Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Novska

PISMO NOVSKA Kampus gaming industrije uvršten u projekte koji revitaliziraju Sisačko-moslavačku županiju

Na 93. sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je Prijedlog odluke o donošenju Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom vrijedan 15,3 milijarde kuna.

Program revitalizacije ide u dva smjera, obnovu nakon potresa i poticanje razvoja konkurentnosti županije. Program obuhvaća razdoblje provedbe do 2029. godine, a jedan od ciljeva kojim će se povećati konkurentnost je i izdvojeni strateški projekt – izgradnja kampusa industrije videoigara PISMO u Novskoj vrijedna 375,5 milijuna kuna.

Prema izjavi ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Nataše Tramišak navedeni Program sadrži dva strateška smjera: poticanje razvoja osnovnih činitelja konkurentnosti županije te otklanjanje i ublažavanje posljedica potresa. To je sukladno intenciji Vlade da se rješavanju posljedica potresa pristupi kroz dva odvojena, ali komplementarna razvojna procesa – što brže obnove zgrada i infrastrukture te kreiranja poticajnog okvira za društvenu i gospodarsku revitalizaciju.

Program obuhvaća 15 mjera i 52 aktivnosti rasta i razvoja gospodarstva i podizanja standarda života, a realizacija će krenuti odmah.

– rekla je ministrica Tramišak

Kampus gaming industrije u Novskoj uključuje izgadnju objekata vezanih uz otvorenje studija, studentskog i učeničkog doma, Poduzetničkog inkubatora za eSport arenu s 4000 mjesta te Akceleratora gaming industrije. U planu je Kampusa imati i petogodišnji visokoobrazovni program s 50 studenata godišnje te srednjoškolski program i razrede s 24 učenika godišnje. Svi kapaciteti bit će na bazi od 400 osoba s osiguranim smještajem u domovima, a od sadržaja planirana je i  konferencijska dvorana, menza, sportska dvorana i sav drugi sadržaj za profesore i prateću službu.

Kampus će se graditi na površini od oko 8 hektara zemljišta u novljanskoj poduzetničkoj zoni. Tvrtka koja će izraditi svu projektnu dokumentaciju budućeg kampusa je već odabrana i do 1. svibnja iduće godine očekuje se završetak izrada dokumentacije nakon čega slijedi i raspisivanje natječaja za gradnju.

„Zahvalni smo svima koji su prepoznali ono što radimo u Sisačko-moslavačkoj županiji i Novskoj. Naših 67 novootvorenih poduzeća generira stotinjak radnih mjesta, dok u kampusu očekujemo otvorenje 80 radnih mjesta i još minimalno 250 start up-ova, kao i brojne investicije iz inozemstva.

Mi smo prije nekoliko godina iskoristili priliku, i u našoj županiji razvili sasvim jednu novu i modernu industrijsku granu – industriju videoigara. Ona konstantno bilježi rast i to je bio naš povod da se okrenemo u tom smjeru. 2% iznosa Programa revitalizacije uložit će se u razvoj konkurentnosti na najbolji način“, rekao je Mario Čelan, direktor Razvojne agencije SIMORA koja upravlja Poduzetničkim inkubatorom PISMO.

Podsjećamo, inkubator PISMO specijaliziran je za gaming industriju i djeluje već treću godinu zaredom postavši sa svojih 67 tvrtki najbrže rastući hrvatski poduzetnički inkubator.

Više vijesti

Novska

TECE Industrial d.o.o. u Poduzetničkoj zoni Novska pokreće investiciju vrijednu 25 milijuna eura koja će se prostirat na 10 ha te planira otvoriti 150...

Novska

U ponedjeljak 4. ožujka, Katoličku osnovnu školu u Novskoj posjetila je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić sa svojim...

Novska

Novljansko Gradsko vijeće donijelo je odluku kojom se podižu novčane naknade za novorođenčad. Za prvo dijete naknada će tako biti 1 tisuću eura, za...

KULTURA

Na dan 22. veljače slavimo Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta i višestoljetne...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.