Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

PETRINJA Na godišnjicu potresa sjednica Stožera uz nazočnost premijera Plenkovića, ugovori i sporazumi

Na godišnjicu razornog potresa koji je pogodio Banovinu i uništivši domove promijenio život stanovništvu u srijedu je u Petrinji uz nazočnost premijera Plenkovića počela sjednica stožera za obnovu nakon koje će biti  potpisano nekoliko ugovora s ciljem revitalizacije tog područja.

Na sjednici Stožera  Civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa bit će predstavljena prezentacija o posljedicama potresa, interventnim mjerama nakon potresa, poduzetim mjerama za pomoć građanima i lokalnoj zajednici, uloženim financijskim sredstvima, obnovi te planovima za gospodarsku, demografsku i društvenu revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije. 

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak potpisat će potom ugovore za izgradnju nove sportske dvorane, pristupne ceste i rekonstrukciju Srednje škole u Petrinji, kao i za izgradnju zgrade Ekonomske škole u Sisku.

Župan Celjak i dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu Stjepan Lakušić potpisati će, pak, sporazum za otvaranje izvanrednog studija građevinarstva u Sisku.

Vlada je u ponedjeljak u Zagrebu predstavila i Program društvene i gospodarske revitalizacije Sisačko-moslavačke županije, vrijedan 15 milijardi kuna.

Cilj je Programa infrastrukturna, gospodarska i demografska obnova Županije koja gospodarski zaostaje za ostatkom Hrvatske, a prioritet mu je obnova potresom pogođenog područja.

Uz dovršetak autoceste Zagreb-Sisak, Program predviđa brojne poduzetničke projekte te obnovu srušenih stambenih objekata.

Na današnji dan prošle godine Baniju je pogodio potres kojem je magnituda u epicentru bila 6.2 prema Richteru.  U potresu je život izgubilo sedam osoba, a od teških zadobivenih ozljeda nekoliko mjeseci kasnije umrla je još jedna osoba.

Tom je potresu prethodio, dan ranije, snažan potres magnitude 5.0 prema Richteru, a podrhtavanja su se na Baniji nastavila kroz cijelu godinu.

Posljedice se saniraju od prvoga dana, no i danas brojni stanovnici žive u kontejnerima ili mobilnim kućicama.

Premijer Plenković i ministri tijekom današnjeg boravka na Baniji obići će u Petrinji novoizgrađenu športsku dvoranu OŠ Mate Lovraka, kao i dječji vrtić u izgradnji ”Petrinjčica’ te poduzetnički centar ”Centar novog života”.

Nakon toga u Crkvi sv. Lovre bit će na svetoj misi za sve žrtve razornog potresa, a potom odlaze u Sisak u Opću bolnicu dr. Ivo Pedišić. Tamo će obići i izložbu “Budućnost nakon potresa”, u prigodi 125 obljetnice osnutka bolnice.

Još vijesti

Petrinja

Ponovljeni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Razvoj poduzetništva u gradu Petrinju – 2. faza“, vrijedan 115 milijuna kuna, zatvoren je u utorak 28. lipnja...

Novska

Sisačko-moslavačka županija i Novska ovih su dana ugostili učenike hrvatskih osnovnih škola u ljetnom gaming kampu Poduzetničkog inkubatora PISMO. Kamp je organiziran u dva...

KORONAVIRUS

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla tri dana imamo šezdeset i dvijenovooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19, stoji u izvješću Stožera objavljenog u ponedjeljak,...

SMŽ

Sisačko-moslavačka županija u suradnji s Gradom Dubrovnikom narednih dana predstavit će se turistima proizvodima iz sisačko-moslavačkog kraja. Uoči najveće ljetne kulturne manifestacije – Dubrovačkih...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.