Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

ČERKEZOVAC KRAJ DVORA Posljednji nastavak serijala “Jedna jedina” o skladištenju radioaktivnog otpada

U ponedjeljak 17. siječnja na HRT1 u 20:10 sati prikazuje se posljednji treći nastavak dokumentarnog serijala “Jedna jedina”.

Autor Dubravko Merlić u seriji donosi intrigantnu povijest jugoslavenskog nuklearnog programa koji je na svojim počecima, neposredno nakon Drugog svjetskog rata, za glavni cilj imao izradu atomske bombe, a tek onda mirnodopsko korištenje nuklearne energije. Treća epizoda naslova “Tri ne” donosi uvid u ekološka pitanja skladištenja radioaktivnog otpada.

Zbrinjavanje radioaktivnog otpada, uz sigurnost, ključno je pitanje korištenja nuklearne energije. Hrvatska taj problem nije riješila ni sa svojim otpadom iz bolnica i instituta, niti s otpadom iz NE Krško.

Skladištenje hrvatskog radioaktivnog otpada planirano je u vojarni Čerkezovac kraj Dvora, no lokalno stanovništvo se tome protivi.

Primjeri Slovenije i Francuske pokazuju da se može naći zadovoljavajuće rješenje s lokalnom zajednicom, no kad je riječ o Hrvatskoj, u prvom je planu pitanje povjerenja u institucije.

Podsjetimo, 2016. godine našoj urednici Karmen Valenti dodijeljena je nagrada “Velebitska degenija” u području radijskog novinarstva za emisiju “Bez cenzure”, koja je emitirana na Quirinus radiju pod nazivom “Jeste li za izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori?”.

Više vijesti

SMŽ

Značajna sredstva ulažu se u prometnu infrastrukturu na području općine Dvor, istaknuo je župan Celjak prilikom obilaska naselja Hrtić gdje je saniran kolnik u...

OBNOVA

U srijedu, 9. kolovoza 2023. godine, župan Ivan Celjak obišao je radove na ambulanti Doma zdravlja u Dvoru. Osvrnuo se na obnovu koju provodi...

OBNOVA

Obitelji Vojislava Golubovca, Emira Sefića i Dušana Golubovca danas su u Dvoru  župan Sisačko – moslavačke županije Ivan Celjak i državni tajnik u Ministarstvu...

OBNOVA

U naselju Kuljani, Općina Dvor, u tijeku je sanacija klizišta na rijeci Uni. Ovo su područje danas obišli župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak i...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.