Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

[FOTO] Katedralna župa Uzvišenja sv. Križa u Sisku obilježila godišnjicu potresa i rušenja katedrale

Katedralna župa Uzvišenja sv. Križa u Sisku obilježila je u srijedu, 29. prosinca godišnjicu razornog potresa i rušenja katedrale. Obilježavanje je započelo križnim putem ispred srušene katedrale pod imenom „Putu nade“, a koji je napisala župljanka prof. Nikolina Mesić.

Slijedilo je misno slavlje koje je u Pastoralnom centru „Petar Žagmeštar“ predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem, kancelarom mr. Jankom Lulićem i katedralnim župnikom preč. Markom Karačom. Posluživao je đakon Marin Mlađenović.

U homiliji govoreći o teškoj godini koja je iza nas biskup je rekao kako se u njoj pokazala čudesna ljubav i briga za stradale. Posebno je istaknuo Caritas i njegovo djelovanje poručivši kako je to znak brige čitave Crkve za najpotrebnije.

Biskup se i zapitao jesmo li svi zajedno išta naučili od sveg tog zla što se dogodilo i jesmo li se uključili u pomaganje bližnjih svojim djelima i molitvama? Poručio je i kako upravo današnja Riječ Božja sve nas potiče na to.

„Čuli smo svetog Ivana u Prvoj poslanici da govori kako trebamo, ne samo govoriti da poznajemo Isusa, nego njegove zapovijedi čuvati. A znamo da je njegova zapovijed, zapovijed ljubavi. To znači da onaj tko čini dobro, tko ljubi, taj je u svijetlu, a onaj koji mrzi svog brata, taj je u tami. Svjetlost svijeta je zasinula u betlehemskoj noći, u rođenju našeg Spasitelja. Neka ta svjetlost prosvijetli svako srce, neka nam donese novu snagu i radost, neka uništi tamu i svaki grijeh“, rekao je biskup.

Govoreći o pročitanom Evanđelju rekao je kako i ono govori upravo o toj svjetlosti.

„Kada su Josip i Marija donijeli Isusa u hram da ga prikažu Gospodinu, tu je bio starac Šimun. On ga je primio u svoje naručje i ispjevao prekrasnu pjesmu: Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru. On je bio predoznačen da dočeka Spasitelja, Duh Božji mu je rekao da neće umrijeti prije nego ga vidi. I kada ga je vidio kaže: Sad vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem sviju naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga. Ta svjetlost je Isus Krist. To svjetlo je obasjalo čitav svijet na prosvjetljenje, međutim ljudi su više voljeli tamu nego svjetlost i nisu prihvatili svjetlost. Isus je došao k svojima, ali ga njegovi nisu primili.

Zato smo mi njegovi učenici taj novi narod izraelski, nova zajednica Crkva, koja se otvorila spasenju i prihvaća Isusa za svog Gospodina. Mi smo poput Marije koja čuje od Šimuna teške riječi. Govori joj on da će joj mač probosti dušu, o tome da će to dijete biti znak osporavan, da će se na njemu dijeliti ljudi, nekima će biti na propast, a drugima na uzdignuće. Isus je došao da nam donese spasenje, ali oni koji ga odbijaju i ne prihvaćaju njima je to na propast, a oni koji ga prihvaćaju njima će biti na uzdignuće“, zaključio je biskup.

Nakon mise predavanje o trenutnim radovima i obnovi katedrale održala je voditeljica Ureda za kulturu Sisačke biskupije Spomenka Jurić.

Više vijesti

SPORT

Pretkadetkinje Košarkaškog kluba Sisak s omjerom pobjeda i poraza 3-4 osvojile su peto mjesto u Jedinstvenoj košarkaškoj ligi. Nakon odigranih turnira u Splitu i...

Sisak

Župan Ivan Celjak je, zajedno s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta, obišao aktivna gradilišta na području Lekenika i...

Sisak

U Osijeku je održano finale KUP-a Hrvatske u disciplini 10 m zračna puška i pištolj. Jedina predstavnica sisačkog streljačkog kluba “HVIDR-a SISAK” bila je...

OBNOVA

U ponedjeljak, 25. ožujka 2024. godine, u Ulici Frana Kršinića u sisačkoj gradskoj četvrti Zeleni brijeg otvoreno je gradilište na kojemu će se graditi...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.