Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

SJEDNICA VLADE 15 milijardi kuna za razvoj Banovine, iluzija je da obnova može završiti brzo

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak na sjednici Vlade ulaganje 15 milijardi kuna u razvoj Banovine, poručivši kako su spremni raditi 24 sata dnevno, ali treba odbaciti iluziju da proces obnove zbog potresa može završiti u kratkom roku.

“Intenzivno ćemo raditi bez ikakvih lažnih obećanja ili iluzija da se proces obnove, uz ovako razorne štete, može dovršiti u ekstremno kratkom roku; nema tog područja gdje su bili veliki potresi poput ovoga gdje se sve obnovilo do godinu dana; to su lažne teze i dovode ljude u zabludu”, istaknuo je Planković na početku sjednice Vlade.

Mi smo realni i spremni raditi 24 sata na dan za cijelu Hrvatsku, a osobito za Banovinu, ali smo svjesni ta ovakvi procesi zahtijevaju pripremu i vrijeme.

– dodao je premijer

15 milijardi kuna za razvoj Banovine 

Najavio je i poseban Program mjera vrijedan 15 milijardi kuna za gospodarsku, demografsku i društvenu revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije, jer Vlada želi potaknuti razvoj Banovine kroz infrastrukturne, gospodarske i demografske projekte.

Kao jedan od ključnih projekata Plenković je izdvojio produžetkom autoceste od Lekenika do Siska.

Naveo je i da uz nastavak nekonstrukcijske obnove, sada slijedi konstrukcijska i cjelovita obnova.

Uz radove koji su u tijeku na gotovo 900 kuća, ugovorena je obnova za 3600 kuća, a u pripremi natječaj za obnovu dodatnih 1200 kuća, te su otvoreni natječaji za gradnju 165 obiteljskih kuća i 10 višestambenih zgrada, rekao je premijer,

Naglasio je kako žele da obnovljene kuće budu otpornije na potrese.

Plenković je podsjetio da je u potresu magnitude 6,2 prema Richteru u Sisačko-moslavačkoj županiji, čija je godišnjica obilježena u srijedu, život izgubilo osam osoba, oštećeno više od 40.000 kuća i zgrada, a šteta je procijenjena na 40 milijarde kuna.

Posebno je zahvalio svima koji su pomagali i pomažu nakon potresa.

Podsjetio je i na sve dosad poduzete aktivnosti – osiguranje privremenog smještaja stradalnicima, oslobađanje plaćanja električne i toplinske energije te cestarina, potpore poljoprivrednicima i poduzetnicima, isplate gradovima i županijama.

“Hrvatska Vlade je stala iza Banovine i učinila je sve što je u njenoj moći da se olakša život ljudima”, kazao je Plenković, naglasivši da je za pomoć dosad izdvojeno više od milijardu kuna, a očuvanje radnih mjesta 315 milijun kuna.

Podsjetio je kako je završena obnova 1106 kuća u koje se vratilo više od 6000 ljudi, dok je od ukupno 160.000 stanovnika Sisačko-moslavačke županije još 5600 osoba smješteno u mobilnim jedinicama.

Još vijesti

SMŽ

780.000 kuna za razvoj turizma u Sisačko-moslavačkoj županiji odobreno je Turističkoj zajednici Sisačko-moslavačke županije na natječaju Hrvatske turističke zajednice za dodjelu sredstava iz Fonda...

SMŽ

Zamjenik župana Mihael Jurić je u srijedu, 10. kolovoza 2022. godine, kod spomen-obilježja „Slomljeni pejzaž“ na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice, zajedno s članovima...

OBNOVA

Bespovratnim sredstvima, osiguranim iz Fonda solidarnosti, na području grada Petrinje obnavlja se cestovna infrastruktura oštećena u potresu koji je krajem 2020. godine pogodio ovo...

SMŽ

Nakon ljetnog upisnog roka, 20. kolovoza, počinju prijave za jesenski upisnik rok. Budućim srednjoškolcima preostala su još 302 slobodna mjesta u srednjim školama naše...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.