na autocestu.   

Foto: Facebook

Podsjetimo, ponudu tvrtki Colas i Geotehnika HAC je odabrao u listopadu prošle godine, ali se na tu odluku žalila tvrtka Strabag, a Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave je krajem prošle godine poništila odluku o odabiru te je predmet vraćen u postupak novog pregleda ponuda.

Hrvatske autoceste su 28. siječnja objavile da su ponovno odabrale zajednicu ponuditelja koju čine Colas Hrvatska i Geotehnika za izgradnju dionice Lekenik-čvor Sisak na autocesti A11 Zagreb-Sisak. Ponuda vrijedna 281,34 milijuna kuna bez PDV-a izabrana je kao ekonomski najpovoljnija. 

Više vijesti

Lekenik

Općina Lekenik u utorak, 23. travnja 2024. godine, svečano je obilježila svoj dan – Dan općine i zaštitnika sv. Jurja. Tim povodom održana je...

Sisak

Mlade košarkašice Košarkaškog Kluba Sisak vodeće su u regionalnom natjecanju kadetkinja. Nakon 7 odigranih kola igračice trenera Ivana Vanića imaju 6 pobjeda i jedan...

Petrinja

U subotu, 20. travnja u Zadru je održan 42. Državni turnir u organizaciji Saveza mažoretkinja i pom pon timova Hrvatske (SMPTH). To je ujedno...

Petrinja

Od građevinskog otpada, prazne ambalaže, odjeće pa do pelena… nema čega nije bilo, no složne ruke hrvatskih šumara te djelatnika Ekološkog centra Vrata Zrinske...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.