Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Uskok pokrenuo istragu i zatražio pritvor za gradonačelnika Kutine i suosumnjičenike

Uskok je nakon policijske prijave pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor za kutinskog gradonačelnika Zlatka Babića i trojicu njegovih suosumnjičenika za podmićivanje zastupnika i trgovanje utjecajem.

Uz Babića na meti istražitelja našli su se donedavni predsjednik kutinskog Gradskog vijeća Davor Kljakić, nezavisni vijećnik Dražen Kinderman te Darko Kousek o čijem će pritvaranju tijekom dana odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Gradonačelnika terete da je od studenog 2019. do travnja 2020. u cilju da na sjednicama Gradskog vijeća osigura dovoljan broj glasova za donošenje proračunu za prošlu godinu, odnosno izmjena i dopuna tog proračuna, s nezavisnim vijećnikom Draženom Kindermanom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati zaposlenje sina u tvrtki Eko Moslavina, koja je u većinskom vlasništvu grada.

Gradonačelnik je uz to s okrivljenim oporbenim vijećnikom Kolsekom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati povećanje plaće u tvrtki u kojoj je zaposlen.

Nakon što su na to pristali i glasovali, Babić je koristeći svoj položaj i autoritet gradonačelnika i predsjednika kutinskog HDZ-a zatražio od Kljakića, vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća Kutine te ujedno i predsjednika kutinskog HSLS-a, koji je s HDZ-om držao većinu, da kod direktorice Eko Moslavine Adrijane Cvrtila osigura zapošljavanje Kindermanova sina kao i i povećanje plaće za Koloseka, izvijestili su Uskok i policija ne otkrivajući identitete okrivljenika.

Ističu i da je Kljakića udovoljio Babićevu zahtjevu te je od Cvrtile kao direktorice Eko Moslavine i članice HSLS-a, koristeći svoj autoritet, naložio zapošljavanje Kindermanova sina i povećanje plaće zaposleniku Eko Moslavine Koloseku.

Babića Uskok i policija terete i da je od veljače 2020. do 30. travnja, koristeći službeni položaj i autoritet gradonačelnika te predsjednika Gradske organizacije HDZ-a od Kljakića zatražio da kod Cvrtile osigura zaposlenje ili nastavak radnog odnosa osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan, neovisno o stvarnim potrebama Eko Moslavine za zapošljavanje, što je Kljakić i učinio.

Kljakića terete također da je od lipnja 2019. do lipnja 2020. u Kutini, korištenjem službenog položaja i autoriteta vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća te predsjednika ogranka HSLS-a, nalagao Cvrtili da osigura nastavak radnog odnosa osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan ili da im osigura druga radna mjesta s većom plaćom, iako nisu ispunjavali uvjete tih radnih mjesta ili radna mjesta nisu bila prethodno sistematizirana.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Babić i njegovi suosumnjičenici prenoćili su u policijskom pritvoru nakon ispitivanja u zagrebačkom sjedištu Uskoka gdje su dovedeni u srijedu kasno poslijepodne iz Kutine.

Prije njih iskaz u Uskoku je kao svjedokinja dala i zviždačica Adrijana Cvrtila nakon čijih je optužbi pokrenut postupak protiv Babića i ostalih.

Cvrtila je kao direktorica kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina jesenas u javnost izašla s tvrdnjama da su gradonačelnik Babić i predsjednik kutinskog HSLS-a Davor Kljakić radili pritisak da se u Eko Moslavini zaposle pojedini članovi stranke i rodbina vijećnika ili da im se povećaju plaće, a sve kako bi se osiguralo glasovanje tih vijećnika za proračun i rebalans proračuna.

Obojicu je prijavila Uskoku, a Babić je odbacio optužbe o političkom kadroviranju ustvrdivši da su napadi na njega iskonstruirani. Cvrtila danas nije bila dostupna za komentar uhićenja.

Babić je u rujnu objavio da izlazi iz HDZ-a jer ne želi da mu se stranka kojoj je pristupio 1989. “povlači kroz blato” te istaknuo da kroz institucije RH želi otkloniti svaku indiciju koja bi ukazivala na njegovu odgovornost.

Još vijesti

Kutina

U okviru projekta  Aglomeracija Kutina na području grada Kutine bit će obnovljeno i izgrađeno ukupno 78 km nove vodovodne mreže te 46 km kanalizacijske...

KULTURA

Kulturno umjetničko društvo „Repušnica“ Repušnica gostovalo je u Bocanjevcima na međunarodnoj smotri folklora “Bocanjevci alaj ste milina”. Trodnevna manifestacija u organizaciji Etno sela Bocanjevci i...

Kutina

Na Susretu Dječjih vijeća, foruma i Nacionalnog foruma Eurochild-a Hrvatske, održanom od 3. do 5. lipnja u Lovranu, sudjelovale su predstavnice kutinskog Dječjeg gradskog...

OBNOVA

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina izjavio je u četvrtak da se proces obnove potresom pogođenih područja mora ubrzati, a očekuje da...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.