Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

Sisački HDZ proziva gradonačelnicu za sumnjive suradnje prilikom izgradnje Ledene dvorane

U našu redakciju danas je pristiglo novo priopćenje Gradske organizacije HDZ-a Sisak u kojem ponovno prozivaju sisačku gradonačelnicu za, po njima, novootkrivene nepravilnosti i sumnjive suradnje vezane uz izgradnju Ledene dvorane Zibel.

“Nepravilnosti oko izgradnje Ledene dvorane Zibel nastavljaju se dalje. Nakon što smo otkrili kako je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sakrila tragove dodatnih troškova 10 milijuna kuna kroz gradnju dvorane Zibel, priča ide dalje”, navodi HDZ i dodaje.

“Savjetnik sisačke gradonačelnice N.B. (u žargonu zvan savjetnik za žarulje) izravno je uključen u sumnjive radnje oko dvorane Zibel. Poznat je po tome što mu je Kristina Ikić Baniček izravno pogodovala dajući mu da besplatno i bespravno koristi ured u gradskoj vijećnici, prijavi sjedište tvrtke tamo i koristi gradski novac za poslovanje privatne firme, za razliku od ostalih sisačkih poduzetnika koji su bili obvezni Gradu plaćati i zakup i režijske troškove”, piše sisački HDZ.

Tek pola godine nakon sklopljenog ugovora za izgradnju Ledene dvorane Zibel, gradonačelnica Ikić Baniček je naručila studiju društvene opravdanosti, tvrdi oporbeni HDZ.

“Sreća se očito osmjehnula u Sisku onima koji sudjeluju u poslovima s obitelji Ikić Baniček. Sisačka političarka Kristina Ikić Baniček naručila je Studiju društvene opravdanosti izgradnje Ledene dvorane Zibel pola godine nakon već sklopljenog ugovora za izgradnju Ledene dvorane! Studija je izrađena u svibnju 2017. godine, dakle pola godine NAKON što je Grad Sisak već sklopio prvi ugovor za izgradnju Ledene dvorane.

Kao što sam naziv Strategije o društvenoj opravdanosti kaže, Strategija je trebala biti izrađena prije sklapanja ugovora o izgradnji da se utvrdi društvena opravdanost izgradnje Ledene dvorane. Posao izrađivanja Studije dobila je tvrtka spomenutog savjetnika koji je jako dobro poznat sisačkoj javnosti, no očito nedovoljno tijelima gdje njegovi podaci leže u ladici”, navodi HDZ.

“Isti taj savjetnik N.B. je bio uključen i u mutne poslove oko izgradnje nove dvorane Zeleni Brijeg pa tako je 12.6.2018. pisao tadašnjem ravnatelju ŠRC-a o detaljima spojeva i izvedbi konstrukcije na dvorani, pita jel tvrtka kojoj planiraju namjestiti posao samo izvođač ili će raditi i projektnu dokumentaciju pa upozorava da se mora nostrificirati diploma i druge detalje”, nastavljaju te dodaju.

“Savjetnik gradonačelnice za žarulje N.B. gradskoj upravi Grada Siska poznat je po tome da donosi zadatke odnosno projektne zadatke, troškovnike i druge podatke koji su potrebni za namještanje natječaja na USB uređajima koje službenici moraju pustiti u proceduru s ciljem namještanja cijene i izvođača. Rijetko se pojavi u službenim prepiskama putem maila jer ovako nema njegove odgovornosti već se odgovornost za kriminal pokušava prebaciti na službenike i pročelnike koji moraju raditi po naputku gradonačelnice Kristine Ikić Baniček.

Radio je i na poslovima energetske učinkovitosti javne rasvjete grada Siska u vrijednosti od 28 milijuna kuna s PDV-om, za koju vidimo da nije zaživjela, ali milijuni sisačkih kuna su isplaćeni. Njegovo ime se spominjalo i kod kontroverzne osječke javne rasvjete gdje su također građani ukazivali na velike propuste.

Unatoč oprezu N.B. je uhvaćen 16.6.2016. kada sudjeluje u prepisci službenika Grada Siska i notorne B.L. te I.Š., USKOK-ove osumnjičenice u slučaju JANAF.  

Dvojac se u mailu dopisuje o namještanju faza radova, plaćanju glavnih faza radova i troškovniku za izgradnju Ledene dvorane Zibel. Tijekom 2017. sudjeluje i na sastancima u Zagrebu i Sisku s glavnim akterima gdje su dogovarani glavni projekt i uporabne cjeline odnosno gdje su zaključeni dogovori oko namještanja poslova izgradnje Ledene dvorane.

Iste te Ledene dvorane za koju mu je Kristina Ikić Baniček dodijelila posao izrade Strategije o društvenoj opravdanosti pola godine nakon sklopljenog ugovora o izgradnji dvorane”, stoji u priopćenju Gradske organizacije HDZ-a Sisak.

Više vijesti

Sisak

Predstavljanje knjige Valentina Ćorića „In vino libertas – Autobiografski zapisi iz Haaga“, održano je u četvrtak, 25. travnja u Dvorani „Juran i Sofija“ u...

Sisak

Na Metalurškom fakultetu u Sisku, na sveučilišnom studiju: Sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš, u srijedu 24. travnja 2024. godine u 16,00 sati...

Sisak

Svećenički dan Sisačke biskupije održat će se u četvrtak, 2. svibnja u 10 sati u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu....

PROMO

Izašao je novi, 1122. broj vašeg Novog Sisačkog tjednika, potražite ga kod kolportera i na svim kioscima, i u njemu pročitajte: Donosimo konačne i...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.