Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

PETRINJA Na godišnjicu potresa sjednica Stožera uz nazočnost premijera Plenkovića, ugovori i sporazumi

Na godišnjicu razornog potresa koji je pogodio Banovinu i uništivši domove promijenio život stanovništvu u srijedu je u Petrinji uz nazočnost premijera Plenkovića počela sjednica stožera za obnovu nakon koje će biti  potpisano nekoliko ugovora s ciljem revitalizacije tog područja.

Na sjednici Stožera  Civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa bit će predstavljena prezentacija o posljedicama potresa, interventnim mjerama nakon potresa, poduzetim mjerama za pomoć građanima i lokalnoj zajednici, uloženim financijskim sredstvima, obnovi te planovima za gospodarsku, demografsku i društvenu revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije. 

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak potpisat će potom ugovore za izgradnju nove sportske dvorane, pristupne ceste i rekonstrukciju Srednje škole u Petrinji, kao i za izgradnju zgrade Ekonomske škole u Sisku.

Župan Celjak i dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu Stjepan Lakušić potpisati će, pak, sporazum za otvaranje izvanrednog studija građevinarstva u Sisku.

Vlada je u ponedjeljak u Zagrebu predstavila i Program društvene i gospodarske revitalizacije Sisačko-moslavačke županije, vrijedan 15 milijardi kuna.

Cilj je Programa infrastrukturna, gospodarska i demografska obnova Županije koja gospodarski zaostaje za ostatkom Hrvatske, a prioritet mu je obnova potresom pogođenog područja.

Uz dovršetak autoceste Zagreb-Sisak, Program predviđa brojne poduzetničke projekte te obnovu srušenih stambenih objekata.

Na današnji dan prošle godine Baniju je pogodio potres kojem je magnituda u epicentru bila 6.2 prema Richteru.  U potresu je život izgubilo sedam osoba, a od teških zadobivenih ozljeda nekoliko mjeseci kasnije umrla je još jedna osoba.

Tom je potresu prethodio, dan ranije, snažan potres magnitude 5.0 prema Richteru, a podrhtavanja su se na Baniji nastavila kroz cijelu godinu.

Posljedice se saniraju od prvoga dana, no i danas brojni stanovnici žive u kontejnerima ili mobilnim kućicama.

Premijer Plenković i ministri tijekom današnjeg boravka na Baniji obići će u Petrinji novoizgrađenu športsku dvoranu OŠ Mate Lovraka, kao i dječji vrtić u izgradnji ”Petrinjčica’ te poduzetnički centar ”Centar novog života”.

Nakon toga u Crkvi sv. Lovre bit će na svetoj misi za sve žrtve razornog potresa, a potom odlaze u Sisak u Opću bolnicu dr. Ivo Pedišić. Tamo će obići i izložbu “Budućnost nakon potresa”, u prigodi 125 obljetnice osnutka bolnice.

Još vijesti

OBNOVA

Deset milijuna kuna vrijedni radovi na obnovi mosta Brest na području grada Petrinje teku predviđenom dinamikom, ističe Krešimir Perić iz Hrvatskih cesta Rok za...

SMŽ

Prije tri mjeseca započeli su radovi na izgradnji prometnice koja uključuje i izgradnju novog mosta na rijeci Odri. Radove je danas obišao župan Sisačko-moslavačke...

OBNOVA

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje do sada je proveo postupak otvaranja ponuda na dva javna otvaranja ponuda za izvođenje radova izgradnje...

OBNOVA

Sisačko – moslavačka županija je do sada Fondu solidarnosti Europske unije za obnovu od potresa prijavila ukupno 64 projekta u vrijednosti oko 460 milijuna...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.