Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Zbog podizanja svijesti javnosti o potresima, MUP kupuje simulator potresa

MUP je krenuo u nabavu potresno-edukacijskog kontejnera (PEK) koji će moći simulirati potres jačine do devet stupnjeva Mercallija, a koristit će ga na javnim mjestima za podizanje svijesti javnosti o potresima, piše u ponedjeljak Večernji list.

Svrha simulatora, vrijednog 3,295 milijuna kuna bez PDV-a, edukativnog je karaktera, a moći će sudionicima vježbe omogućiti doživljaj različitih vrsta potresa.

Unutarnji interijer kabine sadržavati će postav dnevne sobe sa sjedećom garniturom za četiri do maksimalno šest osoba. Predmeti u postavu sobe neće biti osigurani od potresa jer je svrha tijekom vježbe realistično prikazati učinak potresa i na predmete u zatvorenom prostoru, no biti će izrađeni od materijala koji se neće slomiti pri padu.

U edukacijskom dijelu simulatora bit će i unutrašnji zvučnici za reprodukciju zvučnih efekata potresa. LCD ekran i sva tehnička pomagala za video i zvučne efekte moraju omogućiti unos željenih efekata, njihovo memoriranje i lagani odabir te mogućnost višestrukog reproduciranja. S ciljem zaštite korisnika simulatora od ozljeda sve plohe zidova kabine, pod i vrata s unutarnje strane trebaju biti izrađeni tako da onemoguće ozljede, što znači da moraju biti primjerice zaobljeni ili obloženi. 

Na bočnoj strani kabine simulatora bit će otvor u obliku prozora kroz koji gledatelji sa strane mogu nesmetano vidjeti što se događa u simulatoru tijekom vježbe simulacije.

Nabava simulatora potresa dio je projekta MUP-a, odnosno Ravnateljstva civilne zaštite “Na putu do smanjenja rizika od katastrofa”, koji je dio inicijativa vezanih za smanjenje rizika od katastrofa u programu osnovnoškolskog obrazovanja podizanjem svijesti i edukacijom mladih i djece, piše Večernji list.

Još vijesti

SMŽ

Sisačko-moslavačka županija preuzela je prije pola godine 9 stanova na korištenje koji su bili u vlasništvu ustanova kojima je Županija osnivač i stanove u...

OBNOVA

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina izjavio je u četvrtak da se proces obnove potresom pogođenih područja mora ubrzati, a očekuje da...

Novska

Kandidatkinje za gradonačelnicu Novske, koja će se prijevremeno birati u nedjelju, 12. lipnja, na svoje su predstavljanje biračima potrošile simbolične iznose, pokazuju izvješća koja...

Novska

Tvrtka Phyox uložila je u pogon 6,6 milijuna eura i uskoro u Novskoj kreće s proizvodnjom 40 tona algi godišnje za farmaceutsku industriju, piše...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.