Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Razvojna agencija SIMORA otvorila svoja vrata i prikazala projekte vezane uz očuvanje okoliša

Razvojna agencija SIMORA priključila se nacionalnoj organizaciji “Dana otvorenih vrata EU projekata” organiziravši program nazvan “Zelena vrata Simore” na kojem su prikazani projekti koje je Simora provela ili provodi, a iz područja su zaštite okoliša i čuvanja prirodne baštine, energetske obnove objekata, recikliranja otpada, štednje energije i poboljšanja kvalitete zraka.

„Politike Europske unije prijašnjih su godina baš zahvaljujući EU fondovima doprinijele ostvarivanju mnogih dobrobiti u području zaštite okoliša i klime, i zato smo se odlučili prikazati to područje čiji su projekti u Sisačko-moslavačkoj županiji vrijedni više od 160 milijuna kuna“, izjavio je direktor SIMORE Mario Čelan.

Neki od tih projekata prikazani su i na izložbi fotografija koju su djelatnici Simore pripremili za posjetitelje. Reciklažno dvorište u Velikoj Ludini, energetske obnove 20 školskih objekata u županiji, energetska obnova neuropsihijatrijske bolnice u Popovači, kao i projekt očuvanja prirodne baštine NATURA SMŽ, te zaštite prirode otvorenjem centra Crna roda Osekovo najpoznatiji su projekti Agencije.

„Energetske uštede na obnovljenim objektima su veće od 50%, i mi možemo reći da je taj iznos duplo veći od uloženog, a ostao je u našoj županiji bilo kod vlasnika obnovljenih objekata, ustanovama, poduzećima ili fizičkim osobama za neka druga ulaganja.“, rekao je Čelan.

Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić istaknuo je da s ponosom govori o Razvojnoj agenciji SIMORA, a posebno na temu zaštite okoliša.

“Projekti koji pomažu pametnom gospodarenju otpada važni su jer omogućuju ponovnu uporabu predmeta, a to je zadatak koji je stavljen pred sve stanovnike planeta. Također, uspješni primjeri postavljanja solarnih elektrana moraju biti fokus u narednom razdoblju, u kojemu će i svi ostali projekti Simore imati podršku Sisačko-moslavačke županije.”, naglasio je Jurić.

U narednim desetljećima uloga razvojnih agencija bit će još veća, kao i odgovornost za područje razvoja svijesti o okolišu. I zato je SIMORA osim provođenja projekata, pokrenula i rubriku “Simorine eko misli” na svojoj službenoj web stranici kako bi konstantno podsjećala na suočavanje s problemima kao što su gubitak biološke raznolikosti, korištenje prirodnih resursa, učinci klimatskih promjena, te rizici za zdravlje ljudi, te i na taj način doprinijela cilju da “važnost očuvanja okoliša postane način života”.

Zelena vrata Simore posjetili su i partneri Simore, graodnačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan kao i ravnateljica Parka prirode Lonjsko polje Marija Kušmiš.

Inicijator organizacije Dana je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz podršku Europske komisije, a ovogodišnji Dani su po cijeloj Hrvatskoj edukativnim radionicama, predavanjima, okruglim stolovima i obilascima, pokazali brojne korisnike koji su uspješno proveli ili još uvijek provode projekte financirane iz fondova Europske unije.

Više vijesti

Popovača

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković održao je sastanak s predstavnicima tvrtke A1 Hrvatska i njihovim poslovnim partnerima, Popovčanima Lucijom i Sinišom Mihelčić iz tvrtke FOREL...

Petrinja

Grad Petrinja, Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije i Privreda Petrinja d.o.o. zajednički će sanirati Ulicu Gromova. U tom cilju izrađen je Glavni projekt...

OBNOVA

Uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, Sisačko-moslavačka županija osigurala je 12,3 milijuna eura za obnovu vatrogasnih domova stradalih u potresu koje koriste dobrovoljna vatrogasna društva...

VIJESTI

Stanovnici Sisačko – moslavačke županije na ovim su izborima prvi puta glasali u dvije izborne jedinice, petoj i sedmoj. Od sedam gradova u županiji,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.