Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Davorko Vidović i zastupnice Posavec Krivec i Nađ u Sisku i Petrinji

Troje zastupnika iz Kluba Socijaldemokrati, potpredsjednik Hrvatskog sabora Davorko Vidović te zastupnice Ivana Posavec Krivec i Vesna Nađ, dana 29. prosinca 2021. godine, u Sisku, održali su konferenciju za novinare na temu nedavno predstavljenog Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom, obnove potresom pogođenih područja, te obilježavanja godišnjice od potresa s epicentrom kod Petrinje.

Davorko Vidović kao stanovnik Siska i Vesna Nađ kao rođena Siščanka prenijeli su veliko nezadovoljstvo građana Siska i cijelog potresom pogođenog područja izostankom obnove te sporosti birokracije koja ne daje nadu da će se stvari i u budućnosti pokrenuti s nulte točke.

Vidović je ocijenio i da je neuspjeh u obnovi nakon potresa potrošena cijela godina kao znak kolapsa države čiji je osnovni smisao postojanja upravo briga za građane i njihovu egzistenciju u ovakvim i sličnim situacijama, jer ”država ne postoji samo za to da bi imala nogometnu reprezentaciju i da bi se prilikom izvođenja himne držala ruka na srcu”.

Vesna Nađ je vrlo konkretno ocijenila da je sporost, nesnalaženje i greške učinjene prilikom donošenja zakonske regulative uz evidentnu nesposobnost nadležnog ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te ministra Horvata, ključan razlog za ovako poražavajuće rezultate ”obnove”.

Predsjednica Kluba, Ivana Posavec Krivec još je jednom upozorila na težak egzistencijalni položaj, ne samo ljudi smještenih po kontejnerima, već i onih koji su raseljeni u raznim dijelovima Hrvatske, bez nade za skori povratak u svoj zavičaj i svoje domove.

Govoreći o programu revitalizacije i obnove Banovine, Davorko Vidović istaknuo je da je to jedna regija koja se sasvim specifično izdvaja iz svega ostaloga u Hrvatskoj, po činjenici da je platila strahovitu cijenu u ratu, procesu tranzicije i koja je sada dokrajčena ovim potresom. U toj regiji imamo demografsku kataklizmu i županiju u kojoj imamo više umirovljenika nego zaposlenih, koja se fiskalno i demografski nije sposobna obnoviti sama bez pomoći države, a što nije jasno vidljivo iz predloženog programa, zaključio je Vidović.

Nakon održane konferencije, Vidović, Nađ i Posavec Krivec uputili su se u Petrinju kako bi dali podršku svim Petrinjkama i Petrinjcima te kako bi podržali incijativu Petrinjskog proljeća ”Zagrli grad”, stoji u priopćenju Kluba Socijaldemokrata.

Više vijesti

Sisak

Predstavljanje knjige Valentina Ćorića „In vino libertas – Autobiografski zapisi iz Haaga“, održano je u četvrtak, 25. travnja u Dvorani „Juran i Sofija“ u...

Sisak

Na Metalurškom fakultetu u Sisku, na sveučilišnom studiju: Sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš, u srijedu 24. travnja 2024. godine u 16,00 sati...

Sisak

Svećenički dan Sisačke biskupije održat će se u četvrtak, 2. svibnja u 10 sati u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu....

PROMO

Izašao je novi, 1122. broj vašeg Novog Sisačkog tjednika, potražite ga kod kolportera i na svim kioscima, i u njemu pročitajte: Donosimo konačne i...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.