Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

TOMO MEDVED Cilj nam je još snažnije, u vremenu pred nama, ubrzati proces obnove nakon svih radnji koje smo proveli tijekom 2021. godine

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved istaknuo je u srijedu u Petrinji, nakon obilaska potresom pogođenih područja, kako je cilj još snažnije ubrzati proces obnove i to ne samo vraćanjem u prvobitno stanje nego potpunom revitalizacijom područja Banovine.

“Cilj nam je još snažnije, u vremenu pred nama, ubrzati proces obnove nakon svih radnji koje smo proveli tijekom 2021. – od hitnog zbrinjavanja stanovništva, infrastrukturnih mjera, uklanjanja najteže oštećenih objekata koji su prijetili sigurnosti ljudi, sanacije cesta, elektroenergetskog  i vodoopskrbnog sustava”, naglasio je Medved koji je ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa.

Stanovnike, posebno njih 5666 koji su i danas u privremenim stambenim jedinicama, pozvao je na suradnju “da zajedno i s optimizmom pristupimo cjelovitoj obnovi”.

Zahvalio je stanovništvu stradalom u potresu na suradnji i razumijevanju, potpori i prepoznavanju svega što se čini, članovima Stožera, operativnim snagama, županiji Sisačko-moslavačkoj, gradovima i općinama na partnerstvu i suradnji kao jedinom mogućem obliku djelovanja za ostvarenju potpune revitalizacije područja Banovine.

Nakon što je kroz 2021. započeta nekonstrukcijska obnova u kojoj je obnovljeno više od 1000 obiteljskih kuća u koje se vratilo više od 6500 ljudi za koje su vlasnici preuzeli zapisnike da su sigurne za boravak, prioritet je usmjeren prema svim oblicima obnove, rekao je Medved.

Podsjetio je da su raspisani pozivi za izgradnju višestambenih zgrada.   

Također je pozvao na suradnju sa središnjim uredom za obnovu svakodnevno dostupnim u Petrinji te je izrazio uvjerenje da su građani prepoznali učinjene napore i organizirane mobilne urede za podnošenje zahtjeve za obnovu i sve druge oblik potpore.

Ministar graditeljstva Darko Horvat izvijestio je kako je potpisan sporazum sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom o izgradnji nove srednje škole u Sisku i nove škole u Petrinji te je zahvalio tvrtki Gavrilović na doniranom zemljištu. Sa 105 milijuna kuna pratit ćemo te investicije, rekao je dodavši kako će u malo više od godinu dana Sisak i Petrinja dobiti nove prostore za srednje strukovno obrazovanje.  

Milošević: U Stožeru i Vladi dijelimo viziju da nije dovoljno samo obnoviti porušeno

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević istaknuo je velik trud Stožera te zahvalio građanima na solidarnost s ljudima na potresom pogođenom području, kao i humanitarnim organizacijama i volonterima koji im pomažu.

“U Stožeru i Vladi dijelimo viziju da nije dovoljno samo obnoviti porušeno, nego da treba izgraditi bolji stambeni fond, prometnice za bolju povezanost, omogućiti bolju pokrivenost mobilnim signalom i sve što čini život boljim i ugodnijim. Sve to kako bi ljude motivirali na ostanak, a one koji su otišli na povratak”, poručio je Milošević. 

Državni tajnik i šef Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek izvijestio je kako je “u tijeku izrada projektne dokumentacije za 6000 stambenih jedinica – to je 215 milijuna kuna. 275 milijuna kuna vrijednih radova je u postupku ugovaranja javne nabave za 1800 stambenih jedinica”.

Danas, nastavio je, imamo praktički u ovoj godini pokrenute postupke javne nabave, po starom i novom zakonu u vrijednosti pola milijarde kuna. Najavio je je kako će se tijekom iduće godine intenzivno nastaviti novi postupci nabave koji će omogućiti do početka ožujka pripremu za izgradnju 500 zamjenskih obiteljskih kuća. “Nadamo se odgovoru građevinskog sektora”, dodao je Hanžek.

Napomenuo je kako predstoji 1200 projekata na konstrukcijskoj obnovi i nekonstrukcijska obnova koja se ovim intenzitetom natječajem u tijeku planira dovršit do iduće sezone grijanja. Velik je posao pred nama koji ćemo iduće godine provesti, poručio je Hanžek.

Još vijesti

Novska

Sisačko-moslavačka županija i Novska ovih su dana ugostili učenike hrvatskih osnovnih škola u ljetnom gaming kampu Poduzetničkog inkubatora PISMO. Kamp je organiziran u dva...

KORONAVIRUS

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla tri dana imamo šezdeset i dvijenovooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19, stoji u izvješću Stožera objavljenog u ponedjeljak,...

SMŽ

Sisačko-moslavačka županija u suradnji s Gradom Dubrovnikom narednih dana predstavit će se turistima proizvodima iz sisačko-moslavačkog kraja. Uoči najveće ljetne kulturne manifestacije – Dubrovačkih...

SMŽ

Župan Ivan Celjak je tijekom obilaska Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, gdje je u tijeku rušenje stare zgrade Uprave, teško oštećene u potresu,...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.