Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

SJEDNICA VLADE 15 milijardi kuna za razvoj Banovine, iluzija je da obnova može završiti brzo

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak na sjednici Vlade ulaganje 15 milijardi kuna u razvoj Banovine, poručivši kako su spremni raditi 24 sata dnevno, ali treba odbaciti iluziju da proces obnove zbog potresa može završiti u kratkom roku.

“Intenzivno ćemo raditi bez ikakvih lažnih obećanja ili iluzija da se proces obnove, uz ovako razorne štete, može dovršiti u ekstremno kratkom roku; nema tog područja gdje su bili veliki potresi poput ovoga gdje se sve obnovilo do godinu dana; to su lažne teze i dovode ljude u zabludu”, istaknuo je Planković na početku sjednice Vlade.

Mi smo realni i spremni raditi 24 sata na dan za cijelu Hrvatsku, a osobito za Banovinu, ali smo svjesni ta ovakvi procesi zahtijevaju pripremu i vrijeme.

– dodao je premijer

15 milijardi kuna za razvoj Banovine 

Najavio je i poseban Program mjera vrijedan 15 milijardi kuna za gospodarsku, demografsku i društvenu revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije, jer Vlada želi potaknuti razvoj Banovine kroz infrastrukturne, gospodarske i demografske projekte.

Kao jedan od ključnih projekata Plenković je izdvojio produžetkom autoceste od Lekenika do Siska.

Naveo je i da uz nastavak nekonstrukcijske obnove, sada slijedi konstrukcijska i cjelovita obnova.

Uz radove koji su u tijeku na gotovo 900 kuća, ugovorena je obnova za 3600 kuća, a u pripremi natječaj za obnovu dodatnih 1200 kuća, te su otvoreni natječaji za gradnju 165 obiteljskih kuća i 10 višestambenih zgrada, rekao je premijer,

Naglasio je kako žele da obnovljene kuće budu otpornije na potrese.

Plenković je podsjetio da je u potresu magnitude 6,2 prema Richteru u Sisačko-moslavačkoj županiji, čija je godišnjica obilježena u srijedu, život izgubilo osam osoba, oštećeno više od 40.000 kuća i zgrada, a šteta je procijenjena na 40 milijarde kuna.

Posebno je zahvalio svima koji su pomagali i pomažu nakon potresa.

Podsjetio je i na sve dosad poduzete aktivnosti – osiguranje privremenog smještaja stradalnicima, oslobađanje plaćanja električne i toplinske energije te cestarina, potpore poljoprivrednicima i poduzetnicima, isplate gradovima i županijama.

“Hrvatska Vlade je stala iza Banovine i učinila je sve što je u njenoj moći da se olakša život ljudima”, kazao je Plenković, naglasivši da je za pomoć dosad izdvojeno više od milijardu kuna, a očuvanje radnih mjesta 315 milijun kuna.

Podsjetio je kako je završena obnova 1106 kuća u koje se vratilo više od 6000 ljudi, dok je od ukupno 160.000 stanovnika Sisačko-moslavačke županije još 5600 osoba smješteno u mobilnim jedinicama.

Još vijesti

OBNOVA

Deset milijuna kuna vrijedni radovi na obnovi mosta Brest na području grada Petrinje teku predviđenom dinamikom, ističe Krešimir Perić iz Hrvatskih cesta Rok za...

SMŽ

Prije tri mjeseca započeli su radovi na izgradnji prometnice koja uključuje i izgradnju novog mosta na rijeci Odri. Radove je danas obišao župan Sisačko-moslavačke...

OBNOVA

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje do sada je proveo postupak otvaranja ponuda na dva javna otvaranja ponuda za izvođenje radova izgradnje...

OBNOVA

Sisačko – moslavačka županija je do sada Fondu solidarnosti Europske unije za obnovu od potresa prijavila ukupno 64 projekta u vrijednosti oko 460 milijuna...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.