Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

FOTO

[VIDEO / FOTO] Angažman Hrvatske vojske na Banovini posljednjih godinu dana

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska i dalje su na raspolaganju stanovništvu i lokalnoj zajednici na području pogođenom potresom prije godinu dana, 29. prosinca 2020. godine u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Pripadnici Hrvatske vojske trenutačno su angažirani na zadaćama distribucije, istovara i utovara stambenih kontejnera, te goriva za vozila i strojeve Stožera Civilne zaštite. Ovisno o zahtjevima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske za uklanjanje posljedica razornog potresa prilagođavao se i broj pripadnika Hrvatske vojske. Najviše ih je bilo angažirano prva dva dana nakon potresa, prvi dan 656, a drugi dan 818. U prvoj polovici godine dnevna angažiranost je u prosjeku iznosila do 60 pripadnika dnevno.

Ministar obrane Mario Banožić je poručio stanovništvu Sisačko-moslavačke županije da se mogu osjećati sigurno jer je Hrvatska vojska i dalje s njima, dokle god to bude potrebno.

„Naše pripadnice i pripadnici su po tko zna koji put pokazali da ih osim neupitne profesionalnosti odlikuje veliko srce, a glavna misija je pomoći našem čovjeku“, rekao je ministar Banožić.

Ponosan sam na ulogu Ministarstva obrane i Hrvatske vojske na ovom području. Naše vojnikinje i vojnici već godinu dana pomažu na otklanjanju posljedica razorne katastrofe. Zahvaljujem Hrvatskoj vojsci, ali i svim dobrim ljudima koji su na bilo koji način priskočili u pomoć ljudima u nevolji.

– kazao je ministar.

Hrvatska vojska je na dan razornog potresa, 29. prosinca 2020. godine, ustrojila Namjenski angažirane snage OS RH sa zadaćom uklanjanja ruševina, čišćenja objekata, prometnica i javnih površina sa svom potrebnom mehanizacijom i materijalno-tehničkim sredstvima te postavljanju šatora i stambenih jedinica za potrebe građana i civilnog stanovništva na području Banovine.

Hrvatska vojska na raspolaganje je stavila i materijalno-tehnička sredstva, oko 130 motornih vozila i inženjerijskih strojeva. Stanovništvu su pomagali i sa cjelodnevnim obrocima, vodom, krevetima, dekama, šatorima, vrećama za spavanje, agregatima i terenskim kuhinjama.

Tijekom godine pružena je operativna i logistička potpora Stožeru civilne zaštite u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji, gdje su bili osigurani smještaj, prehrana i zdravstvena skrb za stanovnike koji su ostali bez domova, štićenike domova za starije, djelatnike Hrvatskog Crvenog križa i Civilne zaštite. Najveći broj korisnika zbrinutih u jednom danu bio je 404.

Isto tako, Hrvatska vojska bila je angažirana na sanitetskom prijevozu starijih i nemoćnih, helikopterskom prijevozu pacijenata iz petrinjske i sisačke bolnice u zagrebačke bolnice te prijevozu pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja u Petrinju. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo prvog je dana nakon potresa pružilo potporu angažiranjem ukupno četiri helikoptera.

Uz inženjerijske radove, prijevoz i postavljanje stambenih kontejnera i mobilnih kućica, bile su težišne zadaće u cilju privremenog stambenog zbrinjavanja lokalnog civilnog stanovništva.

Hrvatska vojska postavila je 400 kontejnera i 52 mobilne kućice, a do danas je pomogla u postavljanju 3833 stambenih jedinica. Postavljena su četiri grijana šatora za potrebe Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” u Sisku i jedan u selu Hrastovica te polja šatora tipa sukladno zahtjevima Stožera civilne zaštite. Dostavljene su i četiri poljske kuhinje, jedna u Topusko i tri u Petrinju.

Pripadnici Hrvatske vojske bili su angažirani i na ispomoći Hrvatskom Crvenom križu u prihvatu i razvrstavanju kao i prijevozu 28 šlepera odnosno oko 720 tona humanitarne pomoći.

Dnevno je bilo angažirano i po pet mobilnih timova za civilno-vojnu suradnju.

U Sisku, Petrinji, Glini, općini Lekenik te okolnim selima pripadnici Hrvatske vojske bili su angažirani na uklanjanju i odvozu urušenih dijelova građevina, snimanju kritične infrastrukture dronovima i besposadnim letjelicama, sanaciji prometnica i klizišta, uređenju platoa za kontejnerska naselja, izradi propusta, uređenju pristupnih putova u dvorišta, pripremi podloga za izradu parkirališta, prilaznih putova, izviđanju lokacija, utovaru, prijevozu i postavljanju mobilnih kućica, kontejnera i šatora, opskrbi gorivom i geosondiranju nasipa.

Još vijesti

Petrinja

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima obišao je obnovljene prometnice u naseljima Deanovići, Jošavica te Gornja i Donja Mlinoga na području grada Petrinje. Od...

Novska

Grad Novska od 1. siječnja 2024. ukida gradski prirez od 8% i zadržava iste stope poreza na dohodak. O tome je na tiskovnoj konferenciji...

Jasenovac

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima te načelnicom Općine Jasenovac Marijom Mačković obišao je OŠ Jasenovac na kojoj su završeni radovi energetske obnove. Vrijednost...

KULTURA

Predstavljanje knjige Tihomira Dujmovića „Hrvatske povijesne istine“, održano je u četvrtak, 21. rujna u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjigu...

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.