Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

FOTO

[VIDEO / FOTO] Angažman Hrvatske vojske na Banovini posljednjih godinu dana

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska i dalje su na raspolaganju stanovništvu i lokalnoj zajednici na području pogođenom potresom prije godinu dana, 29. prosinca 2020. godine u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Pripadnici Hrvatske vojske trenutačno su angažirani na zadaćama distribucije, istovara i utovara stambenih kontejnera, te goriva za vozila i strojeve Stožera Civilne zaštite. Ovisno o zahtjevima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske za uklanjanje posljedica razornog potresa prilagođavao se i broj pripadnika Hrvatske vojske. Najviše ih je bilo angažirano prva dva dana nakon potresa, prvi dan 656, a drugi dan 818. U prvoj polovici godine dnevna angažiranost je u prosjeku iznosila do 60 pripadnika dnevno.

Ministar obrane Mario Banožić je poručio stanovništvu Sisačko-moslavačke županije da se mogu osjećati sigurno jer je Hrvatska vojska i dalje s njima, dokle god to bude potrebno.

„Naše pripadnice i pripadnici su po tko zna koji put pokazali da ih osim neupitne profesionalnosti odlikuje veliko srce, a glavna misija je pomoći našem čovjeku“, rekao je ministar Banožić.

Ponosan sam na ulogu Ministarstva obrane i Hrvatske vojske na ovom području. Naše vojnikinje i vojnici već godinu dana pomažu na otklanjanju posljedica razorne katastrofe. Zahvaljujem Hrvatskoj vojsci, ali i svim dobrim ljudima koji su na bilo koji način priskočili u pomoć ljudima u nevolji.

– kazao je ministar.

Hrvatska vojska je na dan razornog potresa, 29. prosinca 2020. godine, ustrojila Namjenski angažirane snage OS RH sa zadaćom uklanjanja ruševina, čišćenja objekata, prometnica i javnih površina sa svom potrebnom mehanizacijom i materijalno-tehničkim sredstvima te postavljanju šatora i stambenih jedinica za potrebe građana i civilnog stanovništva na području Banovine.

Hrvatska vojska na raspolaganje je stavila i materijalno-tehnička sredstva, oko 130 motornih vozila i inženjerijskih strojeva. Stanovništvu su pomagali i sa cjelodnevnim obrocima, vodom, krevetima, dekama, šatorima, vrećama za spavanje, agregatima i terenskim kuhinjama.

Tijekom godine pružena je operativna i logistička potpora Stožeru civilne zaštite u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji, gdje su bili osigurani smještaj, prehrana i zdravstvena skrb za stanovnike koji su ostali bez domova, štićenike domova za starije, djelatnike Hrvatskog Crvenog križa i Civilne zaštite. Najveći broj korisnika zbrinutih u jednom danu bio je 404.

Isto tako, Hrvatska vojska bila je angažirana na sanitetskom prijevozu starijih i nemoćnih, helikopterskom prijevozu pacijenata iz petrinjske i sisačke bolnice u zagrebačke bolnice te prijevozu pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja u Petrinju. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo prvog je dana nakon potresa pružilo potporu angažiranjem ukupno četiri helikoptera.

Uz inženjerijske radove, prijevoz i postavljanje stambenih kontejnera i mobilnih kućica, bile su težišne zadaće u cilju privremenog stambenog zbrinjavanja lokalnog civilnog stanovništva.

Hrvatska vojska postavila je 400 kontejnera i 52 mobilne kućice, a do danas je pomogla u postavljanju 3833 stambenih jedinica. Postavljena su četiri grijana šatora za potrebe Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” u Sisku i jedan u selu Hrastovica te polja šatora tipa sukladno zahtjevima Stožera civilne zaštite. Dostavljene su i četiri poljske kuhinje, jedna u Topusko i tri u Petrinju.

Pripadnici Hrvatske vojske bili su angažirani i na ispomoći Hrvatskom Crvenom križu u prihvatu i razvrstavanju kao i prijevozu 28 šlepera odnosno oko 720 tona humanitarne pomoći.

Dnevno je bilo angažirano i po pet mobilnih timova za civilno-vojnu suradnju.

U Sisku, Petrinji, Glini, općini Lekenik te okolnim selima pripadnici Hrvatske vojske bili su angažirani na uklanjanju i odvozu urušenih dijelova građevina, snimanju kritične infrastrukture dronovima i besposadnim letjelicama, sanaciji prometnica i klizišta, uređenju platoa za kontejnerska naselja, izradi propusta, uređenju pristupnih putova u dvorišta, pripremi podloga za izradu parkirališta, prilaznih putova, izviđanju lokacija, utovaru, prijevozu i postavljanju mobilnih kućica, kontejnera i šatora, opskrbi gorivom i geosondiranju nasipa.

Još vijesti

SMŽ

780.000 kuna za razvoj turizma u Sisačko-moslavačkoj županiji odobreno je Turističkoj zajednici Sisačko-moslavačke županije na natječaju Hrvatske turističke zajednice za dodjelu sredstava iz Fonda...

SMŽ

Zamjenik župana Mihael Jurić je u srijedu, 10. kolovoza 2022. godine, kod spomen-obilježja „Slomljeni pejzaž“ na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice, zajedno s članovima...

SMŽ

Nakon ljetnog upisnog roka, 20. kolovoza, počinju prijave za jesenski upisnik rok. Budućim srednjoškolcima preostala su još 302 slobodna mjesta u srednjim školama naše...

VIJESTI

Zahvaljujući financijskim potporama iz Proračuna Grada Petrinje te donaciji iz ureda župana Sisačko-moslavačke županije aktivnosti na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici nisu prestale niti nakon...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.