Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

Udruga pčelara LIPA Popovača održala je godišnju skupštinu, proljetni gubici na razini od 30 posto

Udruga pčelara LIPA Popovača održala je godišnju skupštinu na kojoj je predstavljen rad u protekloj godini.

Kako je podsjetio predsjednik Drago Plaščar, početak 2021. baš i nije bio povoljan za pčelare, od lošeg vremena za medenje biljaka pa sve do nepovoljnih vremenskih uvjeta, no priroda je ipak bila naklonjena od lipnja podarivši im nešto meda do kraja ljeta.

„U protekloj godini aktivnosti je očekivano bilo manje zbog epidemioloških okolonosti, no uspješno smo organizirali 10. Dane meda. S ponosom možemo istaknuti da su rezultati ocjenjivanja meda u sklopu ove manifestacije bili odlični odnosno kvaliteta naših medova je bila na zaista zavidnoj razini. Iako u ograničenom broju, uspjeli smo organizirati i posjet slovenskim pčelarima početkom prosinca u dogovoru sa predsjednikom tamošnjeg Pčelarskog saveza.

Izvršeno je čišćenje buduće Kuće meda u Strušcu koja je na korištenje predana Udruzi, a Grad je nabavio i namještaj za opremanje prostora te nastavlja rekonstrukciju unutrašnjosti objekta“ – istaknuo je među ostalim Plaščar, koji je na prijedlog Upravnog odbora Udruge LIPA krajem protekle godine u Hlebinama, u okviru 25. Hlebinskih susreta, pristupio Pčelarskom redu sv. Ambrozija u kojem je i najstariji popovački pčelar, Adolf Florijan Kostrić.

U okviru ove skupštine, Izvješće je podnio i pašni povjerenik Udruge pčelara LIPA Popovača Dražen Kocet, naglasivši da je u 2021. godini na području dvije obuhvaćene teritorijalne jedinice, Grada Popovače i Općine Velika Ludina, prijavljeno ukupno 6243 zajednice koje su, što stacionarno, što kroz zimovališta ovdje, a što predstavlja povećanje od 385 košnica ili 6,5 posto.

„Također valja spomenuti i proljetne gubitke kod naših pčelara na razini od 30 posto ukupno gledano, a nažalost neki naši članovi su izgubili i cijele pčelinjake te odustali od pčelarenja. Analizirajući prošlu godinu, podsjećamo i da smo uspjeli napraviti pašni red za našu udrugu koji je kao i svi pašni redovi ostao bez katastra pčelinjih paša odlukom Ministarstva poljoprivrede da se isti više ne izrađuje na osnovu boniteta paša.

Kada je riječ o evidenciji, na kraju 2021. imamo jednak broj pčelara kao i godinu ranije, ukupno 106 pčelara koji su prijavili 6047 košnica što je smanjenje za 196 košnica ili 3,1 posto, pri čemu valja napomenuti da je jedan dio pčelara odustao, jedan dio krenuo, a jedan dio je kalkulirao uslijed otvorenih natječaja u poljoprivredi“ – istaknuo je Dražen Kocet, čiju su kandidaturu za predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza na ovogodišnjoj skupštini jednoglasno podržali svi članovi Udruge LIPA.

Skupštinu je u ime Grada Popovače, skupštini nazočnog zamjenika gradonačelnika Lovre Miklaužića te predsjednika Gradskog vijeća Saše Jagarčeca, pozdravio gradonačelnik Josip Mišković koji je ovom prilikom pohvalio rad Udruge i zahvalio na njihovom angažmanu u okviru svih održanih manifestacija na području Grada.

Budući da je jedan od ciljeva njihova rada štovanje zaštitnika pčela i pčelara sv. Ambrozija i učlanjivanje pčelara u Red sv. Ambrozija, upravitelj popovačke Župe sv. Alojzija Gonzage Ivan Petrović na skupštini je izrazio prijedlog da se u povodu obilježavanja ovog blagdana u travnju, organizira blagoslov prostora na kojima članovi Udruge drže pčele, a kao što je to ovih dana učinjeno u suradnji s vinarima odnosno blagoslovom njihovih kleti.

Više vijesti

Popovača

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković održao je sastanak s predstavnicima tvrtke A1 Hrvatska i njihovim poslovnim partnerima, Popovčanima Lucijom i Sinišom Mihelčić iz tvrtke FOREL...

Petrinja

U prostoru petrinjske gradske uprave u petak, 12. travnja 2024. godine gradonačelnica Magdalena Komes održala je sastanak s predstavnicima Pčelarske udruge Petrinja, predsjednikom Predragom...

Popovača

Arhitekt Tonči Čerina održao je za djelatnike popovačke gradske uprave i Dječjeg vrtića Popovača prezentaciju projektnog rješenja novog dječjeg vrtića. Podsjećamo, novi dječji vrtić...

Popovača

Prema Programu za unaprjeđenje infrastrukture na područjima naseljenima pripadnicima romske nacionalne manjine, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije financirat će projekt „Proširenje javne...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.