Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

In memoriam: Hvala ti Aki!

…što si vjerovao …da glazba pokreće svijet.

U 67. godini preminuo je Aki Rahimovski, pjevač i prepoznatljiv vokal Parnog valjka. Vijest o smrti objavljena je na službenim Facebook stranicama Parnog valjka.

Aki Rahimovski rođen je 5. lipnja 1955. godine u Nišu, ali se ubrzo s obitelji preselio u Skoplje. Kako mu je otac bio glazbeni profesor, sa sedam godina je krenuo u glazbenu školu, odsjek klavir i pjevanje.

Kao tinejdžer bio je član nekoliko sastava od kojih su neki Grupa Vakuum, Krvna braća i Grupa Torr, s kojom je nastupio na festivalu u Zagrebu 1975. godine. Godine 1975. upoznaje gitarista i skladatelja Huseina Hasanefendića – Husa i Juricu Pađena. Iste godine u suradnji s menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom osnivaju prvu postavu Parnog valjka.

Prvu postavu Parnog Valjka činili su: Aki Rahimovski (vokal, klavir), Husein Hasanefendić Hus (solo gitara, akustična gitara, vokal), Srećko Antonioli (bubnjevi), Zlatko Miksić – Fuma (bas-gitara) i Jurica Pađen (solo gitara, akustična gitara). U 30-godišnjoj karijeri Parni valjak je objavio 16 studijskih albuma, 14 singlova, 5 uživo albuma, 4 kompilacije, te 2 koncertna DVD-a.

Svoj prvi studijski album izbacili su 1976. godine pod nazivom Dođite na show!, a objavila ga je beogradska diskografska kuća PGP-RTB. Godinu dana kasnije zagrebački Jugoton plasira i njihov drugi album pod nazivom Glavom kroz zid. Treći studijski album Gradske priče objavljuju 1979. godine, a taj album je doživio i svjetsku distribuciju pod nazivom City Kids.

Četvrti album Vruće igre izlazi 1980. godine, a kao i prethodni snimljen je u studiju CSB u Milanu. Na njemu su otkrili najomiljenije teme članova utemeljitelja, pjevača Akija i autora Huseina Hasanefendića Husa. 1981. godine izlazi šesti studijski album Vrijeme je na našoj strani. Glavnom ulicom, kao sedmi studijski album, objavljen je 1983. godine, a godinu dana kasnije i osmi pod nazivom Uhvati ritam.

Svi albumi doživljavaju zlatne i platinaste tiraže, a ukupne tiraže već su imale nekoliko milijuna. Deveti studijski album objavljuju 1985. godine po nazivom Pokreni se!, a deseti studijski album izlazi 1987. godine pod nazivom Anđeli se dosađuju? na kojem se našao čuveni hit “Jesen u meni”.

Posljednja se postava sastava počinje okupljati 1988. godine kada prilikom snimanja jedanaestog studijskog albuma Sjaj u očima sekciju Parnog valjka nadopunjuju basist Zoran Preksavec – Preksi i bubnjar Dražen Scholz, a 1989. godine Valjku se pridružuje i klavijaturist Berislav Blažević – Bero.

1990. godine nova postava snima album Lovci snova, a 1991. godine povodom 15 godina rada sastav na tržište izbacuje uživo album Svih 15 godina na kojem se našlo 29 uživo pjesama, a iste godine objavljena je i kompilacija Pusti nek traje.

1992. godine u sastav dolazi i ponajbolji hrvatski gitarist Marijan Brkić – Brk, koji, kao i Dražen Scholz i Berislav Blažević – Bero, ostaje do samog raspada sastava. 

1993. godine Parni valjak snima i trinaesti studijski album pod nazivom Buđenje, koji dobiva čak 6 Porina, a 1995. izdaju jedan od najprodavanijih hrvatskih albuma svih vremena te definitivno najprodavaniji uživo album, Bez struje: Live in ZeKaeM. Zastave, petnaesti studijski album, objavljuju 2000. godine, a četiri godine kasnije, trenutno posljednji album, Pretežno sunčano?

U jesen 2009. godine Parni valjak objavljuje veliki povratak u sastavu: Aki, Hus, Brk, Preksi, Bero te novi bubnjar – Dalibor Marinković – Dado; i to u sklopu “Karlovačko live” turneje. Turneja je obuhvaćala 10 gradova, sve je počelo u Dubrovniku, a završilo u Čakovcu.

Aki i Valjak tijekom te turneje dokazuju da su još uvijek u samom vrhu hrvatske glazbe te pune sve gradove, a u Areni Zagreb i Varaždinskoj areni ruše rekorde posjećenosti. Posjećuju i veće gradove Slovenije te Bosne i Hercegovine, dok u listopadu 2010. godine čak dva puta rasprodaju Beogradsku arenu (5. najveću dvoranu u Europi) te najavljuju koncerte po ostatku Srbije.

Pjesme Parnoga valjka s prepoznatljivim Akijevim vokalom dio su svakodnevnog programa i našeg radija. A pjesme poput ovih žive vječno!

Više vijesti

Ostalo

Marko Kutlić stiže na pozornicu 70. Zagrebačkog festivala s pjesmom “Zar svejedno je”, a radi se o singlu koji je na prvo slušanje osvojio radijski eter,...

Ostalo

Pjevačica Ivana Kovač odlučila je predstaviti novi singl u zadnjem tjednu prošle godine. Pjesmu “Lom” napisao je njen dugogodišnji suradnik Nenad Ninčević, a glazbu i aranžman Branimir Mihaljević....

Ostalo

Nakon singla “Na putu sam za ludilo” kojim je razveselio publiku na ovogodišnjem CMC festivalu u Vodicama, Željko Krušlin Kruška uz pratnju grupe Latino objavljuje pjesmu...

Ostalo

Boris Novković odlučio je kraj ove godine obilježiti objavom novog singla i spota “Netko laže” s kojim najavljuje izlazak novog studijskog albuma i to, kako...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.