Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

[FOTO] U Starom Farkašiću blagoslovljena dvorana za bogoslužja, dar Bjelovarsko-križevačke biskupije

Nakon što im je župna crkva teško oštećena u potresu krajem prošle godine, župljani župe Pohoda BDM iz Starog Farkašića dobili su ovih dana na korištenje montažnu dvoranu za bogoslužja.

Dvorana je dar Bjelovarsko-križevačke biskupije i biskupa Vjekoslava Huzjaka koji ju je u nedjelju 26. prosinca, predvodeći misno slavlje i blagoslovio. U zajedništvu s biskupom Huzjakom bio je domaći biskup Vlado Košić i župnik vlč. Ilija Piličić.

Ovo je četrnaesti ovakav objekt podignut zadnjih mjeseci u župama gdje su župne crkve zbog oštećenja neupotrebljive, a ne postoje ni zamjenske dvorane u kojima bi se mogla održavati misna slavlja i druge pastoralne djelatnosti. Trinaest dvorana podigla je Sisačka biskupija u župama: Žažina, Mala Gorica, Odra, Sela, Komarevo, Bućica, Dubranec, Pešćenica, Posavski Bregi, Hrastovica, Kratečko, Pisarovinska Jamnica i Gora.

Na početku sve okupljene pozdravio je biskup Košić posebno zahvalivši biskupu Huzjaku na ovom daru koji će omogućiti župljanima da imaju prikladan prostor za okupljanje. Biskup je i izvijestio vjernike kako je dogovoreno s nadležnima u Ministarstvu kulture da se na mjestu stare crkve gradi ambijentalna replika, te poručio kako kada jednog dana crkva bude izgrađena ova dvorana će služiti kao mjesto raznih pastoralnih aktivnosti.

Čestitavši okupljenima Božić, biskup Huzjak rekao je kako mu je drago da su kao biskupija mogli priskočiti u ovoj velikoj nevolji te da ova župa sada ima mjesto gdje se može okupljati, slaviti mise i moliti.

U homiliji biskup Huzjak je podsjetio kako danas Crkva slavi blagdan Sv. Obitelji, one u kojoj je Bog odlučio postati čovjekom. Otac nebeski iz ljubavi prema čovjeku silazi u svome Sinu k nama. Ta prisutnost Božja i taj silazak stvorio je jednu obitelj koja po sebi ima zanimljive osobine. Marija je začela po Duhu Svetom, Josip je prigrlio Mariju, a ona je rodila Sina, Bogočovjeka, Krista. Iznutra, kada gledamo, to je zapravo bilo nešto jedinstveno i neponovljivo u povijesti, nešto presudno za naše spasenje. S druge strane oni su doista živjeli kao obitelj. To možemo vidjeti u sceni kada su tražili Isusa u hramu. Josip i Marija bili su žalosni: otac tvoj i ja žalosni smo te tražili… To je osjećaj koji svi vi, koji imate djecu, znate i razumijete. Ono što je Isus odgovorio upućuje na nešto što ni Josip ni Marija tada nisu razumjeli. Zašto ste me tražili, niste trebali, ja sam u onome što je oca mojega, kaže Isus. To je ono radi čega je on i došao i radi čega se rodio u obitelji. Došao je potvrditi Božji savez s čovjekom i potvrditi neizmjernu brigu koju Bog upućuje nama“, poručio je biskup.

U nastavku biskup je ustvrdio kako nema važnije stvari na svijetu od rođenja djeteta jer se radi o novom životu.

„Mi svi to vidimo i u našoj domovini i u našim župama. Kada nema života ili kada život stagnira vidi se da sve ono lijepo oko nas gubi svoju ljepotu, ako u toj ljepoti nema čovjeka. Bog je sve ovo stvorio radi nas, a da bi čovjek mogao živjeti i razrasti se. Jesmo li u nekom trenutku izgubili osjećaj za život i ono što je veličanstveno u našem životu? Nikad nije kasno da čovjek o tome razmišlja i uključi se u tijek života. Oni koji mogu da rađaju, a oni koji ne da podrže takve obitelji molitvom, ali i zauzetošću i podrškom“, rekao je biskup te dodao kako je upravo potres pokazao što je najvažnije, obitelj i život. Na kraju zaključio je kako je obitelj jezgra i izvor života, osnova jedinica gdje se stvara život.

Nakon popričesne molitve, biskupu je na dolasku, ali i na daru, zahvalio župnik Pilićič. Rekao je kako je nemoguće riječima opisati zahvalnost koju on i župljani osjećaju zbog ove dvorane jer su do sada misna slavlja imali u improviziranom šatoru. (SV)

Više vijesti

Sisak

Sisački biskup Vlado Košić krstit će u nedjelju, 21. travnja u 12 sati u župnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage u Popovači, peto dijete obitelji...

VIJESTI

“Dragi vjernici te dragi slušatelji i gledatelji, Želeći vam sretan Uskrs želim vam svima najprije duboku radost u susretu s Uskrsnulim Kristom. On, Sin...

Popovača

Sisačka biskupija u postupku je osnivanja Katoličke gimnazije u Popovači koja će s radom započeti u novoj školskoj godini 2024./2025.  Ova škola zaokružen je...

Martinska Ves

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju, 17. ožujka u crkvi sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi svečano misno slavlje tijekom kojeg je...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.