Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

[FOTO] Katedralna župa Uzvišenja sv. Križa u Sisku obilježila godišnjicu potresa i rušenja katedrale

Katedralna župa Uzvišenja sv. Križa u Sisku obilježila je u srijedu, 29. prosinca godišnjicu razornog potresa i rušenja katedrale. Obilježavanje je započelo križnim putem ispred srušene katedrale pod imenom „Putu nade“, a koji je napisala župljanka prof. Nikolina Mesić.

Slijedilo je misno slavlje koje je u Pastoralnom centru „Petar Žagmeštar“ predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem, kancelarom mr. Jankom Lulićem i katedralnim župnikom preč. Markom Karačom. Posluživao je đakon Marin Mlađenović.

U homiliji govoreći o teškoj godini koja je iza nas biskup je rekao kako se u njoj pokazala čudesna ljubav i briga za stradale. Posebno je istaknuo Caritas i njegovo djelovanje poručivši kako je to znak brige čitave Crkve za najpotrebnije.

Biskup se i zapitao jesmo li svi zajedno išta naučili od sveg tog zla što se dogodilo i jesmo li se uključili u pomaganje bližnjih svojim djelima i molitvama? Poručio je i kako upravo današnja Riječ Božja sve nas potiče na to.

„Čuli smo svetog Ivana u Prvoj poslanici da govori kako trebamo, ne samo govoriti da poznajemo Isusa, nego njegove zapovijedi čuvati. A znamo da je njegova zapovijed, zapovijed ljubavi. To znači da onaj tko čini dobro, tko ljubi, taj je u svijetlu, a onaj koji mrzi svog brata, taj je u tami. Svjetlost svijeta je zasinula u betlehemskoj noći, u rođenju našeg Spasitelja. Neka ta svjetlost prosvijetli svako srce, neka nam donese novu snagu i radost, neka uništi tamu i svaki grijeh“, rekao je biskup.

Govoreći o pročitanom Evanđelju rekao je kako i ono govori upravo o toj svjetlosti.

„Kada su Josip i Marija donijeli Isusa u hram da ga prikažu Gospodinu, tu je bio starac Šimun. On ga je primio u svoje naručje i ispjevao prekrasnu pjesmu: Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru. On je bio predoznačen da dočeka Spasitelja, Duh Božji mu je rekao da neće umrijeti prije nego ga vidi. I kada ga je vidio kaže: Sad vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem sviju naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga. Ta svjetlost je Isus Krist. To svjetlo je obasjalo čitav svijet na prosvjetljenje, međutim ljudi su više voljeli tamu nego svjetlost i nisu prihvatili svjetlost. Isus je došao k svojima, ali ga njegovi nisu primili.

Zato smo mi njegovi učenici taj novi narod izraelski, nova zajednica Crkva, koja se otvorila spasenju i prihvaća Isusa za svog Gospodina. Mi smo poput Marije koja čuje od Šimuna teške riječi. Govori joj on da će joj mač probosti dušu, o tome da će to dijete biti znak osporavan, da će se na njemu dijeliti ljudi, nekima će biti na propast, a drugima na uzdignuće. Isus je došao da nam donese spasenje, ali oni koji ga odbijaju i ne prihvaćaju njima je to na propast, a oni koji ga prihvaćaju njima će biti na uzdignuće“, zaključio je biskup.

Nakon mise predavanje o trenutnim radovima i obnovi katedrale održala je voditeljica Ureda za kulturu Sisačke biskupije Spomenka Jurić.

Još vijesti

Sisak

Općinski sud u Sisku, u parnici koju je vodio novinar Igor Ahmetović tužeći gradonačelnicu Siska, presudio je da je Kristina Ikić Baniček kriva jer...

OBNOVA

Deset milijuna kuna vrijedni radovi na obnovi mosta Brest na području grada Petrinje teku predviđenom dinamikom, ističe Krešimir Perić iz Hrvatskih cesta Rok za...

OBNOVA

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje do sada je proveo postupak otvaranja ponuda na dva javna otvaranja ponuda za izvođenje radova izgradnje...

OBNOVA

Sisačko – moslavačka županija je do sada Fondu solidarnosti Europske unije za obnovu od potresa prijavila ukupno 64 projekta u vrijednosti oko 460 milijuna...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.