Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

FFP2 maske pružaju vrlo visoki stupanj zaštite od zaraze pod uvjetom da se pravilno nose

FFP2 maske pružaju vrlo visoki stupanj zaštite od zaraze pod uvjetom da se pravilno nose, proizlazi iz studije Instituta Max Planck u Goettingenu objavljene u subotu.

“Ako se jedna zaražena i nezaražena osoba sretnu u zatvorenom prostru i s malo razmaka, mogućnost prijenosa zaraze i nakon 20 minuta iznosi svega jedan promil”, stoji u studiji Instituta Max Plancka za dinamiku i organizaciju iz Goettingena.

Uvjet za ovako visoki stupanj zaštite je pravilno postavljanje maske što se posebice odnosi na predio na vrhu nosa koji mora biti čvrsto priljubljen, stoji u studiji objavljenoj u američkom znanstvenom časopisu “Proceedings” Američke akademije znanosti (PNAS).

Kod nepravilnog položaja maske opasnost od zaraze se povećava na četiri posto.

Tijekom eksperimenata znanstvenici su isprobavali različite aspekte poput veličine kapljica, dinamiku pri disanju kao i različite forme zaštitne maske.

“Mogućnost zaraze u stvarnom životu je deset do sto puta manja ali mi smo stvorili najnepovoljnije uvjete kad je u pitanju zaštita”, rekao je direktor Instituta Max Planck i jedan od voditelja studije Eberhard Bodenschatz.

Suprotno tomu susret dvije osobe koje ne nose maske a od kojih je jedna zaražena će vrlo vjerojatno završiti zarazom zdrave osobe.

“U tom slučaju će zdrava osoba koja stoji na udaljenosti od tri metra od zaražene osobe i nekoliko minuta udiše zrak zaraženog s velikom vjerojatnošću biti zaražena”, rekao je Bodenschatz.

On zato smatra je nošenje maski i dalje vrlo dobro sredstvo u sprječavanju širenja koronavirusa.

Više vijesti

Ostalo

U protekla 24 sata imamo dvadeset i šest novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19 na području Sisačko-moslavačke županije, stoji u Izvješću stožera za četvrtak,...

Ostalo

U protekla 24 sata imamo dvanaest novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19 na području Sisačko-moslavačke županije, stoji u Izvješću stožera za četvrtak, 08.prosinca 2022....

Ostalo

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata imamosedamnaest novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19, stoji u Izvješću stožera za utorak, 29.studeni 2022. Radi...

VIJESTI

U protekla 24 sata imamo dvadeset novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19 na području Sisačko-moslavačke županije, stoji u Izvješću stožera za četvrtak, 24.studeni 2022....

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.