Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

[FOTO] Župan Ivan Celjak predstavio mjere za razvoj gospodarstva

U jednom od budućih poduzetničkih centara u sisačkoj gospodarskoj zoni, župan Ivan Celjak predstavio je mjere za razvoj gospodarstva i to namijenjene poduzetnicima koji ulažu i posluju na području Sisačko-moslavačke županije, a koji će svoje investicije moći realizirati uz 0% kamate.

Tom je prigodom podsjetio kako je na području naše županije glavna gospodarstka grana industrija, s posebnim naglaskom na naftnu, energetsku i kemijsku industriju, potom metaloprerađivačku i metaluršku, prehrambenu, drvoprerađivačku, poljoprivredu i šumarstvo, trgovinu i ugostiteljstvo, graditeljstvo, promet i veze.

Na području županije djeluje 2325 tvrki koje zapošljavaju 20 774 radnika, djeluje 2316 obrta koji zapošljavaju 4988 djetnika. Uz potpore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje samozaposlene su  do listopada ove godine ukupno 232 osobe

Sisačko-moslavačka županija sufinancirat će kamate kreditnih linija HBOR-a i to one koje su usmjerene na poduzetništvo mladih, žena i početnika, investicije privatnog sektora te obrtna sredstva. Sufinancirat će i kamate na zajmove HAMAG BICRO-a.

Župan Ivan Celjak predstavio je centar za usluge na jednom mjestu u okviru Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije:

Ustrojili smo u okviru postojećeg sustava središnje koordinativno tijelo koje će u rad uključivati sve županijske institucije.“ – istaknuo je župan Ivan Celjak pojasnivši što to znači na konkretnom primjeru:

Sisačko-moslavačka razvojna agencija pruža pomoć i pri izradi poslovnih planova i cjelokupne dokumentacije u dijelu potpora za samozapošljavanje.

Predstavljene su   prednosti za ulaganja na području Sisačko-moslavačke županije u odnosu na grad Zagreb, od niže cijene zemljišta, komunalnih i vodnih doprinosa do programa regionalnih potpora  za mikro, male, srednje i velike poduzetnike: U SMŽ su to do 70 %, dok je u Zagrebu maksimalno 55%. Još jedna od prednosti ulaganja na području naše županije je iznos stope prireza koja varira do maksimalnih 10 %, dok je u Zagrebu 18%.

Konkretno je izloženo na primjeru neke tvrtke koja ima 15 zaposlenih i bavi se proizvodnjom, ulaže u izgradnju proizvodnog pogona i opremu, gradi objekt veličine 500 m2, kupuje opremu u iznosu od 500.000 kuna i nakon investicije zaposlit će 10 novih djelatnika. Takva tvrtka na području naše županije u odnosu na Zagreb, uštedjet će oko milijun kuna.

U okviru predstavljanja mjera potpisan je sporazum o sufinanciranju kamata s HBOR kojeg je predstavljao Hrvoje Čuvalo, član Uprave, te s HAMAG BICRO kojeg je predstavljao Vjeran Vrbanac, predsjednik Uprave te Ante Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave, a predstavljena je i nova oprema koja je kupljena kroz Regionalni centar kompetentnosti. Najmoderniju opremu i CNC strojeve u Hrvatskoj, stavit će na raspolaganje gospodarstvenicima i poduzetnicima iz Sisačko-moslavačke županije, a svima onima koji dolaze izvan županije, omogućit će se korištenje pod uvjetom da tu osnuju tvrtke i zapošljavaju ljude s područja naše županije.

Za kraj župan Ivan Celjak najavio je osnivanje Poduzetničkog centra SMŽ s ispostavama u Sisku i Glini u okviru kojeg će poduzetnici moći registrirati tvrtke i obavljati svoje djelatnosti. Naglasak u 2022. godini je u potpunosti stavljen na razvoj gospodarstva i Sisačko-moslavačka županija preuzima tu ključnu ulogu kako bi ne samo gospodarski nego i demografski osnažila cijelo područje, jer najbolja demografska mjera je upravo adekvatna plaća koja može pružiti financijsku stabilnost i spriječiti raseljavanje ljudi, a potaknuti dolazak novih generacija.

Sisačko-moslavačka županija osigurava najpovoljniju investicijsku klimu u Hrvatskoj i širom otvara vrata za dolazak investitora na područje županije, zaključio je župan Ivan Celjak.

Više vijesti

Popovača

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković održao je sastanak s predstavnicima tvrtke A1 Hrvatska i njihovim poslovnim partnerima, Popovčanima Lucijom i Sinišom Mihelčić iz tvrtke FOREL...

Petrinja

Grad Petrinja, Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije i Privreda Petrinja d.o.o. zajednički će sanirati Ulicu Gromova. U tom cilju izrađen je Glavni projekt...

OBNOVA

Uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, Sisačko-moslavačka županija osigurala je 12,3 milijuna eura za obnovu vatrogasnih domova stradalih u potresu koje koriste dobrovoljna vatrogasna društva...

VIJESTI

Stanovnici Sisačko – moslavačke županije na ovim su izborima prvi puta glasali u dvije izborne jedinice, petoj i sedmoj. Od sedam gradova u županiji,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.