Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

ČERKEZOVAC KRAJ DVORA Posljednji nastavak serijala “Jedna jedina” o skladištenju radioaktivnog otpada

U ponedjeljak 17. siječnja na HRT1 u 20:10 sati prikazuje se posljednji treći nastavak dokumentarnog serijala “Jedna jedina”.

Autor Dubravko Merlić u seriji donosi intrigantnu povijest jugoslavenskog nuklearnog programa koji je na svojim počecima, neposredno nakon Drugog svjetskog rata, za glavni cilj imao izradu atomske bombe, a tek onda mirnodopsko korištenje nuklearne energije. Treća epizoda naslova “Tri ne” donosi uvid u ekološka pitanja skladištenja radioaktivnog otpada.

Zbrinjavanje radioaktivnog otpada, uz sigurnost, ključno je pitanje korištenja nuklearne energije. Hrvatska taj problem nije riješila ni sa svojim otpadom iz bolnica i instituta, niti s otpadom iz NE Krško.

Skladištenje hrvatskog radioaktivnog otpada planirano je u vojarni Čerkezovac kraj Dvora, no lokalno stanovništvo se tome protivi.

Primjeri Slovenije i Francuske pokazuju da se može naći zadovoljavajuće rješenje s lokalnom zajednicom, no kad je riječ o Hrvatskoj, u prvom je planu pitanje povjerenja u institucije.

Podsjetimo, 2016. godine našoj urednici Karmen Valenti dodijeljena je nagrada “Velebitska degenija” u području radijskog novinarstva za emisiju “Bez cenzure”, koja je emitirana na Quirinus radiju pod nazivom “Jeste li za izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori?”.

Još vijesti

VIJESTI

Sisačka župa sv. Josipa Radnika svečano će, u nedjelju 1. svibnja, proslaviti blagdan svog zaštitnika. Središnje misno slavlje u 10 sati u župnoj crkvi...

Petrinja

U nedjelju, 6. ožujka Grad Petrinja u suradnji s ŽRK Petrinia organizira svečano otvorenje novoizgrađene školsko – sportske dvorane. Program svečanog otvaranja započinje od...

Popovača

Turistička zajednica grada Popovače vas poziva na “Popovački urnebesni karneval – PUK” koji će se održati u subotu, 26. veljače. Dolazak sudionika planiran je...

Kutina

Muzej Moslavine Kutina uključio se i ove godine u obilježavanje Noći muzeja čiji je ovogodišnji slogan “Između stvarnog i digitalnog”, a održat će se...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.